Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božićni blagdani

Poznati vole spremati delicije, ali i prepustiti se maminoj kuhinji

doris
Foto: Boris Šćitar/Pixsell
1/6
24.12.2011.
u 13:00

Božićni blagdani dani su kad i najpoznatiji partijaneri ostaju doma. Dani su to kada se i naši poznati s guštom hvataju kuhače i spremaju večeru na Badnjak. Rijetki od njih i te dane provedu radno, na pozornici

Božićni blagdani dani su kad i najpoznatiji partijaneri ostaju doma. Dani su to kada se i naši poznati s guštom hvataju kuhače i spremaju večeru na Badnjak.

– Svaki sam Božić u Splitu sa svojom familijom, a sve što se nađe na mom stolu uglavnom skuha moja mama, ja sam tu, priznajem, samo ‘mali od kužine’ – govori Marijana Batinić.

Važno je da miriše

Ovog Božića najangažiranija celebrity kuharica zasigurno će biti Suzy Josipović Redžepagić, za čijim se božićnim stolom okupi njena cijela obitelj, njih dvadesetak.

– U mojoj se kuhinji za božićne blagdane kuha punom parom! Za svakog se na stolu treba naći nešto njemu omiljeno. Tradicionalno se svake godine peče purica, ali uvijek na drugačiji način. Kako nas ima puno, ispečem i dvije-tri purice. Dan prije mariniram ih u crnom vinu i medu, a prije pečenja napunim raznim začinima i povrćem. Umjesto krumpira tu su mlinci, gratinirano povrće i razne salate. Za supruga Narcisa obvezno pripremim kljukušu i baklavu. Za predjelo spremim guščju paštetu, quiche lorraine i guščju ili govedsku juhu – govori Suzy.

Zvijezda serije “Larin izbor” Doris Pinčić, Božić će provesti u Zadru s obitelji. Voli, priznaje, sudjelovati u pripremi ručka, cijeli dan obitelj tako provodi skupa i svi uživaju na tradicionalnom obiteljskom ručku.

– Pripremu bakalara prepuštam ocu, koji vodi glavnu riječ u tim trenucima, a ja mu pomažem u svemu što zatreba. Na slatkom meniju nađe se niz tradicionalnih kolača, a izbor je svake godine drukčiji. Omiljeni nemam, važno da je slatko i miriše na Božić! – otkriva.

Radni praznici

Za pjevačicu Novih fosila Sanju Doležal na Božić nema predaha. Kad, naime, blagdani zakucaju na vrata, cijela obitelj okuplja se baš za njenim stolom. Božićni ručak je, kaže Sanja, onaj tradicionalni koji obvezno uključuje pečenu puricu, ali i druge delikatese.

– Purica i patka uvijek su na meniju za moj božićni ručak, kao i domaća kokošja juha. Znam spremiti i odličnu pašticadu. Na Badnjak kuham bakalar i salatu od hobotnice. Božić ne mogu zamisliti bez finih vanilin-kiflica i čokoladnih salama – otkriva Sanja.

Omiljeni zadarski pjevač Mladen Grdović jedan je od najzaposlenijih na estradi, pa ga pozornica neće zaobići ni na blagdane.

– Netko mora zabavljati narod i na taj dan. Za Badnjak sam u Dubrovniku, za Božić i Istri. Kući sam 26. i 27. prosinca kad se kod mene okupi cijela obitelj: mama, brat, njegova supruga, moja kći i ostali. Brankica nam skuha svega finoga jer ja vam nisam za to. Znam ispeći samo jaje na oko i skuhati kavu. Najdraži mi je bakalar – kaže Mladen, kojem je najdraže slatko i u zimskim danima – sladoled.

– U mom frižideru uvijek mora biti kilo sladoleda. Volim i naše stare tradicionalne slastice poput fritula, a neću odbiti ni dobru kremšnitu – dodaje Grdović.

Problema s radnim blagdanima nema ni Marko Tolja, koji će uživati u kolačima.

– Nona peče meni najdraži kolač, kakao-šnite. Nisam ljubitelj slatkog, ali noninim delicijama od čokolade ne mogu odoljeti – priznaje.

Ključne riječi

Komentara 1

DR
drug
16:15 24.12.2011.

Sarma.... Yam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije