Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ponosno ih ističu

Oni su naše gore list! Ostvarili zavidne karijere, ali hrvatske korijene nisu zaboravili

Foto: pixsell, profimedia
1/8
03.05.2020.
u 19:30

Hollywoodski velikani, ali i domaće zvijezde, s ponosom ističu svoje podrijetlo i vesele se svakom dolasku u zemlju svojih predaka

Iako brojimo tek 4 milijuna stanovnika, o Hrvatskoj se naveliko zna u svijetu što zbog turizma, što zbog istaknutih pojedinaca koji su ostvarili znatne uspjehe u sportu, znanosti, ali i showbusinessu. Glumci poput Gorana Višnjića, Mire Furlan, Dunje Rajter, Rade Šerbedžije ili u novije vrijeme Luke Peroša, koji je postao zvijezda Netflixove serije La casa del papel, ostvarili su zavidne glumačke karijere u inozemstvu i samim time napravili najbolju moguću promociju Hrvatske u svijetu. Od početka 1990-ih Mira Furlan živi u SAD-u gdje je postigla svjetsku slavu nastupima u TV serijama Babylon 5 i Izgubljeni.

1/9

Nekoliko godina poslije inozemnu karijeru počeo je graditi i Višnjić, i to nakon uloge doktora Luke Kovača u popularnoj seriji Hitna služba, a u približno isto vrijeme ‘preko bare’ otputio se i Šerbedžija, koji je do tada već ostvario karijeru u Jugoslaviji, a nakon toga surađivao je s mnogim velikim imenima poput Vanesse Redgrave, Phillipa Noycea ili Toma Cruisea s kojima je i blizak prijatelj.

I Dunja Rajter, poznata glumica i pjevačica rodom iz Našica, odlučila je iskušati sreću u inozemstvu. Dunja je bila velika zvijezda u bivšoj Jugoslaviji, a i danas je iznimno popularna u Njemačkoj, gdje već godinama živi. Zanimljivo je da su upravo našoj promociji vjerojatno još više doprinijele slavne hollywoodske face koje često s ponosom ističu svoje hrvatske korijene.

Jedan od njih je i slavni glumac Eric Bana, kojeg mnogi pamte po ulogama u velikim filmskim ostvarenjima poput „Troje“, „Žena vremenskog putnika“, „Zatvoreni krug“ i brojnim drugima. I dok na filmskim odjavama piše da je u filmu glumio Eric Bana, na dokumentima ovog 51-godišnjeg glumca piše Eric Banadinović. Ericov otac Ivan rodio se u Hrvatskoj Dubici 1942., a krajem 50-ih njegova obitelj je emigrirala u Australiju. Ericova majka Eleanora je Njemica iz Mannheima koja se u Australiju doselila 1953. godine. U Intervjuima Bana često ističe kako je ponosan na svoje korijene te da su mu oni pomogli i da osvoji suprugu Rebeccu. Naime, najbolja Rebeccina prijateljica je Nicole Alagich iz Omiša i Rebecci je bilo odlično što su Ericovi korijeni iz Hrvatske u koju se zaljubila na prvi pogled.

Foto: PA/Pixsell

Stanu Katić gledatelji su najbolje upoznali zahvaljujući seriji „Castle“, a njezini roditelji rodom su iz Sinja i Vrlike te su trbuhom za kruhom otišli u Ameriku, a Stana se rado vraća u Hrvatsku, gdje se i udala. – Udala sam se nadomak Splitu, malo u unutrašnjosti, na rijeci Cetini – ispričala je u jednom intervju i dodala kako je i njezin suprugom podrijetlom iz Hrvatske. Obožava dalmatinsku kuhinju, a pogotovo kruh ispod peke, blitvu i bakalar. Američka glumica hrvatskog podrijetla je i Jenna Elfman koju poznajemo iz serije “Dharma i Greg”. Njezino pravo ime je Jennifer Mary Butala, a korijene po očevoj strani vuče iz Karlovca. Naime, njezin je pradjed u Ameriku emigrirao iz Karlovca početkom 1900. godine. Mary nije bila u Hrvatskoj, ali medijima u Americi često spominje svoje korijene. Tako je u jednom intervju ispričala kako je njezin tata početkom 2000-ih posjetio Hrvatsku i susreo se sa svojim rođacima, od kojih je doznao kakve su strahote prolazili tijekom rata 90-ih.

Foto: PA/Pixsell

Naše gore list je i Werner Herzog, jedan od 100 najutjecajnijih ljudi na planetu prema odabiru magazina Time 2009. godine. Njemački scenarist, redatelj, glumac i producent rođen kao Werner Stipetić u Münchenu (majka mu je Elizabeth Stipetić, Austrijanka hrvatskog podrijetla, a otac Nijemac Dietrich Herzog). Njegov otac napustio je obitelj pa se Werner odrekao očeva prezimena Herzog i predstavljao se kao Werner Stipetić. Kad se počeo baviti režijom, vratio je očevo prezime jer je Herzog zvučalo moćnije. Redatelj koji stoji iza filmova “Aguirre, gnjev božji”, “Nosferatu” i “Fitzcarraldo” često je surađivao i s mlađim bratom Luckijem Stipetićem, koji je ujedno šef Herzogove filmske kompanije. “Zaljubljeni do ušiju”, “Zapravo ljubav”, “Jerry Maguire” samo su neka od ostvarenja u kojima smo gledali Ivanu Miličević, čija je obitelj u Ameriku otišla kada je Ivana imala pet godina, a nedavno je prvi put snimala u Hrvatskoj, i to seriju „Protuudar“ u kojoj glumi s Goranom Bogdanom. – Nikada nisam imala ponuda za snimanje u Hrvatskoj. Zapravo sam se trebala malo odmoriti jer sam rodila, no onda se pojavila prilika da provedem ljeto u Hrvatskoj. Bila je to naprosto ponuda koju nisam mogla odbiti – rekla nam je nedavno Ivana u intervju. U Hrvatsku dolazi barem jednom godišnje i tada najviše vremena provodi u Zagrebu, gdje joj živi veliki dio obitelji, a voli otići i do Dubrovnika i Zagorja te uživati u prirodi.

Foto: Boris Ščitar ilustracija

Jedan od najseksepilnijih glumaca današnjice Joe Manganiello, koji je u braku s lijepom Sofijom Vergarom, također ima hrvatske korijene. Njegova mama dijete je hrvatskih emigranata i djevojačko prezime joj je Bračanova, a tata mu je iz Italije. I hollywoodska legenda John Malkovich vuče korijene iz Hrvatske. Njegovi prabaka i pradjed u SAD su emigrirali iz Ozlja pokraj Karlovca. Kad je prije sedam godina u posjetu Dubrovniku govorio o svome hrvatskom podrijetlu, glumac je priznao da unatoč ljubavi prema našoj zemlji ne zna ni riječi hrvatskog. – Djed i baka nam jednostavno nisu dali da učimo njihov jezik, samo bi šaputali negdje u kutu sobe kad bi se svađali – rekao je Malkovich, koji u Hrvatskoj najviše voli boraviti na Palmižani te otoku Visu.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Što poznati rade u karanteni?

Komentara 10

DU
Deleted user
07:05 04.05.2020.

Koja podvala, Šerbedžija i Furlan naše gore list!?? Možda autora ovog tejsta jesu, nas Hrvata nisu.

BR
Brankko
01:23 04.05.2020.

"Naše gore list", to je frazem, frazem je čvrst skup riječi koji ima značenje koje nije zbroj značenja sastavnica. 1861--66. izlazio je u Zagrebu časopis "Naše gore list" u ritmu svakih deset dana. A frazema ima na stotine: imati petlju, platiti visoku cijenu, napraviti cirkus, jak kao bik, glup kao stup, biti istoga kova, zabadati svoj nos, jednom riječju, jak na riječima, na rubu pameti, mlad kao rosa...

DU
Deleted user
06:45 04.05.2020.

Odlično. Sad nam dajte i kriminalce "naše gore list" da vidimo ponosimo li se njima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije