Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSKAROVAC

Najpoznatiji filmski kameleon danas slavi 50. rođendan: Od romantike do akcijskog junaka

Matthew McConaughey
Foto: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL
1/4
04.11.2019.
u 08:00

Matthewova karijera dosegla je vrhunac 2014. godine kada je osvojio zasluženog Oscara za glavnu ulogu u filmu “Dobri dileri iz Dallasa”. Za tu je ulogu smršavio čak 21 kilogram. Iste je godine dobio i nominaciju za Emmy za fenomenalnu ulogu Rustina Cohlea u hit-seriji “Pravi detektiv”, a onda je uslijedila i odlična uloga u Nolanovu “Interstellaru”.

U današnjem Hollywoodu malo je glumaca koji se mogu pohvaliti činjenicom da se jednako dobro snalaze u komediji i drami te da im za ulogu nije problem udebljati se, ali ni drastično smršavjeti. Jedan od njih je i Matthew McConaughey, koji danas slavi 50. rođendan.

Matthew je rođen 4. studenog 1969. u malom gradu Ulvadu u Teksasu.

Za razliku od svoje braće, nije htio naslijediti očev obiteljski biznis s benzinskom crpkom, nego je htio postati odvjetnik. No od te je ideje brzo odustao i na teksaškom sveučilištu upisao studij radija, televizije i filma, na kojem je diplomirao 1993. godine. Iste je godine odigrao i svoju prvu veću filmsku ulogu, u poznatom filmu Richarda Linklatera “Munjeni i zbunjeni”. Uslijedilo je nekoliko sporednih uloga, a onda i jedna od glavnih u filmu “Vrijeme ubijanja” Joela Schumachera, filmu nastalom po knjizi Johna Grishama. Tamo mu je partnerica bila Sandra Bullock, a mediji su tada pisali kako su se glumci i zaljubili. Matthew se tada prvi put našao na naslovnici Vanity faira, koji ga je okarakterizirao kao “zvijezdu u usponu”. To je i dokazao u godinama koje su slijedile zahvaljujućima ulogama u Zemeckisovu “Kontaktu” i Spielbergovu “Amistadu”.

Nakon toga McConaughey je postao “kralj romantičnih komedija” snimajući brojne hitove kao što su “Vjenčanje iz vedra neba”, “Kako izgubiti dečka u 10 dana” i “Sahara”.

McConaughey je uvijek glasio za simpatičnog tipa premda ga je policija jednom uhitila jer je ometao mir susjedima svirajući gol bongose. Osim Sandre Bullock, povezivalo ga se s brojnim drugim kolegicama. Pokušao je s Patricijom Arquette prije nego što je izabrala Nicolasa Cagea. Kratko je bio i s Ashley Judd te Janet Jackson. Na snimanju “Sahare” spetljao se s Penelope Cruz, no potpuno se promijenio kada je upoznao Camillu Alves 2006. Par se vjenčao 2012. godine, a imaju troje djece.

Matthewova karijera dosegla je vrhunac 2014. godine kada je osvojio zasluženog Oscara za glavnu ulogu u filmu “Dobri dileri iz Dallasa”. Za tu je ulogu smršavio čak 21 kilogram. Iste je godine dobio i nominaciju za Emmy za fenomenalnu ulogu Rustina Cohlea u hit-seriji “Pravi detektiv”, a onda je uslijedila i odlična uloga u Nolanovu “Interstellaru”. Samo dvije godine nakon toga pokazao je novu transformaciju, udebljavši se za ulogu Kennyja Wellsa u filmu “Gold”.

– Šest mjeseci živio sam kao nikad u životu – jeo sam i pio što sam htio i kad sam htio te uživao u životu bez obzira na posljedice – kazao je glumac i dodao da mu je čak bilo pomalo žao kad je završilo snimanje.

Matthewa ćemo početkom iduće godine gledati kao kralja droge u novom filmu Guya Ritchieja "The Gentlemen".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije