Naslovnica Showbiz Zvijezde

Na jazz-koncerte išlo se pomodno kao na hokejske utakmice Medvjeda, dok nisu izašli iz mode. Jazz, na sreću, nije!

Nakon Diklića i Jimmyja Stanića, Radojka Šverko nastavlja popularizaciju domaćeg jazza
04. veljače 2019. u 06:30 0 komentara 762 prikaza
Radojka Šverko
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Ako ste nedavno gledali sjajnu njemačku televizijsku seriju “Babylon Berlin”, koja govori o Berlinu između dva rata, vjerojatno ste zamijetili i glazbenu podlogu čiji je “kurator” bio Bryan Ferry, nekadašnji član grupe Roxy Music. Krajem prošle godine, nakon što je lani gostovao na šibenskoj tvrđavi Sv. Mihovil, pojavio se i Ferryjev novi album “Bitter-Sweet” na kojem se u još širem rasponu u jazzy-maniri bavi obradama pjesama i ugođajem kakav je vladao u doba njemačke Weimarske Republike između dva svjetska rata.

Hrvoje Horvat Zwouk s “Do kraja bola” bole taman koliko treba, EKV bili bi ponosni

Nije to prvi iskorak Bryana Ferryja u to razdoblje, jer se 1999. godine samostalnim albumom “As Time Goes By” okrenuo sličnoj zvučnoj kulisi međuratnog jazza, swinga i sličnih idioma. Nedavno se na domaćem tržištu pojavio dvostruki CD Radojke Šverko istog naziva, “As Time Goes By”, na kojemu se vrhunska domaća pjevačica u koncertnom okruženju festivala Jazz.hr lani u svibnju pozabavila vremešnim jazz-standardima.

Ukupno 19 pjesama snimljenih u dvorani Blagoja Berse u novoj zgradi zagrebačke Muzičke akademije dalo je priliku Radojki Šverko za pjevačku ekspertizu u društvu renomiranih glazbenika, klavirista Vladimira Babina i ritam-sekcije bubnjara Tončija Grabušića i Henryja Radanovića na kontrabasu.

Koncertna snimka, naravno, uključuje i njezin najveći uspjeh, pjesmu “Kud plovi ovaj brod” kojom je na Splitskom festivalu 1970. godine osvojila nagrade žirija i publike te se kao mlada pjevačica nametnula širokoj publici i upisala evergreen koji i danas često čujete na radiju. Dapače, kad sam prošle godine pripremao glazbenu dionicu velike izložbe “Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost” u Muzeju za umjetnost i obrt i tekst za popratni katalog, prošao sam i kroz karijeru Radojke Šverko koja je kao mlađa pjevačica krenula stopama prethodnica te uz Josipu Lisac i Zdenku Kovačiček obilježila iduću dekadu domaće estrade, sedamdesete. Jedna od prethodnica bila je i Gabi Novak, s kojom su upravo Radojka Šverko i Tereza Kesovija unatrag nekoliko godina održale seriju zapaženih nastupa domaćih pjevačkih diva u punoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

hrvoje horvat Šumski su nakon 15 godina objavili "Ostrvo ledenog kita"

Znamo li da se i Gabi Novak reaktivirala albumom “Pjesma je moj život” 2002. godine, pa zatim s “In Concert – Jazzarella 2009.”, jazz-matrica za domaće pjevačke legende ovim izdanjem Radojke Šverko dobiva još jedan nastavak. Jazz je u povijesti te iste domaće estrade uvijek bio “tu negdje”, čak i kad je bila riječ o zabavnoj glazbi. Drago Diklić i Stjepan Jimmy Stanić, iako poznatiji po šlagerima, bili su dio jazz-scene koja je tada uhvatila korijene čije plodove vidimo i danas. Naime, do prije nekoliko godina u Zagrebu je bilo pomodno pitati “koji jazz se sluša danas?”. Nekoliko sjajnih međunarodnih festivala poput ženske Jazzarelle i muškog Zagreb Jazz Festivala Dražena Kokanovića, koji su u Zagreb doveli senzacionalna inozemna imena, doveli su i do nove popularizacije jazza kod nas, jazza na koji se “išlo” masovno kao na hokejske utakmice medvjeda dok nisu izašli iz mode. Jazz, srećom, nije.

Hrvoje Horvat Horvat i Gall Knjiga HDU-a '70 priča o albumima' donosi presjek hrvatske glazbene scene

Danas je festival Jazz.hr, na kojem je nastupila i Šverko s programom s ovog CD-a, u svojem jesenskom i proljetnom ciklusu ostao izlog domaćim i inozemnim jazzistima koji uporno brane njegove boje. A te “teške boje” jazza posljednjih godina na domaćem tržištu, pokraj sjajne nove generacije glazbenika, “brani” sve više seniora. Pjevačica i pjevača koji su, poput Šverko, Gabi, Diklića i Stanića karijere započeli šezdesetih, pa i pedesetih godina, a i danas redovito pune dvorane u kojima nastupaju.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.