Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Horvat i Gall

Knjiga HDU-a '70 priča o albumima' donosi presjek hrvatske glazbene scene

Hrvoje Horvat
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
28.11.2018.
u 11:35

Ne ulazi samo ovih sedamdeset albuma, koji su dio knjige, među najbolje jer je njih puno, puno više. Međutim, svakako ulaze među najbolje – govori Hrvoje Horvat

Proslavi velike sedamdesete godišnjice od objave prvoga vinilnog albuma u svijetu, koja se obilježava ove godine, pridružila se i Hrvatska diskografska udruga (HDU). Obljetnica je obilježena objavom knjige “70 priča o albumima” u kojoj glazbeni kritičari i pisci Hrvoje Horvat i Zlatko Gall donose dijakronijski presjek domaće glazbene scene. Kao početak svoga glazbeno-povijesnoga putovanja odabrali su 1956. godinu, odnosno Ivu Robića i njegovu “longplejku” “Pjeva vam Ivo Robić”.

– Odabrali smo sedamdeset albuma za sedamdeset godina. Njima smo nastojali prikazati stilski, diskografski, ali i autorski raspon kojim raspolaže domaće izdavaštvo. Ne ulazi samo ovih sedamdeset albuma, koji su dio knjige, među najbolje jer je njih puno, puno više. Međutim, svakako ulaze među najbolje – govori Hrvoje Horvat.

Tako se u “crème de la crème”, u društvu Robića našla i Gabi Novak sa svojim albumom “Pjeva Gaby Novak”, Grupa 220 s albumom iz 1968. godine “Naši dani”. Tu je i prvi studijski album Arsena Dedića “Čovjek kao ja”, ali i albumi grupe Time, Bijeloga dugmeta, glazbenika novoga vala poput Šarla Akrobate, Električnoga orgazma, Azre...

– Među naše najbolje albume uvrstili smo i neke recentnije poput albuma Mayalesa, Elementala, Gibonnija, Letu štuka, Damira Urbana i sl. Uvjet je bio da to zaista budu vrhunski albumi koje su podjednako dobro prihvatile i kritika i publika – govori Horvat te dodaje kako su svi albumi u knjizi na ovaj ili onaj način (p)ostali spomenici i te kako vibrantne pop-kulture koja je jedan od najvažnijih proizvoda svakoga društva.

– Ono što su književnicima knjige i romani, glazbenicima su albumi i upravo zato je važno prisjetiti se najvažnijeg i najboljeg s naše glazbene scene – govori Horvat. Budući da je pri pisanju knjige odabrati albume bio težak zadatak, autori se ne namjeravaju zaustaviti samo na sedamdeset najboljih uradaka.

– Nastavit ćemo s projektom, a u idućem izdanju se planiramo više posvetiti i drugim žanrovima poput jazza, filmske i kazališne glazbe – govori Horvat.

Koji je vama najbolji od ovih 70 albuma? Glasujte u anketi:

Koji od ovih 70 albuma vam je najbolji?

Pogledajte i video o tome kamo su nestale i što danas rade bivše prve dame TV-a u Hrvatskoj:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije