Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12. FESTIVAL HRVATSKE GLAZBE U BEČU

Luka Udjbinac s „Around Nine“ oduševio bečke jazz sladokusce

Luka Udjbinac
Foto: Snježana Herek
1/5
07.12.2016.
u 14:14

Pitki jazz u snažnoj interpretacji Udjbinca i njegova virtuozna osobna vokalna rješanja jazz klasika na gitari, te fascinatne skladbe i aranžmani oduševili su bečku publiku, koja je ne samo frontmena, nego i njegov vrhunski i sjajno uigrani Orkestar nagradila burnim pljeskom, povicima “bravo” i pozivima na “bis”.

Renomirani hrvatski gitarist i jazz vokalist, skladatelj i aranžer Luka Udjbinac sa svojom jazz formacijom sastavljenom od sjajnih glazbenika iz SAD-a, Austrije i Hrvatske „Around Nine International Stars Orchestra“, upriličio je u utorak navečer u poznatom bečkom i europskom jazz klubu “Porgy & Bess” koncert za  glazbene sladokusce.

Pitki jazz u snažnoj interpretacji Udjbinca i njegova virtuozna osobna vokalna rješanja jazz klasika na gitari, te fascinatne skladbe i aranžmani oduševili  su bečku publiku, koja je ne samo frontmena, nego i njegov vrhunski i sjajno uigrani Orkestar nagradila burnim pljeskom, povicima “bravo” i pozivima na “bis”.  Zauzvrat je od svjetski poznatih jazzista, među kojima je bio i sjajni američki saksafonista s bečkom adresom Andy Middleton, dobila još jedan glazbeni dodatak.

Uz gitarista i dirigenta “Around Nine” Udjbinca i saksofonsku zvijezdu Middletona (alt i sopran saksofon, flauta), u orkestru su nastupili i Miro Kadoić (alt i sopran saksofon, flauta), Herwig Gradischnig (bas saksofon, bas klarinet), Daniel Nösig (truba, krilnica), Daniel Holzleitner (trombon), Christian Amstätter-Zöchbauer (trombon), Uli Langthaler (bas) i Dušan Milenković (bubanj).

Prava osoba na pravom mjestu

Osebujni zvuk, vrhunska izvedba zahtjevnih jazz standarda, suvremenog jazza i moderne improvizirane glazbe, te ponuđena vokalna obrada djela Boška Petrovića, bili su ne samo pravi užitak nego i potvrda da izuzetno muzikalan Luka Udjbinac znalački prati aktualnu svjetsku i hrvatsku jazz scenu. Jednom riječju, prava osoba na pravom mjestu kad je riječ o promociji Hrvatske i njene bogate glazbene baštine u Austriji, u kojoj je Luka, 2004. godine u Klagenfurtu diplomirao gitaru na Konzervatoriju za jazz glazbu, a od lani je postdiplomac u Beču, na privatnom Sveučilištu MUK, za jazz kompoziciju.

Luka Udjbinac je rođen u Zagrebu 1978. godine, gdje je stekao osnovnu i srednjoškolsku glazbenu naobrazbu. Do sada je višestruko nagrađivan kao glazbenik, skladatelj i aranžer. Nastupao je po brojnim festivalima u Hrvatskoj I Europi i surađivao s poznatim imenima hrvatske i svjetske jazz glazbe.
- Izuzetno sam zadovojan prijemom bečke publike, koja je potvrdila da jazz ima svoju publiku, samo da ga treba više promovirati i približiti ljudima - rekao je za Večernji list nakon koncerta Udjbinac.

Posebno je zahvalio umjetničkom voditelju 12.  Festivala hrvatske glazbe u Beču, muzikologu Davoru Merkašu, što ga je uvrstio u ovogodišnji program i omogućio nastup u prestižnom bečkom “Porgy & Bessu”. Istakao je kako je situacija u inozemstvu što se tiče jazza znatno bolja nego u Hrvatskoj, ustvrdivši kako kod nas jazz nije toliko popularan, a nema ni adekvatnog koncertnog prostora u koji bi mogao dovesti  njegov “Around Nine”.

>>Jägerhorn ponovno postao okupljalište Zagrepčana

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije