Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25. Sarajevo Film Festival

Kratki filmovi od ove godine natječu se za nominaciju za Oscare!

Foto: Promo
1/6
22.07.2019.
u 12:28

u Sarajevu će se, kao i prethodnih godina, natjecati za nominaciju za Europsku filmsku nagradu, a od ove godine i za nominaciju za nagradu Oscar® Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Ove godine, program Europski kratki film 25. Sarajevo Film Festivala obuhvaća 13 filmova iz 10 europskih zemalja. Na jednom mjestu okupljamo naslove autora iz Francuske, Njemačke, Rusije, Ukrajine, Španjolske, Velike Britanije, Češke Republike, Litvanije, Poljske i s Kosova*, čiji će filmovi biti prikazani u tri različite tematske sekcije, ali svi podjednako odgovaraju cilju kojim se naš program ponosi.

Konkretno, ostvarenju vizije razvoja što bogatijeg filmskog jezika i proizvodnje filmova koji imaju hrabrosti da istražuju bolne istine o tome kako funkcioniramo sami po sebi i kao sudionici društva i svakodnevne borbe za preživljavanje. Uz filmove u programu Natjecateljski kratki, filmovi iz programa Europski kratki u Sarajevu će se, kao i prethodnih godina, natjecati za nominaciju za Europsku filmsku nagradu, a od ove godine i za nominaciju za nagradu Oscar® Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

 

Europski kratki 1: LJUBI BLIŽNJEG SVOGA

 

Dizač tegova / Weightlifter

Ukrajina, 2018, 30 min.

Režija: Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk

 

Društveni vrtovi / Community Gardens

Litvanija, 2019, 15 min.

Režija: Vytautas Katkus

 

Kisela kiša / Acid Rain

Poljska, 2019, 26 min.

Režija: Tomasz Popakuł

 

Rutina / Routine

Kosovo, 2018, 14 min.

Režija: Bekim Guri

 

 

Europski kratki 2: KUĆICA ZA LUTKE

 

Eve

Francuska, 2018, 7 min.

Režija: Agathe Riedigner

 

Je Te Tiens

Španija, 2019, 21 min.

Režija: Sergio Caballero

 

Mitsu

Češka, 2018, 15 min.

Režija: Mark Ther

 

Playhouse

Velika Britanija, 2019, 26 min.

Režija: Adda Elling

 

Europski kratki 3: SLOBODNO VRIJEME U DOBA KOLERE

 

Danas je 11. juni 1993. / Today Is 11th June 1993

Njemačka, Bosna i Hercegovina, 2018, 13 min.

Režija: Clarissa Thieme

 

Slobodno vrijeme / Free Time

Njemačka, 2019, 16 min.

Režija: Ulu Braun

 

Pretjerivanje će nas spasiti / Excess Will Save Us

Francuska / Švedska, 2018, 14 min.

Režija: Morgane Dziurla-Petit

 

Protocorba

Rusija, 2019, 7 min.

Režija: Kirill Khachaturov

 

Tourneur

Njemačka, 2018, 14 min.

Režija: Yalda Afsah

Žiri za europski kratki film

Sarajevo Film Festival predstavlja Žiri za europski kratki film, koji će odlučiti o filmu koji će ući u konkurenciju za nominaciju za nagradu Europske filmske akademije (EFA) za najbolji kratki film.

Foto: Arena Hospitality Group

Mahdi Fleifel
Redatelj, Danska
Mahdi Fleifel rođen je u Dubaiju, a živi i radi na potezu između Danske, Engleske i Grčke. Diplomirao je režiju igranog filma u Državnoj školi za film i televiziju Velike Britanije, u klasi Stephena Frearsa i Pawela Pawlikowskog. U Londonu je 2010. osnovao produkcijsku kompaniju Nakba FilmWorks s irskim producentom Patrickom Campbellom. 
Fleifelov debitantski igrani film TUĐI SVIJET premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a osvojio je preko 30 nagrada, uključujući Nagradu za mir filmskih festivala u Berlinu i Edinburgu, te Veliku nagradu žirija festivala u Yamagati i festivala DOC:NYC. Fleifel je proglašen Najboljim novim nordijskim autorom na Nordisk Panorama festivalu, a 2013. je osvojio nagradu Novi talent na festivalu dokumentarnog filma CPH:DOX 
Fleifel je 2016. osvojio Srebrenog medvjeda za film ČOVJEK, VRAĆEN, a njegov naredni film, UTOPLJENIK, uvršten je u natjecateljsku selekciju Filmskog festivala u Cannesu i nominiran je za nagradu BAFTA. Njegov posljednji film, POTPISAO SAM PETICIJU, proglašen je najboljim kratkim dokumentarcem na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu i nominiran je za Europsku filmsku nagradu 2018.

Foto: Arena Hospitality Group

Maike Mia Höhne
Umjetnička direktorica Festivala kratkog filma u Hamburgu, Njemačka
Maike Mia Höhne (rođena 1971. u Hanoveru) studirala je vizualne komunikacije na Fakultetu za lijepe umjetnosti u Hamburgu, u Školi za lijepe umjetnosti u Havani i u Međunarodnoj školi za film i televiziju u San Antonio de los Bañosu na Kubi. Nakon što je jedno vrijeme živjela u Argentini, u Buenos Airesu, završila je postdiplomski studij iz  filma na Fakultetu za lijepe umjetnosti u Hamburgu. Kao selektorica i članica žirija radi za više međunarodnih filmskih institucija i festivala, te sudjeluje u raspodjeli financijskih sredstava za film na regionalnom i državnom nivou. Od 2007. do 2019. bila je direktorica programa kratkog filma Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Höhne predaje film na Univerzitetu za primijenjene nauke Europe u Hamburgu. Od ožujka 2019. obnaša funkciju umjetničke direktorice Festivala kratkog filma u Hamburgu. Autorica je sljedećih filmova: 3/4 (2014), Warum wir waren was wir waren (2011), Eine einfache Liebe (2005), Von der Hingabe (2002), Fin de siglo (1998) i Petit Voyage (1996).

Foto: Arena Hospitality Group

Srđan Vuletić
Redatelj i scenarista, Bosna i Hercegovina
Po vlastitom scenariju režirao je filmove LJETO U ZLATNOJ DOLINI (premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Torontu, dobitnik nagrade Zlatni tigar Filmskog festivala u Rotterdamu), TEŠKO JE BITI FIN (nagrada Sarajevo Film Festivala za najboljeg glumca, nagrada za scenarij “Mont Blanc” na filmskom festivalu u Hamburgu) i TROSKOK (nagrada za najbolji kratki film u programu Panorama Filmskog festivala u Berlinu). Napisao je scenarij za film 10 MINUTA (nagrada Europske filmske akademije za najbolji kratki film). Vuletić je član Europske filmske akademije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije