Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REGIONALNA ZVIJEZDA

Konstrakta stiže u Hrvatsku: 'Iznenadilo me kada sam vidjela da se moja pjesma pjeva i na svadbama'

Zagreb: Konstrakta, gošća  na najavi Sea Star Festivala
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/7
01.04.2022.
u 08:00

Ana Đurić poznata je prije svega kao članica grupe „Zemlja gruva“ koja je izbacila velik broj hitova, a nekoliko su puta i gostovali u Zagrebu. Nakon Eurosonga Konstrakta će nastupiti i na Sea Star festivalu u Umagu 27. i 28. svibnja

Ana Đurić Konstrakta srpska je glazbenica koja je atipičnim zvukom pjesme „In Corpore Sano“ pomela konkurenciju na Beoviziji i predstavljat će Srbiju na Eurosongu. Već mjesec dana ne prestaje oduševljavati i publiku i medije ovih prostora, a čuveni stih "Umjetnica mora biti zdrava" niste čuli jedino ako ste prijašnjih tjedana bili u pećini ili na pustom otoku. „In corpore sano“ dio je projekta Triptih, u kojem su i pjesme „Nobl“ i „Mekano“, a autorica svih tekstova je Konstrakta. Triptih, osim društveno angažiranih poruka, donosi i vizualni koncept koji je također osmislila Ana Đurić uz Maju Uzelac i Anu Rodić. Svoju samostalnu karijeru Konstrakta započela je 2019. godine, pjesmama „Žvake“ i „Neam šamana“, koje prate izuzetno originalni i zanimljivi video spotovi. Ana Đurić poznata je prije svega kao članica grupe „Zemlja gruva“ koja je izbacila velik broj hitova, a nekoliko su puta i gostovali u Zagrebu. Nakon Eurosonga Konstrakta će nastupiti i na Sea Star festivalu u Umagu 27. i 28. svibnja.

Umjetnica je pobijedila na natjecanju "Pjesma za Euroviziju 2022", i šta ćemo sad?

Sad pratimo razvoj situacije.

Što vam je prvo prošlo kroz glavu kada ste shvatili da ste pobijedili, iako vas prije početka uopće nisu svrstavali u favorite?

Upravo to – šta ću sad? A taman sam mislila da se vratim u svoju brzinu, međutim to sad nije moguće.

"In corpore sano" je dio vašeg "Triptiha". Kako ste odlučili baš tu pjesmu prijaviti na Beoviziju?

To je manje-više slučaj. Propozicije za eurovizijsku pjesmu kažu da pjesma mora trajati 3 minute. "In corpore sano" traje tri minute, i eto. Nije postojala jasna ideja da se ide baš s tom temom, niti da je ona nešto što bi moglo da se razvije na ovaj način – mislim na izbor/pobjedu i viralnost koja je zatim uslijedila.

Kako je nastala sama pjesma, i kako ste dodali onaj sad već mitski stih "Koja li je tajna zdrave kose Meghan Markle"?

Pjesme pišem danima, iako zvuče prilično jednostavno. Posljednjih nekoliko pjesama ima polazište u nekom od tekstova koji se vrte po medijima – Neam šamana, Nobl, In corpore sano.

Sjećam se kad sam prvi put gledao vaš nastup da mi na prvu ništa nije bilo jasno, ali sam odmah poželio pogledati ponovno. Čini se da se sa svakim novim gledanjem vašeg nastupa vaše poruke sve dublje i dublje zabadaju u mozak. Kako ste to uspjeli, koliko ste dugo osmišljavali nastup? Ili bolje da pitam, koja li je tajna Konstraktina nastupa?

Hah, zabadanje u mozak! Znam samo da svjesno koristim uglavnom govorni jezik, nisam poetična. Svi ti stihovi su nekako u govoru već, možda to ima veze sa zabadanjem, kako ga nazivate. Već je sve to zabodeno negdje u našoj svijesti. Tajnu viralnosti još nismo otkrili, kao ni recept za hit. To su misterije univerzuma izgleda.

Često se spominjala sličnost s Marinom Abramović. Vjerujem da vam gode te usporedbe, koliko vam je ona uzor?

Nije u pitanju sličnost, u pitanju je svjesno referiranje na njen rad i mali omaž tom konkretnom radu.

Danas se ono "biti zdrava" pjeva i u vrtićima, a pjesma je ušla u trending i u mnogim europskim zemljama. Jeste li očekivali toliki hype, što mislite o tome?

Dobila sam i par videa sa svadbi! To je također bitna referenca za uspješnost pjesme. Nismo očekivali baš ovoliku rasprostranjenost. Malo me sve to i plaši. Ali držim se zadovoljstva u činjenici da je pjesma slušana na raznim stranama, da je prihvaćena na razne načine, od onih koji je analiziraju,preko onih koji joj upisuju neočekivana značenja i tumačenja do onih kojima samo godi ritam i koreografija.

Vaša pobjeda je dovela do brojnih komentara, a neki su vašu pobjedu slavili kao pobjedu urbanog nad estradom, a išlo se toliko daleko da se govorilo i kako je to moguća najava poraza Vučića na izborima. Kako to komentirate?

Ne komentiram to. Gledajmo na ovo kao na mjesto ujedinjenja a ne mjesto razvrstavanja.

Foto: Kosta Đuraković

Mislite li da će se sad nešto promijeniti kod zdravstvenog osiguranja umjetnika u Srbiji?

Zdravstvena knjižica je u pjesmi metafora. Također, i umjetnici su metafora za sve nezaštićene i nezbrinute. Ali drago mi je da je ostvaren lokalni učinak na konkretnu temu – priča se o problemu zdravstvenog osiguranja umjetnika, i nadam se unaprijedit će se nešto tim povodom.

Kako će izgledati vaš nastup u Torinu, hoćete li nešto mijenjati, hoće li biti titlovi dok budete nastupali?

Titlanje nije dozvoljeno. Nastup držimo u ovim okvirima koje smo već postavili, samo ćemo malo srediti detalje. Mislim da je jasno kako je takav nastup točan i da dobro prenosi atmosferu pjesme. Izazov je samo kako iskomunicirati tekst prema publici koja ne razumije naš jezik.

Što mislite o našoj predstavnici Miji Dimšić i njenoj pjesmi "Guilty Pleasure"?

Sviđa mi se način na koji je sama iznijela tu pjesmu i treba je u tome podržati. Miu sam imala prilike i prije slušati, točno se sjećam kad smo dobili njen CD nakon jednog nastupa Zemlje gruva i puštali ga u kombiju. Mia je u Hrvatskoj uspjela progurati jedan moderan pop zvuk, a takvih je malo u Srbiji.

Jeste li čuli druge konkurente na Euroviziji?

Čula sam ih samo nekoliko, no prije nastupa ću ih sigurno sve poslušati.

Prvi favoriti su Ukrajinci, vjerojatno je to i politička poruka?

Da, ali mnogima se i sviđa pjesma. Nije to ništa čudno, na Euroviziji se često događa da politika ima presudnu ulogu, tako da to nije to ništa čudno.

Diplomirali ste arhitekturu, no ne radite u struci nego ste se posvetili muzici. Namjeravate li se baviti i strukom ili je ipak muzika vaš poziv?

Taman sam se bila spremala da se vratim na projektiranje, kad ono - međutim... Tako da, tu sam dok god to bude imalo smisla za mene.

Godinama ste nastupali s grupom Zemlja gruva, a pamtimo i nekoliko vaših odličnih koncerata u Zagrebu. Po čemu vi pamtite nastupe u Zagrebu?

Po divnoj publici. Svaki nam je koncert u Zagrebu bio dobar. Počev od Peperminta sad već daleke 2011. godine pa do male Tvornice čini mi se 2018. Mislim da nam je to bio posljednji u Zagrebu.

U Hrvatskoj ćemo vas uskoro gledati na Sea Star Festivalu u Umagu, veselite li se nastupu?

Jako mi je drago da baš na Sea Star Festivalu, festivalu koji je dio Exitove glazbene obitelji, i u Hrvatskoj imamo naš prvi nastup kao Konstrakta. Nadamo se da će nas more podržati u našoj daljnjoj karijeri. Budući da trenutačno imam pet svojih solo pjesama, u Umagu ću izvesti i nekoliko hitova grupe Zemlja gruva.

Od projekata Zemlje gruva posebno nam je zanimljiv hommage Dinu Dvorniku. Koliko je on utjecao na vaš rad i koji su vam inače glazbeni uzori?

Na projektu Dino u Zemlji gruva smo radili sa zadovoljstvom. Tada je bilo tri vokala u Zemlji gruva i svaki od nas je izabrao po jednu Dinovu pjesmu za obradu. To je odlično primljeno kod publike i u Hrvatskoj i u Srbiji. Postoje ljudi čijem se radu divim. Mnogo ih je, uvijek mi je bilo teško nabrajati ih, ali možda najjači utisak koji se tiče pristupa muzici je kod mene ostavio Fela Kuti. Voljela sam Grace Jones, Roisin, pa Azru kad sam bila mala. Tu su i Stromae, Benjamin Clementine… 

Majka ste dvoje djece, kako oni gledaju na vaše pjesme i kako su komentirali pobjedu na natjecanju za Pjesmu za Euroviziju?

Moja djeca su tinejdžeri, ne uključuju se previše u ova događanja oko Eurovizije sada. Malo im je čudno, malo im je smiješno.

Kako se najbolje opuštate, čime se bavite u slobodno vrijeme?

Šetam.

Što vam je u planu nakon Torina? Pišete li nove Triptihe?

Trenutno ne znam što bih pisala, kao da sam sve već rekla. Ali doći će već neka tema. Poslije Torina kreću koncerti. Poslije koncerata idemo na more, plivati.

VIDEO: Akademija je htjela izbaciti Willa Smitha s Oscara nakon što je ošamario Rocka

 

Ključne riječi

Komentara 5

TT
tik tak
16:20 01.04.2022.

a gdje bi drugdje nego u Hrvatsku.....Ovdje ima najveću podršku medija...Da je kojim slučajem Hrvatica već bi bila ismijana...

JE
jespis
08:16 01.04.2022.

"a čuveni stih "Umjetnica mora biti zdrava" niste čuli jedino ako ste prijašnjih tjedana bili u pećini ili na pustom otoku" Nisam cuo, bio sam ispod kamena.

Avatar Glasrazuma1
Glasrazuma1
07:39 11.04.2022.

Odlična.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije