Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bend bez šefa

Kawasaki3p: Na početku smo svirali samo za pivo

'26.05.2012., Koprivnica - Najpoznatiji koprivnicki festival urbane glazbe Partyloop proslavio je desetu godisnjicu u dvorani srednje skole Koprivnica.  Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
04.05.2013.
u 20:00

Bend koji je nedavno proslavio 20 godina postojanja govori o svojim počecima i otkriva zašto su se svojedobno prijavili na Doru.

Malo je bendova uz koje se veže toliko urbanih legendi kao uz kultni punk sastav Kawasaki 3p koji je nedavno napunio 20 godina karijere. Primjerice, o njima kolaju tračevi da su gađali bocom Maju Šuput, gutali tripove pred kamerama ili nasrtali na pijance koji su njihovim prijateljima željeli oteti djevojke. Članovi su se upoznali na bivšim zagrebačkim okupljalištima alternativne scene. Vremena provedenog na Cvjetnom trgu, Štrosu i u parku Mažuranac sjećaju se s nostalgijom. Cugali su bambus ispod spomenika Petra Preradovića te na obližnjim štandovima prodavali kasete i nakit.

- Zagreb je tad bio zanimljiv, a ne šminkerski i snobovski grad kao što je danas. Imalo se kamo izaći, ali ti stalni provodi nisu utjecali na moje školovanje jer sam prolazio s odličnim ocjenama - kaže pjevač Tomislav Vukelić – Tomfa. Samo mu je žao što se pola stvari iz školskih klupa ne sjeća. Objašnjava kako je bio previše zaokupljen ženama, izlascima i motorima. Dobitnici Porina za najbolji alternativni album bend su osnovali iz zafrkancije.

- Nismo imali što raditi i bilo nam je dosadno. Prve instrumente smo ukrali jer je bio rat i tada ni do čega nije bilo teško doći – kaže Tomfa i objašnjava: "Nekom rat, nekom brat".

- Od glazbenog obrazovanja imam samo pjevanje u Vrapčićima, osnovnoškolskom zboru iz kojeg su me izbacili. Nisu mi oprostili što sam se pojavio na priredbi u čast narodnog heroja Ive Lole Ribara bez pionirske kape i marame. Taj nastup mi je ostao u sjećanju i po prvoj tremi u životu – kaže Tomfa. Nastavlja kako su ih za zvuk benda inspirirali idoli iz djetinjstva poput sastava Buzzcocks, Sham 69 i Dead Kennedys koje su slušali glasno na loše snimljenim kasetama. Članovi Kawasaki 3pa na binu su se popeli dva mjeseca nakon što su oformljeni. Gradom se pročuo glas o klincima koji nastupaju odjeveni u vrećama za smeće ili prekriveni lišćem te su ubrzo stekli obožavatelje.

- Svirali smo za pivo pa nam nije bio problem bukirati gaže. U Lapu smo oduševili publiku kad smo nastupali goli, iako smo tada odsvirali samo jednu pjesmu koja je trajala 15 minuta - rekao je Tomfa koji žali jedino što nisu nastupali omotani celofanom. Objašnjava kako unatoč izvrsnoj ideji nisu mogli izdržati vrućinu.

S obzirom na manjak ambicija, Kawasaki 3p jedan je od rijetkih bendova koji je nastao početkom 90-ih i dandanas još svira. Koliko im znači slava, govori i to što su prvi album snimili tek 10 godina nakon što su se oformili. Prije cijenjenog prvijenca odlučili su se na potez koji nije uobičajen za punk bendove.

Nakon probe na kojoj se nije štedjelo s alkoholom poslali su pjesmu na natječaj na Doru. Iako su organizatori pristali, članovi benda rekli su im da su se samo šalili. Ipak prevagnulo je što su dobili šest besplatnih pansiona u Opatiji. Osim što su šokirali gledatelje nastupom u rublju i ogrtačima, organizatore su zapanjili kad su odbili pjevati na finalnoj večeri. Nije im se dalo ponavljati istu foru dva puta. No sat vremena prije početka prijenosa producenti su im upali u sobu i nagovorili ih da se pojave ispred kamera.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije