Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razmaženi sadist

Kamo je nestao omraženi kralj 'Igre prijestolja'

Jack Gleeson
Foto: Screenshot
1/5
17.07.2019.
u 07:00

Bio je jedan od najboljih studenata na trinity collegeu, diplomirao je teologiju i filozofiju, a s prijateljima je pokrenuo nezavisno kazalište

Zauvijek će ga pamtiti kao lik koji su obožavatelji "Igre prijestolja" najviše voljeli mrziti.

Princa Joffreya Baratheona, razmaženog sadista i sina kraljice Cersei Lannister, Jack Gleeson glumio je toliko dobro da je malo tko mogao vjerovati da je u pravom životu išta drugo osim hladnokrvnog, bešćutnog derišta. Kad je u četvrtoj sezoni njegov lik konačno dočekao nesretan kraj, bio je to za one pred malim ekranima najsretniji trenutak u povijesti serije. Televizijski i filmski kritičari zbog nevjerojatno dobre glume nazvali su ga jednim od najboljih glumaca današnjice, a onda se 2014. povukao iz glumačkog svijeta i jednostavno nestao. 

Uzor mu je lik cara Komoda

Ovaj samozatajni mladić rođen je 20. svibnja 1992. u irskom gradiću Corku. Njegove dvije starije sestre bile su uključene u lokalno kazalište pa im se već s osam godina pridružio na daskama. Njegov je talent vrlo brzo prepoznat i u samo nekoliko godina probio se na velike ekrane. Prije nego što je postao tinejdžer, dobio je uloge u blockbuster filmovima kao što su "Carstvo vatre" (eng. Reign of Fire), i "Batman: Početak". (eng. Batman Begins), a filmsko platno dijelio je s prvoklasnim zvijezdama poput Matthewa McConagheya, Christiana Balea i Daniela Day-Lewisa prije nego što je 2011. zasjao kao svima omiljeni, odnosno omraženi princ Joffrey. 


- Htio sam ovjekovječiti tu umišljenu aroganciju, ali istodobno sam htio prikazati njegovu suosjećajnu stranu. Joffrey je bio nesiguran, želio je da ga obitelj prihvati i voli - Gleeson je tumačio novinarima kako je glumio Joffreyja, a priznao je da mu je uzor bio lik rimskog cara Komoda iz hit-filma "Gladijator", kojeg je vrhunski odglumio Joaquin Phoenix. Gledatelji su to upijali kao spužve i željno iščekivali koju će novu sadističku pakost osmisliti.

No, kad se kamere ugase, Gleeson je sasvim drukčiji od lika koji glumi. Zbog svoje skromnosti i vesele naravi bio je omiljen među svojim kolegama, često se šalio i kreveljio na društvenim mrežama, a obožavatelje je na ulici uvijek rado pozdravljao i bio spreman za fotografiju ili autogram. U intervjuima je uvijek bio pristojan i skroman, ističući talente svojih kolega, no nikad svoje. Nije odlazio na konvencije i rijetko je davao intervjue, a u Oxfordu je 2014. održao i govor o tome zašto mrzi površnu i dvoličnu "celebrity kulturu". Nije volio, kazao je, gledati svoje ime ili lice na autobusima ili posterima. On je, svi se slažu, apsolutna suprotnost svemu što je u "Igri prijestolja" glumio i upravo je zbog toga mnogima bio omiljen.

"Težak šest milijuna dolara"

No, dok su mu se obožavatelji, filmski kolege, redatelji i novinari-kritičari klanjali, on je iz dana u dan sve više gubio interes za svoj posao i umjesto toga sanjario o studiranju i o tome da postane akademik, filozof, teolog. Još dok je glumio u "Igri prijestolja" bio je jedan od najboljih studenata na irskom Trinity Collegeu, a htio je magistrirati na antičkom hebrejskom, predavati filozofiju na nekom fakultetu ili čak ostvariti doktorat. Otvoreno je tada govorio da mu je glume, iskreno, više dosta, pa kad je njegov lik umro, osjetio je val zadovoljstva i olakšanja. 

- Glumim od osme godine i prestao sam toliko uživati u tome. Kad si plaćen da radiš nešto što smatraš hobijem i zabavom sa strane, prestane biti zanimljivo - objasnio je tada 22-godišnji mladi glumac koji se, odmah nakon najave glumačke mirovine, posvetio studiranju te je diplomirao teologiju i filozofiju. 

U međuvremenu je odustao od akademske budućnosti i umjesto toga ipak se okrenuo glumi, ali na svoj način. Danas je producent i član nezavisne kazališne kuće Collapsing Horse koju je s prijateljima 2012. godine osnovao u Dublinu. Izveli su, među ostalim, dječju lutkarsku komediju "Monster/Clock" s kojom su si priskrbili ovacije kritičara i publike, i "Bears in Space", koja je završila i na londonskim i newyorškim daskama. Gleeson je nekoliko godina nakon "Igre prijestolja" i dalje dobivao ponude za uloge u velikim akcijskim filmovima i blockbusterima, no redom ih je odbijao jer, kazao je javno, sa svojim je nezavisnim predstavama mnogo sretniji nego s bilo čime u Hollywoodu. 

- Pišemo i izvodimo svoje stvari i radije ću surađivati sa svojim prijateljima u nečem što sam sam stvorio nego glumiti u blockbusterima - rekao je danas 27-godišnji glumac, koji živi skromnim i jednostavnim životom u malom stanu u Dublinu, vrlo drži do svoje privatnosti i nimalo se ne ponaša kao da je "težak" minimalno šest milijuna američkih dolara. 

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Eddie
Eddie
08:23 17.07.2019.

Zauvijek će ga pamtiti kao LIKA KOJEG su obožavatelji "Igre prijestolja" najviše voljeli mrziti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije