Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokumentarna serija

"Hrvatsko vodeno blago" – hrvatske ljepote za cijeli svijet

miro andrić (1)
Foto: Miro Andrić
1/12
28.11.2012.
u 09:00

Na HTV-u danas premijerno kreće novi serijal podvodnog snimatelja i redatelja Mire Andrića koji se bavi proučavanjem nastanka i života nacionalnih parkova i parkova prirode naše zemlje

Redatelj dokumentarnih filmova i podvodni snimatelj Miro Andrić radio je za BBC, ronio i snimao u Indoneziji, Arapskim Emiratima..., ali ništa se, kaže, ne može mjeriti s ljepotama Hrvatske. Stoga je poslije serijala “Hrvatsko podmorje”, najprodavanijeg dokumentarnog sadržaja iz Hrvatske u svijetu, počeo snimati put vode u našim nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Tako je nastala serija “Hrvatsko vodeno blago”, koja se danas počinje emitirati na Prvom programu HTV-a.

Znanstveni dokazi

– Projekt će se sastojati od četiri ciklusa. Snimljen je i počinje se emitirati prvi ciklus od četiri epizode. U njima smo obradili Plitvička jezera, kojima su posvećene prve dvije epizode, Lastovsko otočje i Kopački rit – kaže Miro Andrić i nastavlja:

– Još nitko prije nas nije se drznuo naše najljepše krajeve sustavno obraditi poput nas. Primjerice, objašnjavamo zašto su Plitvice zaštićene, a počeli smo ih proučavati od Čorkove uvale, odakle voda kreće. Znanstveno smo objasnili i snimkom potkrijepili dokaz kako nastaju plitvičke sedre. Da bismo uspjeli, rast sedre snimali smo kamerom godinu dana te smo izmjerili da godišnje raste između 7 i 2 mm.


Sva četiri godišnja doba

Sve je snimljeno u HD rezoluciji tijekom četiri godišnja doba, a s kopna, iz helikoptera, ali i opet pod vodom snimljeno je 11 terabajta materijala, od čega je samo pet posto u seriji.

– Na Lastovu sam se vratio na svoje – pod vodu. Podvodno se snimalo i na Plitvicama, gdje smo ronili noću i otkrili da ondje živi i riba cetinski vijun, što dosad ni znanstvenici nisu znali. Ronili smo i u Dunavu te jezerima Kopačkog rita. Čak 12 dana čekali smo da bismo snimili medvjeda, a na Velebitu samo 20 cm od kamere snimali poskoka i to bez protuotrova u blizini.

Osim prirodnih ljepota, snimljene su i igrane scene tradicijskih običaja ljudi koji žive u zaštićenim krajevima, poput branja kukuruza u nošnjama. O novcu Andrić ne govori, ali...

– U projekt je uloženo sto puta manje nego u sličan dokumentarac BBC-a, ali i isto toliko puta više entuzijazma. I da mogu birati posao snova, uvijek bih radio to što radim sada – zaključuje Andrić.


Snima se još 16 filmova

Za sada je snimljen prvi od četiri ciklusa serijala “Hrvatskog vodenog blaga”. Radi se na još 16 filmova – pet će se snimiti 2012./13., pet u sezoni 2013./14. i šest finalnih 2014./15. Obuhvaćat će područja nacionalnih parkova i parkova prirode – Risnjaka, Brijuna, Mljeta, Sjevernog Velebita, Krke, Kornata, Paklenice, Papuka, Medvednice, Lonjskog polja, Učke, Telašćice. Žumberka... – Imamo prekrasnu zemlju, a jedan ovakav projekt najbolja je njezina reklama u svijetu – tvrdi autor Miro Andrić. Prve četiri epizode aktivno su se snimale 15 mjeseci, a na njima je na terenu radilo više od 30 ljudi, među kojima Hrvoje Vrdoljak koji je pisao tekst, snimatelji Hrvoje Bobetić, Željko Černić, Denis Humić, za postprodukcijsku obradu slike zadužen je Nikola Bišćan, glazbu je radio Dalibor Grubačević, asistenti su bili Blaž Andrić, Mile Ćenan, Tibor Brindl, Ante Kljajić, Ivan Sršen, Zoran Zovko, Karla Andrić, Ante Lešić, Krešimir Čulinović, Zoran Veber; istraživači Mijo Knezović i Marko Židanić, grafička obrada Zorana Andrić, animacija Kristijan Mršić i Boris Hergešić.

Ključne riječi

Komentara 2

AN
Android
21:33 28.11.2012.

Prvih 45 minuta (četrdesetpet?) nema veze s naslovom emisije. Šteta. Nadam se da će nastavak popraviti,po meni, previše dug uvod u "vode".

AN
Android
15:26 28.11.2012.

Svaka čast na ideji. Realizaciju ćemo pogledati s najvećim optimizmom. Hvala unaprijed cijeloj ekipi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije