Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz

Buntovnik Franci Blašković pjeva bez zraka i kontrole

Album "Etnocid - može li Hrvatska sjest i popit kavu" - samo za fanove
20. veljače 2003. u 00:00 427 prikaza

PULA - Istarski buntovnik s više razloga Franci Blašković snimio je novi satirično-ljubavni album "Etnocid - može li Hrvatska sjest i popit kavu". Međutim, album nije za prodaju, već je napravljen samo za fanove u 333 primjerka. Ipak, uza nešto napora, moguće ga je nabaviti i "izravnom pogodbom".

Francija prati njegov vjerni bend "Gori ussi Winetou" i "Partijska ćelija GUW Opatija", a CD je snimljen na posljednjoj turneji "XXIV oštarija tours Histriae". Izdavanje "Etnocida" pomoglo je osiguranje Veritas, kako Franci kaže, dušobrižnici KUD Antuna Tončija Vujića iz Zagreba i Liga za boj protiv turizma koja je svuda oko nas.

- Vujić ni da šolde, ali smo ga stavili da hrvatska kultura popizdi i zapita se na što se troše novci. Pa neka se on vadi kako zna. Inače, "Etnocid" govori o pjesmama koje ti počnu punit jaja od trenutka kada ih čuješ, pa sve do prestanka postojanja. Zapravo govori o folk glazbi koja je dobila dodatak intelektualnog izdrkavanja pod nazivom etno i tako se prostor djelovanja te glazbe širi.

Tako možeš naletjeti na "minu" gdje god se okreneš - u kazalištu, na izložbi i bilo gdje. Ipak, manje je originalan od hrvatskoga školstva. U glazbenoj literaturi od 4. do 8. razreda samo je jedna istarska pjesma i tu im priznajem originalnost - komentirao je Franci Blašković svoj novi album. Na njemu se mogu naći pjesme poput Ćola Ćola Bepi & Servola, tradicionalna istarska, Četveroredna istrijanska, ali i Ajomlćšlderp, Iderp, koja više nije narodna, kaže Franci, i odaje nam kako je na "Etnocidu" pokušao pjevati "prez arije i kontrole", dakle - bez zraka i kontrole.

Saša Brnabić

Zagreb: Na Marulićevom trgu održana modna revija brenda Duchess
objavila fotku
Kakva baka! Bivša Mamićeva supruga (49) pokazala liniju u badiću, javile joj se Nina Badrić i Ivana Vida
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane