Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon 30 godina

Najmoćnija žena modnog svijeta donijela je konačnu odluku

Anna Wintour
Foto: Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL
1/6
05.04.2018.
u 08:28

Od 1988. do danas pretvorila je Vogue u najprestižniji modni časopis. Na razgovoru u magazinu Anna je tadašnjoj urednici na pitanje koju poziciju želi odgovorila: “Vašu”, a sve ostalo je povijest.

Sve se glasnije šuška kako će nakon tri desetljeća koja je provela na čelu najpopularnijeg modnog časopisa na svijetu, Voguea, Anna Wintour otići s pozicije glavne urednice te kreativne direktorice kuće Condé Nast.

Iako još ništa nije potvrđeno, Page Six navodi kao njezina nasljednika urednika britanskog izdanja Voguea, Edwarda Enninfula.
No mnogima je još teško povjerovati da postoji idealna zamjena za ženu koja je od 1988. do danas Vogue pretvorila u najprestižniji časopis u povijesti. Krajem 90-ih godišnji mu je prihod iznosio 149 milijuna dolara.

Prva je počela koristiti celebrityje na naslovnici i kombinirati uličnu modu s dizajnerskim komadima. Također je zaslužna za karijere dizajnera kao što su Marc Jacobs, Alexander McQueen, Alexander Wang i mnogi drugi. No, notorna radoholičarka koja je u studenom prošle godine navršila 68 godina, ima podjednak broj poklonika i neprijatelja. Mnogi smatraju kako je došlo vrijeme da odstupi sa svoje pozicije, jer tvrtka bilježi gubitke, a zbog slabe prodaje “ugašena” su i brojna tiskana izdanja, među kojima i popularni Teen Vogue. Pritom nemaju zamjerke samo na njezino poslovanje, već i na težak karakter.

Osim toga, piše Page Six, lani je izgubila i glavnog zaštitnika u kompaniji, predsjednika Conde Nasta, Sija Newhousea. Priča se, kaže dalje izvor, da će urediti prestižni rujanski broj Voguea te otići. Anna je inače kći Charlesa Wintoura, glasovitog urednika London Evening Standarda. Na toj je poziciji radio od 1959. do 1976. i u vrijeme najvećeg uspjeha u svom je domu često znao ugostiti novinare i političare. A majka Eleanor, kći profesora s Harvarda, bila je, kako je rekao jedan Annin prijatelj, prava radikalistica, koja se brinula o potrebitima.

Kako je na televiziji redovito gledala glazbeni show Cathy McGowan i listala časopis Seventeen koji joj je baka slala iz SAD-a, zaljubila se u modu. Počela je raditi već s 15 godina i to u utjecajnom butiku Biba, a iduće godine napustila je školu i prijavila se na program za pripravnice u modnoj kući Harrods. Od tadašnjeg dečka Richarda Nevilla, urednika popularnog i kontroverznog časopisa Oz, dodatno je učila o novinarstvu i izdavaštvu, zbog čega je s lakoćom osvojila urednike časopisa Harper’s & Queen, svog prvog radnog mjesta. Iako je posao radila jako dobro, zbog nesuglasica s kolegicom Min Hogg 1976. je dala otkaz i s dečkom, novinarom Jonom Bradshawom, preselila u New York gdje je počela raditi u Harper’s Bazaaru te u Vivi i New York Magazineu. Uvijek besprijekorno odjevena, Anna je redefinirala pojam modne dive.

– Većina modnih urednika iz tog vremena bila je poznata po tome da izgledaju kao beskućnice. Anna je prekršila to pravilo – istaknuo je tadašnji novinar New Yorka Anthony Haden-Guest. Svojim stilom impresionirala je i kreativnog direktora izdavačke kuće Condé Nast Alexandera Liebermana koji je dogovorio njezin susret s tadašnjom urednicom Voguea Grace Mirabellom.

Mirabella je mladu Annu pitala koju poziciju unutar časopisa želi, a ova se nasmijala i odgovorila: “Vašu.” Budući da joj je Lieberman naredio da ju zaposli, Mirabella je bespomoćno gledala kako ambiciozna Anna svakodnevno ruši njezin autoritet i stvara novo poslovno carstvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije