Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon memoara

Američka konzervativna organizacija ponovno ispituje dobivanje vize princa Harryja, podigli su i tužbu

Foto: Instagram screenshot
1/19
08.06.2023.
u 23:00

Nakon objave memoara princa Harryja u kojima otkriva da je konzumirao drogu, mnogi su se zapitali kako to da je princu dopušten ulazaka u SAD 2020. godine. Zbog zoga i konzervativna stranka preispituje i sustav.

Memoari britanskog princa Harryja naslova 'Rezerva' potaknuli su brojne reakcije te mnoge iznenadili, a ni sam princ, očito, nije bio svjestan kako bi sve što je napisao moglo utjecati i na njega samoga. Harry je u svojim memoarima pisao o mnogočemu, među ostalim i o odnosima u obitelj, djetinjstvu, svađi s bratom, a među trenutcima koje je opisao našao se i onaj u kojem je konzumirao drogu.  Među ostalim iznio je i da je redovno uzimao drogu i opisao kako je pušio marihuanu dok je živio u Nottingham Cottage  na prostoru Kensingtonske palače. Harry je u memoarima otkrio da je kokain probao sa 17 godina. Pisao je da je kokainom htio postići da osjeti nešto. U knjizi je pisao i o tome kako je tijekom zabave u kući glumice Courteney Cox konzumirao drogu. Naime, princ Harry u svojoj je knjizi napisao da je pronašao kutiju čokolade s 'ludim gljivama' u hladnjaku dok se zabavljao u njezinom domu u Los Angelesu. 

Zbog ovoga je američka konzervativna organizacija zatražila od američkog saveznog suda da objelodani odgovore princa Harryja o prethodnoj uporabi droga u njegovu zahtjevu za američku vizu jer je u interesu javnosti vidjeti kako postupaju američke vlasti u takvoj situaciji i je li on nešto sakrio. Naime, nakon objave memoara mnogi su se zapitali kako to da je princu dopušten ulazaka u SAD 2020. godine.

Zaklada Heritage pokrenula je tužbu protiv američkog Ministarstva domovinske sigurnosti (DHS) nakon što je odbijen njezin zahtjev za tim podacima temeljem Zakona o slobodi informacija tvrdeći da je to od "ogromnog javnog interesa". U tužbi washingtonske zaklade tvrdi se da američki zakoni "općenito smatraju neprihvatljivim ulazak" takvih osoba u zemlju.

Govoreći nakon prvog saslušanja pred saveznim sudom u ovom slučaju Nile Gardiner iz zaklade rekao je novinarima da se tužbom smjera postaviti pitanje odgovornosti osobe istaknutog javnog profila i američku vlast.

- Na kraju krajeva, ovdje se radi o odgovornosti, transparentnosti i otvorenosti američke administracije u vezi s imigracijskim zahtjevom osobe visokog profila - rekao je Gardiner.

Tijekom saslušanja na saveznom sudu u Washingtonu u utorak, odvjetnik Samuel Dewey rekao je sucu da se njihov slučaj odnosi na vojvodu od Sussexa, ali i na to kako DHS "poštuje zakone". Dewey je rekao sucu Carlu Nicholsu da je pitanje dobilo "široko rasprostranjenu i iznimnu medijsku pozornost" što je potaknulo "pitanja o integritetu vlade".

DHS-ov odvjetnik John Bardo ustvrdio je da članci na koje su se pozvali u prilog tužbe ne pokazuju da se radi o iznimnoj medijskoj pozornosti i nisu uspjeli ukazati na bilo kakvo kršenje zakona od strane američke vlade.

VEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, i ranije se pisalo kako bi Harry zbog ove teme iz memoara mogao ostati bez vize.

- Priznanje korištenja droga obično je razlog za neprihvaćanje zahtjeva za vizu. To znači da bi prinčeva viza trebala biti odbijena ili ukinuta jer je priznao korištenje kokaina, gljiva i ostalih droga - rekao je američki savezni tužitelj Naema Rahmani za Page Six te dodao:

- Zakon ne prepoznaje nečiji status princa ili činjenicu da su droge korištene u rekreativne svrhe.

Inače, princ se sa suprugom Meghan Markle preselio u Ameriku 2020. godine.

VIDEO Nina Violić ispričala Ciganoviću je li ikada ulogu dobila preko kreveta i što misli o tome

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije