Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAX! DONOSI:

Zovu ga Babo: Cro Killer s Bospora

bojan bogdanović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
20.11.2013.
u 21:00

Ne samo po brojkama, nego i po lakoći s kojom zabija, Bojan Bogdanović (24) najmoćniji je napadač Eurolige, donosi Max!

Košarkaškoj Europi Bojan Bogdanović nametnuo se u Ciboninu dresu, u sezoni 2010./2011. kada je u Euroligi imao prosjek od 18 koševa, uz 28 koševa protiv Barcelone, donosi sportski tjednik Max!

Godinu prije vratio se iz Reala, u koji je otišao sa 17 godina i u čijoj majici nije dobio pravu priliku.

I zato je Babo (to mu je nadimak) napravio pravi potez kada je odlučio napustiti sigurnost kraljevskih dvora i igrati za klub niže razine koji mu je jedino mogao jamčiti priliku. A on je bio uvjeren da će ju kapitalizirati.Nakon spomenute sezone, NBA skauti su o tom mladom Mostarcu pisali hvalospjeve poput ovih: “Bogdanović je svestran igrač koji može zabiti na puno načina. Ima dobru kombinaciju visine i tjelesne figure koja će mu omogućiti da se fizički nosi s NBA krilima. Sa svojim brzim prvim korakom može probiti obranu, no stalno prijeti i sa šutom za dvicu dok na trici ima šuterski rang NBA igrača.”

Draftirao ga je Miami

Tog ljeta Bojana je draftirao današnji NBA prvak Miami Heat, bio je njihov 31. izbor, no vrlo brzo su ga razmijenili u Minnesotu, a ovi u Netse. Od tada “Mrežice” vrlo pažljivo prate kako se Bojan razvija i s nestrpljenjem čekaju da im se pridruži. Doduše, za Bojana je bolje da to nije učinio ovo ljeto jer su Netsi prekapacitirani na njegovim pozicijama. Dvojke igraju Jason Terry i Joe Johnson, a trojke Paul Pierce, bivši cibos Alan Anderson, a povremeno i Rus Andrej Kiriljenko.

– Bojan je donio pametnu odluku ostavši još u Europi. Neka u NBA ide kao igrač kojeg se s nestrpljenjem čeka, netko koga silno žele, a ne samo zato što ga je netko draftirao – mišljenja je bivši slovenski as, a danas televizijski komentator Peter Vilfan.

Pero je prenosio utakmicu Eurolige između Partizana i Fenerbahçea pri čemu je ostao zapanjen Bojanovim učinkom (26 koševa, trice 6-9).

– To je bilo na najvišoj euroligaškoj razini. Bojan je svestran vanjski igrač koji može igrati na tri pozicije - dva, tri i četiri. U vrijeme kada u Europi nema puno pravih šutera, on je igrač koji si sam može izraditi šutersku priliku, može šutirati iz driblinga, ali i da se spusti leđima košu. Kada ide na ulaz, čini to i lijevom i desnom rukom, a zakucavanja su mu uglavnom lijevom, što je neobično, no kada je nešto neobično, onda se i teže braniti od toga. Vidi se da puca od samopouzdanja, kod šutiranja ne razmišlja puno, već pukne i pogodi.

Gledao sam nedavno Spurse protiv Knicksa i uvjerio se da Diaw i Belinelli nisu bolji igrači od Bojana. Za Europljane je uvijek bio problem obrana, no s ovakvom obranom Bojan je jači igrač od Belinellija

Mirko Novosel

A za takvo izdanje zacijelo je zaslužan i njegov klupski trener Željko Obradović za kojeg Vilfan kaže:

– Očito ima nešto u tome kada ljudi kažu da Željko Obradović zna od svojih igrača izvući ono najbolje. On svog igrača voli i poštuje pa ga i pusti da griješi, a vrhunski igrači trebaju takvu podršku. Zapravo, igrači su kao mala djeca i to neki treneri zaboravljaju. Povremeno im treba titrati, a ponekad na njih treba ići oštro. Zna se čak dogoditi da Bojan nešto pogriješi, a da mu netko od suigrača na to nervozno reagira i u tom slučaju van ne ide Bojan, nego onaj s nervoznom reakcijom.

Peter Vilfan je igrao u vrijeme kada i šest godina mlađi Danko Cvjetićanin, koji je danas europski skaut Bogdanovićeva budućeg kluba Brooklyn Netsa. I Danko se slaže da Bojanu godi igranje za Obradovića:

– Bojan je jako dobro reagirao na promjenu trenera pa je ovu sezonu počeo jako dobro. Očito je da ima jasno definiranu ulogu i da igra s puno više samopouzdanja nego prije. Koliko sam čuo od samog Obradovića, on ga iznimno cijeni, što se vidi i na minutaži. Osim toga, Bojan se čini spremnijim no ikada. Djeluje brže, skočnije, pa s onim dugim rukama i šakama s lakoćom završava poene oko obruča ili u tranziciji.

Novosel: Bolje da je u Europi

Za Bogdanovića, Cvjetićanin nudi zanimljivu komparaciju.

– On je kombinacija Predraga Stojakovića i Argentinca Carlosa Delfina. Možda nema precizniji šut od njih dvojice, ali je kompletniji igrač jer za svoju visinu ima jako dobru tehniku driblinga, a i u napadu se može spustiti pod koš i odigrati okrenut leđima.

Danko je svjestan da Bojana koči popunjenost njegovih pozicija:

– Bojan je spreman za NBA jer za to ima osnovne pretpostavke. Ima dobro tijelo, potrebnu čvrstinu i snagu pa je solidan u kontaktu, dobro trči, ima puno bolju atletsku komponentu nego što se na prvi pogled čini. I što je najvažnije, može igrati i solidnu obranu, što je pokazao i na Eurobasketu.

A tamo ga je svakodnevno pratio Mladen Erjavec, pomoćni trener reprezentacije, koji tvrdi:

– Bojan je ovog trenutka najkompletniji vanjski igrač u Europi. On je strijelac sa širokim izborom napadačkih opcija. Recimo, napadačka igra Spanoulisa zasniva se na blokovima, na takozvanom “picku”, no Bojan igra sve. I jedan na jednoga, i šutira nakon izlaska iz bloka, ali i iz igre leđima, a izvrstan je i u tranziciji.

Bojan Bogdanović je Mostarac, a jedan je košarkaš s grada na Neretvi zaludio košarkaški svijet 70-ih godina prošlog stoljeća. O kome je riječ, rekao nam je izbornik reprezentacije tadašnje SFRJ Mirko Novosel:

– Ja već odavno pričam, još od vremena dok je igrao za Cibonu, da u njemu vidim nasljednika Dražena Dalipagića koji je bio stroj za koševe. Ne samo da su iz istog grada, nego imaju i sličan stil. Vrlo su slični u svemu, a ja bih rekao da je Bojan u obrani i jači od Praje.

I Novosela je fascinirala Bojanova nedavna izvedba u Pioniru.

– To je bilo fenomenalno, ne toliko zbog trica, nego zbog obrane. Tu je njegov najveći napredak.

Trenerska legenda uvjerena je da Bogdanović može u NBA igrati već danas. I to značajnu ulogu.

– Gledao sam nedavno Spurse protiv Knicksa i uvjerio se da Diaw i Belinelli nisu bolji igrači od Bojana. Za Europljane je uvijek bio problem obrana, no s ovakvom obranom Bojan je jači igrač od Belinellija. Doduše, meni je draže da igra u Europi nego tamo, jer to je bolje za reprezentaciju.

I dok nam je Novosel kazao da bi volio da je imao takvog igrača u svojim rukama, Neven Spahija je bio trener Bojanu. U istom klubu u kojem je Bogdanović i sada. Štoviše, Spahija ga je tamo i doveo.

– Jako mi je drago što sam tom klubu osim dva trofeja donio i Bojana. Ljudima u Feneru rekao sam da se radi o najboljem strijelcu. Kada me predsjednik Aziz Yildirim pitao zašto baš Bojan ja sam mu kazao da ne postoji igrač koji ima više koševa u rukama od Bojana. Njegova je najveća snaga što on ne ovisi o šuterskom danu jer će on dati koš na drugi način osim vanjskog šuta. Bojan danas vraća Feneru svaki cent uložen u njega, a Aydin Ors mi je rekao da je on najveće pojačanje tog kluba u mnogo godina unazad. A naša je reprezentacija u Bojanu dobila ono što nam je godinama nedostajalo.

Dovoljno je mlad da čeka

Spahija dobro poznaje NBA scenu jer je u prijateljstvu s čelnim ljudima San Antonio Spursa pa je, kada je slobodan, često njihov gost, no ni on nije siguran što je za Bojana bolje. Da je u Europi ili u NBA ligi.

– To nikad ne možeš znati jer je priča individualna. Pogledajte samo slučaj Mirze Teletovića. Otišao je iz Europe kao najbolja četvorka, a možda i najbolji skorer sveukupno, pa igra vrlo malo ili ništa. Doduše, ima i pozitivnih primjera pa je uvijek važno razmotriti situaciju s trenerom, suigračima, ugođajem u momčadi. Novac za Bojana ne smije biti presudan, on je dovoljno mlad igrač da ode u NBA kada on procijeni da je spreman.

Hoće li Bojan sljedeće ljeto u Netse, ovisit će dosta i o Fenerbahçeu, pa i drugim euro-ponudama. Po okončanju sezone Bogdanović će biti slobodan igrač pa bi se u drugi klub mogao preseliti bez ikakve odštete što bi moglo potaknuti čelnike Fenera da mu već tijekom sezone ponude produžetak ugovora. O tome smo pričali s njegovim agentom Robertom Jablanom.

Odšteta je bila 1,5 milijuna USD

– Ponudi li Fener pošten ugovor, onda će u njega staviti i poštenu odštetu za NBA pa je to stvar nas agenata, ali ponajprije igrača, da procijenimo. Ima igrača koji žele u NBA pod svaku cijenu, a s druge strane su igrači poput Ante Tomića koji će tamo samo ako ima bolje uvjete nego u Europi. Bojan je tu negdje između, privlači ga NBA, ali neće ići pod svaku cijenu.

Netsi su već ovo ljeto navaljivali, no odšteta je bila 1,5 milijuna USD.

– Bojan trijezno razmišlja. Bude li imao podjednake ponude, onda će izabrati NBA, no bude li ta ponuda niža od europske, ostat će. Uostalom, uza se ima najboljeg europskog trenera s kojim je jako dobro kliknuo. Dobar igrač i dobar trener uvijek kliknu - prenio nam je Jablan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije