Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.08.2016. u 12:48

Nakon sučeljavanja Andrej Plenković podigao je ljestvicu s visina na kojima je Zoran Milanović do jučer bio nepobjediv

Tomo, vrati se”, vjerojatno je pomislio Zoran Milanović kada je već na početku sučeljavanja ispalio salvu komplimenata prema Andreju Plenkoviću rekavši mu da je on jedan od najboljih hrvatskih diplomata, a ovaj Milanoviću nije jednako uzvratio, nego je kazao da nije bio dobar premijer. Milanović je znao da mu s druge strane ne stoji Karamarko, koji se, uostalom, nikad nije ni usudio stati s njim na medijski megdan, no bio je uvjeren da će svejedno dominantno potući protivnika iz HDZ-a.

Tjednima se pripremao jer je dobro uočio da mu trend nije dobar, nego silazni, a da novom igraču na političkom polju, Plenkoviću, puše bolji vjetar u jedra i trend mu je uzlazan. Stoga je Milanović logično zaključio kako mu je ovo TV sučeljavanje glavna, možda i jedina prilika da napravi preokret. Uoči sučeljavanja iz SDP-a su stizale najave kako će Milanović “obrisati pod Plenkovićem”, i to jest bio cilj i namjera.

Nakon sučeljavanja vidimo da u toj namjeri nije uspio. Zadovoljstvo TV sučeljavanjem vlada i na ljevici i među desnim biračima, što najbolje govori da, ako je netko dojmovno i pobijedio, učinio je to “za prsa”. S obzirom na to da je do ovog sučeljavanja Milanović imao status u Hrvatskoj nepobjedivog i nepobijeđenog oratora, već sama pojava nekog tko mu je dostojan protivnik u ringu velika je novost za Hrvatsku. A s čim je Plenković ušao u ring? I tko je tu zapravo bio izazivač? Formalno-pravno izazivač je trebao biti Milanović jer on dolazi iz oporbe. No stvarno je izazivačka pozicija pripala Plenkoviću koji je nov i koji se tek pobjedom unutar HDZ-a kvalificirao za kandidata za premijera.

Osim toga, i Plenković je, moglo bi se reći, na tu poziciju došao iz duboke oporbe u Karamarkovu HDZ-u. Milanović je u ring ušao s prednošću jer je već bio premijer i nosi više zlatnih medalja od protivnika. Izazivač se, dakle, morao više potruditi da bi bio ravnopravan Milanoviću. Koji, dakle, u svom cilju, a to je bila potpuna dominacija, nije uspio, a izazivač Plenković uspio je u svom naumu i “nokautera” stavio u neizvjesnost jer sada mora čekati odlučujući glas iz biračke publike.

Najveći je posao Plenković, kojega su do jučer kritizirali da uporno izbjegava dati odgovor na škakljiva svjetonazorska pitanja, obavio u tom segmentu. Na šest takvih tema o Tuđmanu i Titu, pozdravu “za dom spremni”, proslavi u Srbu, Miri Barešiću, stav o Hasanbegoviću i, najvažnije, o Perkoviću i Mustaču odgovorio je onako kako odgovara desnom biračkom tijelu. Plenković jest narodnjak i kao takav premalo desno za utjecajni dio birača HDZ-a. No ovim odgovorima smirio je najveći broj unutarstranačkih kritičara. U svim drugim temama Plenković je bio po mjeri urbane, građanske Hrvatske, što znači da je ostao otvoren i za one birače koji sada mogu zamisliti da čine sebi nezamislivo, odnosno zaokruže na glasačkom listiću HDZ. Plenković je svojim nastupom osokolio širu biračku bazu i sada će mu do izbora biti važno zadržati pozitivan trend.

Pred Milanovićem je pak sada zahtjevan zadatak jer nakon sučeljavanja shvatit će da mu strategija nije dovoljno dobra. U idućih mjesec dana mora pronaći novu taktiku kako jače udariti na “hladnog” Plenkovića jer ovaj je podigao ljestvicu s visina na kojima je Milanović do jučer bio nepobjediv. No, definitivno, u najvećoj neizvjesnosti sada je Božo Petrov koji samo može nestrpljivo brojiti dane do izbora. Ne sudjeluje, kao što je očekivao, ravnopravno u boju između Milanovića i Plenkovića, nije pridobio Tihomira Oreškovića da mu bude premijerski kandidat, a sada mu na biračko tijelo prodire lider iz HDZ-a puno prihvatljiviji nego prethodnik.

> > TV dvoboj Plenkovića i Milanovića - evo što su poručili građanima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije