Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U JUGOSLAVIJI

Ustroj SDS-a: Za Državnu sigurnost radile su tri vrste suradnika

Zastava Jugoslavije
Foto: YouTube
10.06.2015.
u 19:00

Suradnici SDS-a vrbovani su i na informativnim razgovorima

Služba državne sigurnosti (SDS) imala je tri vrste suradnika. Informator je bio najniža, ali najbrojnija razina i bio je zadužen za javljanje o neprijateljskoj djelatnosti. Druga razina bio je rezident ili tajni suradnik. On je na vezi držao određeni broj informatora te je upravljao njima. Treća razina bio je operativni radnik koji je vrbovao rezidente. To je bio tajni kvalificirani suradnik koji je pomno biran. Bila je to osoba „po položaju u antinarodnoj sredini, koja po osobnim svojstvima i obavještajnim sposobnostima ima mogućnosti duboko prodrijeti u neprijateljsku sredinu te potpuno razotkriti njezino djelovanje".

Agenti su bili najmalobrojnija vrsta suradnika, ali su bili najkorisniji zbog svojih obavještajnih sposobnosti i rezultata rada.

Vrbovanje suradnika provodilo se na više načina. Bilo je dragovoljaca, karijerista, mnogi su nekome željeli napakostiti, ali mnoštvo ih je vrbovano na temelju ucjena i potkupljivanja! Također je bilo i onih koji su nesvjesno surađivali sa SDS-om preko operativaca ili suradnika. SDS je imao puno metoda za vrbovanje: informativne razgovore, tajne kontrole telefonskog i teleprinterskog prometa, poštanskih pošiljaka, tajna praćenja, premetačine stanova, promatranja, foto i TV dokumentiranja... Operativci međusobno nisu znali što rade, a u njihov rad bio je upućen šef sektora.

>> 'Tužit ću Manolića, a svjedočit će ljudi koji su me obrađivali' 

>> Rat emigranata i Udbe nastavlja se pred sudom u Münchenu

Komentara 50

MA
Malenkost
19:29 10.06.2015.

Lustracija "Druze". Nek se sve uradi kao i u njemackoj s Stasi od DDRa. Dakle u njemackoj je to bilo moguce a u HR se toga strasno boje politicari svih linjia i "Svijetonazora".Nismo ni mi tako plitki da ne slutimo kako je to bilo organizirano. Dakle jos jednom: sve u HR dosjeima listove od jedne neutralne drzavne sluzbe procesljati - ime po ime - svaki List tada ima svoje "ime i prezime" te sve sto je u aktima pod mojim imenom imam pravo uvida i doznati koji su me "Dousnici" iz susjedstva ili prijateljskog kruga pratili te sto je dokumentirano. Jos jednom - u njemackoj je to moguce a u HR nije - zato zemljaci van Domovine dobro razmislite kakva je to u stvari "Domovina". Zaprepascen sam da ni HDZ nit ijedna druga politicka stranke ili ta inace brbljava Crkva nisu htijeli Lustraciju. Kolinda sto cekas???? Zucni nesto i ti. Zasad se samo divno odijevas i smijuckas u okolne objektive. Stitite li i vi udbaske ubojice ? Meni je to sve gadljivo.

DU
Deleted user
20:34 10.06.2015.

Jugoslavija prva i druga je jedna od najvećih zločina na svijetu,što smo dobili kroz 100 godina suzajedničkog života? Jasenovac,Blajburg,Vukovar,Srebrenicu,stotine tisuća ubijnih i milone protjeranih,svaki pokušaj neke Jugoslavije ili Regije bi se trabo sudit za pokušaj genocida!

Avatar viki_nuland
viki_nuland
20:46 10.06.2015.

Ta Jugoslavija nikako da nestane, svaki dan je sve vise i vise po novinama. Kao da jos uvijek postoji. Zasto Despot-u toliko nedostaje Jugoslavija, Tito i SDB?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije