Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Karamarko:

'Tužit ću Manolića, a svjedočit će ljudi koji su me obrađivali'

25.10.2013., Zagreb - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, Tomislav Karamarko. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
09.06.2015.
u 11:02

Protiv katoličke mladeži kojoj je pripadao i Karamarko Udba je pokrenula operativnu akciju. Dvaput je bio na informativnom razgovoru i oduzeta mu je putovnica

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko tužit će Josipa Manolića, a bivši djelatnici Službe državne sigurnosti spremni su na sudu posvjedočiti da su Manolićeve optužbe na Karamarkov račun lažne. Svjedočit će da je Karamarko bio pod obradom tajne službe bivšeg režima i da je bio žrtva operativne akcije, a ne dio režima, kako tvrdi Manolić, bivši visokorangirani dužnosnik Udbe, jedan od osnivača HDZ-a i Tuđmanov suradnik. Potvrdio nam je to šef HDZ-a i rekao nam da je nakon Manolićeva intervjua Nacionalu, koji je dao prije sedam dana i u kojem je Karamarka optužio da je bio suradnik Udbe, ostvario kontakt s pripadnicima bivše službe koji su sudjelovali u njegovoj obradi. Otkrili su mu sve pojedinosti akcije kojoj je kao mladić bio podvrgnut.

Tadašnje agente koji su sudjelovali u Udbinoj obradi Karamarka, prenosi nam šef HDZ-a, posebno je začudila Manolićeva konstatacija da se o nekim suradnicima tajne službe nisu vodili dosjei, a da je Karamarko bio upravo jedan od takvih suradnika. U krugu obavještajnih analitičara poznato je da je Udba svakog svog suradnika zavodila u sustav suradničke mreže i svaki je suradnik tajne službe imao operativca koji ga je "držao na vezi".

Kodno ime 'Trs'

O svakom razgovoru sa suradnikom pisali su se izvještaji pa time Manolićeve konstatacije padaju u vodu. Služba državne sigurnosti početkom osamdesetih godina protiv katoličke mladeži, kojoj je pripadao i Tomislav Karamarko i čija je jezgra bila na Filozofskom fakultetu, otvorila je operativnu akciju pod kodnim imenom "Trs". U sklopu te akcije provedena je i tzv. predoperativna obrada Tomislava Karamarka, prepričali su bivši agenti Karamarku, a on nama.

Sve je počelo 1981. i 1982. kada je Karamarko s katoličkom mladeži u dva navrata odlazio na hodočašće papi u Rim. Tom se prilikom, prisjeća se Karamarko, mladež fotografirala pokraj starog hrvatskog barjaka, čiji su simboli u Jugoslaviji bili strogo zabranjeni. Jedan od suradnika Udbe, koji se infiltrirao među katoličku mladež, o tome je izvijestio Udbu i započela je obrada. Pod rednim brojem 951 od 24. veljače 1984. u upisniku Gradskog sekretarijata za unutrašnje poslove za 1984. zaveden je predmet "Karamarko Tomislav – oduzimanje pasoša". Taj se predmet trajno čuva i sada se nalazi u PU zagrebačkoj, prenio nam je Karamarko. Naime, na zahtjev Centra Službe državne sigurnosti Zagreb Karamarku je oduzeta putovnica i nije mu nije vraćena sve do '90. iz čega proizlazi da je Karamarko, iako u to vrijeme student, za bivši režim predstavljao svojevrsnu opasnost.

Karamarko nam kaže da su on i grupa studenata iz tog vremena bili žrtve Udbe, ali svjestan je da za zloglasnu tajnu službu on nije imao težinu koju je u to vrijeme imao, primjerice, Budiša. No Udbu je katolička mladež, koja se svake subote masovno okupljala u crkvi sv. Katarine, ipak "žuljala". Kako bi razbila tu grupu, služba je pokrenula akciju "Trs". Nalog za obradu Karamarka i drugih uključenih u grupnu obradu Trs, prema Karamarku dostavljenim informacijama, potpisali su Franjo Vugrinec, šef SDS-a Centar Zagreb i tadašnji šef republičkog SDS-a Zdravko Mustač, kojem se u Njemačkoj zajedno s Josipom Perkovićem sudi zbog upletenosti u ubojstvo Stjepana Đurekovića. Akciju Trs vodila je Služba državne sigurnosti u Zagrebu, preciznije 5. odsjek za obradu neprijateljskih aktivnosti na zagrebačkom sveučilištu. Užom obradom, otkrili su Karamarku bivši agenti Udbe, bilo je zahvaćeno desetak pripadnika katoličke mladeži, a širom njih tridesetak.

Tijekom prethodne operativne obrade Karamarko je dvaput bio pozivan na informativne razgovore. Sjeća se tih razgovora i kaže da su mu tada pokazali fotografiju na kojoj u Rimu stoji pokraj hrvatskog barjaka. Kaže da je na tim razgovorima bio pristojan ali tvrdoglav. Iako je bio i pod određenim pritiskom, nastavio je, nikada nikoga nije optužio niti je tijekom obrade surađivao s političkom policijom. To potvrđuju, rečeno je Karamarku, i dvije službene zabilješke koje je operativac koji je vodio informativni razgovor sastavio i koje se nalaze u Karamarkovu dosjeu SDS-a.

Dosjei na mikrofilmu

Poznavatelji obavještajnih službi kažu da je Udba do 1990. sve dosjee snimila na mikrofilm te da oni i danas postoje. Mikrofilmirani dosjei nisu podložni zloporabama kao oni u papirnatom obliku.

– Osim što sam kao student bio pod prethodnom operativnom obradom Udbe zbog tzv. neprijateljske aktivnosti protiv Jugoslavije, nikada nisam imao drugih kontakata s bivšom službom – rekao nam je Karamarko. Kaže da zna ime osobe koja se "ubacila" u katoličku mladež i koja je u akciji Trs imala ulogu suradnika Udbe, ali s tim ne želi izlaziti u javnost. Tvrdi da ga Manolić lažno optužuje i kleveće isključivo zbog političkih motiva i u predizborne svrhe. Šef HDZ-a smatra da ga Manolić za račun starih političkih struktura i onih koji se još nisu distancirali od komunističkog režima nastoji denuncirati jer se zalaže za antitotalitarističke vrijednosti.

– Shvatili su da HDZ tri godine uzastopno pobjeđuje, da smo prošli svoju katarzu, da smo spremni preuzeti odgovornost za upravljanje Hrvatskom, pa sada izvlače Manolića. Sve je počelo s mercedesom, potom su me optužili da sam vođa prosvjeda u Savskoj i sada optužbe da sam suradnik Udbe. Upropastili su gospodarstvo pa mene difamiraju ne bi li dobili izbore. No naš gospodarski program bit će pobjednički program – rekao nam je Karamarko.

Potvrdio nam je da će od nadležnih državnih institucija zatražiti uvid u svoj dosje i zaštitu od kleveta.

>> Vlahušić: Nevažno je što je netko radio u bivšoj državi

Vjerujete li optužbi Manolića da je Karamarko radio za Udbu?

Komentara 197

GI
gismund
11:15 09.06.2015.

tako treba, karamarko je jasno i glasno pobio prljava podmetanja da je bio suradnik UDBE, a one koji ga kleveću neka sve redom tuži, uključivo i one koji ga kleveću ovdje u "anonimnim" komentarima (no kad dođe poziv sa suda lako će se iskopati IP adrese osoba koje misle da su sakrivene od sudske odgovornosti za napisano)!

FR
Franciskoo
11:13 09.06.2015.

Manolić kleveće i laže jer zna da će Karamarkova tužba trajati godinama, a kada Manolića proglase krivim, morat će se samo ispričati, ali fućka se njemu za to, Manolić je pred kraj svog života napravio ono najvažnije, bacio je opet tako podlo i udbaški "kost" i umislio si da je još uvijek važan i da može pomoći svom SDP-u udbaškim lažima te da ima utjecaja na javnost i nekakve društvene tokove uoči izbora.

DU
Deleted user
11:15 09.06.2015.

Tako je gospon Karamarko!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije