Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.12.2016. u 06:23

Informaciju o Ini teška 20-ak milijardi kuna Plenković nije imao potrebu objašnjavati

Odite vi na izbore pa onda planirajte proračun, uzvratio je nedavno premijer Andrej Plenković novinaru koji ga je upitao kako to da proračunski rashodi rastu u godini u kojoj svi predviđaju da će rasti kamate. Iako je bilo jasno da će država više trošiti, premijer je novinara optužio za spin.

Plenkovićeva reakcija bila je neprimjerena, no gubitak živaca u takvom trenutku donekle se i mogao razumijeti i tolerirati. Kad pišeš proračun, svi od tebe nešto očekuju, svi žele da se povećaju baš njihovi razdjeli, a ovaj se proračun k tome donosio u kraćem roku nego obično, jer smo imali izvanredne parlamentarne izbore.

No, kako vrijeme odmiče, pomalo postaje jasno da nije bila riječ o pukom incidentu i prolaznoj epizodi. Čini se da je ova vlada doista uvjerena kako je dobila četiri godine da vlada i da pritom javnosti ne treba objašnjavati puno toga.

Novinari tako već tjednima do samog početka sjednica Vlade ne mogu dobiti informaciju, ne samo o tome kako će izgledati pojedini prijedlozi, nego čak ni što će s uopće naći na dnevnom redu.

Tomu valja pridodati i izvanrednu konferenciju za novinare na Badnjak, s koje je Plenković kratko izvijestio da smo izgubili arbitražu protiv MOL-a u ženevi i najavio da će država krenuti u otkup dionica Ine u vlasništvu mađarskog partnera.

Informaciju koja za sobom povlači troškove od 20-ak milijardi kuna, i zbog koje je prvog sljedećeg radnog dana porasla cijena Inine dionice, nije imao potrebu dodatno objašnjavati. Pitanja na presici nisu bila dopuštena, a iza nje je uslijedilo tjedan dana muka.

Prva službena informacija došla je jučer u obliku priopćenja, a u njemu piše tek da se na zatvorenoj sjednici razgovarala o propaloj arbitraži. Za takvo ponašanje Plenkovićeve ekipe moguća su dva razloga - ili Plenkovićeva žele spriječiti novinare da se na vrijeme pripreme pa onda ministrima postave neka relevantna pitanja ili ministri do same sjednice nisu u stanju dogovoriti dnevni red.

Koja od tih varijanti Hrvatskoj nanosi veću štetu teško je procijeniti.      

>> Evo koga je Vlada razriješila i imenovala na zatvorenom dijelu sjednice!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije