Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.06.2015. u 08:30

Na Karamarkov odgovor da su Manolićeve neistine u službi SDP-ove predizborne kampanje, iz SDP-a uzvraćaju da je Manolić bio osnivač HDZ-a i Karamarkov šef

Zašto je upravo sada Hrvatskom odjeknuo podatak da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u komunizmu kao student surađivao s Udbom? Iz plemenite brige za moralno zdravlje društva i politike? Jer, uskoro su izbori, i bila bi nesreća za zemlju kad bi jedna časna stranka, SDP, sa časnim Zoranom Milanovićem na čelu, izgubila od stranke koju vodi suradnik zloglasne komunističke obavještajne službe, Udbe, Tomislav Karamarko. Posljednji taj podatak potvrđuje profesor na Fakultetu političkih znanosti Ante Barišić, nekad i sam agent Udbe, a čini to za tjednik “Nacional”. Prvo da vidimo tko je Ante Barišić, a odgovor ćemo naći u istom tjedniku u kojem je o njemu u listopadu 2002. godine pisalo i ovo: “Ante Barišić, bivši djelatnik jugoslavenske Službe državne sigurnosti, u narodu poznatije kao Udba, danas predavač na zagrebačkom sveučilištu, falsificirao je podatke o svojim znanstvenim radovima. Tako je ovih dana otkrilo Znanstveno-nastavno vijeće zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti gdje Barišić predaje komparativnu politiku i suvremene političke odnose. Natječući se za zvanje docenta, utvrdilo je Vijeće, Barišić je svojim objavljenim znanstvenim radovima pribrojio i one koji nikada nisu napisani, pokušavajući obmanuti nadležna tijela koja odlučuju o stjecanju docenture. Time se bivši udbaš svrstao u red poznatih prodavača magle među domaćim kvaziintelektualcima.”

Među inim zanimljivostima u istom tekstu čitamo i ovo: “Rođen u Drnišu prije 45 godina, diplomirao je politologiju i zaposlio se u zagrebačkoj ispostavi Službe državne sigurnosti, gdje se specijalizirao za tzv. liniju klera. Kako je sam svojedobno pričao, potajno je uhodio svećenike i časne sestre i onda ih ucjenama tjerao da mu dojavljuju informacije o višem kaptolskom kleru”. Napokon, saznajemo da je Barišić identificiran kao “jedan od falsifikatora dokumenta objavljenog u Vjesniku koji je tobože dokazivao da je Ivan Zvonimir Čičak u ranoj mladosti bio Udbin doušnik” te je pokušao “ucjenama i prijetnjama novinare Feral Tribunea natjerati da objavljuju tekstove po njegovim napucima”. To je, eto, dio biografije bivšeg udbaša koji podupire tvrdnju Josipa Manolića da je Karamarko surađivao s Udbom, također objavljenu u “Nacionalu”. Slučaj je pak htio da je upravo ovih dana na komemoraciji u Lugu kraj Bjelovara Bruna Esih, predsjednica udruge Hrvatski križni put, kao izaslanica predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović govorila o Manolićevim “rukama okrvavljenim po bjelovarskim šumama” u kojima su partizani na najokrutniji način u proljeće i ljeto 1945. godine poubijali na stotine Hrvata. “A sam Josip Manolić se tim događajima i danas hvali, opravdava svoje zločine”, rekla je predsjedničina izaslanica, te dodala kako su likvidirani “ne samo sudionici Križnoga puta nego i imućni ljudi radi konfiskacije njihove imovine”.

Na Karamarkov odgovor Manoliću, prema kojem su Manolićeve neistine u službi SDP-ove predizborne kampanje, iz SDP-a su podsjetili da je poznati udbaš osnivač HDZ-a i Karamarkov šef, što je istina, ali je za sadašnje vrijeme znakovitija istina da su se u izbornoj noći poslije pobjede Kukuriku koalicije u strastvenom zagrljaju našli Milanović i Manolić. Ne samo tim simboličnim zagrljajem, nego i mnogim drugim postupcima, među kojima je najveći odjek imao lex Perković, Milanović je pokazao koga nasljeđuje iz političke prošlosti. To je pokazao i protivljenjem lustraciji, koje se podudarilo s Manolićevom optužbom protiv Karamarka koja je i motivirana najavom lustracije. Činjenica da protiv predsjednika HDZ-a nema baš nijednog dokaza te da su se u istom društvu našli Milanović kojeg je proslavio lex Perković, Manolić s “rukama okrvavljenim po bjelovarskim šumama”, krivotvoritelj i Udbin ucjenjivač Ante Barišić – upozorenja su HDZ-u i Karamarku da su im takmaci do idućih izbora spremni na prljavštine kakve samostalna Hrvatska ne pamti.

Ali kako god se igralo prljavo, utakmica se dobiva dobrom igrom i efikasnošću.

Komentara 75

DU
Deleted user
10:33 19.06.2015.

Jednostavno mi se gade.....svi ovi likovi koji su prvi novac za svoje kasnije pretvorbene krađe dok smo mi ratovali i branili dom potegli kasnih osamdesetih jos u Jugi...razni udbaši..komesari...mesari...posjednici kafića...svi odreda partijaši i podobni...razna djeca vojnih lica....svi oni su šutili i grabili....mi smo ratovali....potom su izašli na medije uz pomoc skrivene love i "nevladinih" udruga...lagano su kupovali i širili laži o braniteljima...povratnicima...hercegovcima....za njih je hrvatska bila slucajna tvorevina....i onda su prvi put dosli na vlast....utvrdili položaje...nastavili suživot sa Sanaderom ...i sad ih evo....ma pogledajte oko sebe tu elitu koja zivi u njihovom elitnom balonu....zazivaju ultraliberalizam i Tita ...socijaldemokraciju a da su sa radništvom razlucili prije 10 godina....pogledajte te Tajkune koji lete u svemir i svoje restorane nazivaju po Titu Maršal a ujedno svoje radnike izrabljuju i placaju u maniri gansterskog kapitalizma 20 godina onog stoljeca. Gadite mi se vi kvazi i pseudo demokrati....gadi mi se vasa masinerija ko fol nevladinih uhljebljenika....tolika kolicina licemjerja koju sirite....vrijeme je da opet glasujemo PROTIV

Avatar zamp1
zamp1
12:50 19.06.2015.

Glasamo sam protiv Jace , pa preuzeli najgori i najnesposobniji. Nikada više sdp :-)))

EV
Evaluna0309
09:18 19.06.2015.

Jedva čekam izbore i promjenu vlasti, ovakove izjave zadaju glavobolju. Klevetama nećete ništa dobiti, ali ćete za njih i te kako odgovarati i vrlo brzo otići s vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije