Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.01.2018. u 17:00

Bez obzira na to što srbijanski političari govore da neće nikada priznati neovisnost Kosova, pa ni ako to bude uvjet za ulazak u EU, Beograd je de facto priznao da nema nikakve nadležnosti nad bivšom pokrajinom.

Osjetljiv je posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića srpskoj zajednici na Kosovu jer njegove riječi ne ocjenjuju samo Srbi, nego i Europa. Zasigurno bi za srbijansku unutarnju politiku birao drukčije riječi od ovih koje je sada izrekao na Kosovu.

Zaželio je da se sačuva mir i, kako prenose mediji, izrazio želju da se “riješe višedesetljetne i višestoljetne razmirice, da osiguramo trajnost tog mira i sigurnost za svaku srpsku i svaku albansku obitelj”. Srbija na putu prema europskim integracijama mora birati riječi kao što su mir, suradnja, dogovor... ali prije svega mora se tako i ponašati.

Bez obzira na to što srbijanski političari govore da neće nikada priznati neovisnost Kosova, pa ni ako to bude uvjet za ulazak u EU, Beograd je de facto priznao da nema nikakve nadležnosti nad bivšom pokrajinom. Vučić, kao i svaki srbijanski političar koji želi posjetiti srpsku zajednicu na Kosovu, morao je tražiti dozvolu od Prištine.

Kosovsko ministarstvo vanjskih poslova odobrilo je Vučićev posjet, a glasnogovornik ministra Behgjeta Pacollija izjavio je: “Nadamo se da će tijekom boravka u Republici Kosovu (Vučić) poštovati pravila predviđena pri davanju odobrenja za posjet”. Jedno od tih pravila je da se ne vodi politička propaganda i ne podiže polemika na etničkoj bazi. Srbijanski političari moraju prije odlaska na Kosovo, koje je 17. veljače 2008. proglasilo neovisnost, čekati dozvolu iz Prištine za dolazak u posjet svojoj manjini.

Priznali ili ne neovisnost Kosova, ipak priznaju da odlaskom u Kosovsku Mitrovicu idu u drugu državu. Vučić je došao odati počast srpskom političaru Oliveru Ivanoviću koji je ubijen 16. siječnja i kazao je da će kosovska i srbijanska istraga surađivati u otkrivanju počinitelja zločina. O Ivanovićevu ubojstvu (i posredstvom Bruxellesa) telefonski su razgovarali Vučić i kosovski predsjednik Hashim Thaçi. Glasnogovornica EU Maja Kocijančić kazala je da su Vučić i Thaçi potvrdili da će se dijalog između Prištine i Beograda nastaviti. Ipak se nešto “europeizira” i na Balkanu.

Ključne riječi

Komentara 8

BE
beitsche
17:39 21.01.2018.

On uistinu dobro glumi velikog vodu.kad uspijeva onakav narod gotovo europskim reklamirati..uz to i reklame na Vl nisu skupe

PR
prajdali100
18:06 21.01.2018.

Vuk dlaku mijenja.........

DU
Deleted user
00:34 22.01.2018.

silvije..silvije..koliko si pizze..poia..nije ni cudo..kako rezoniras..nego slusaj..i sta mislis..eu tj.njemacka vec odavna ima..svoju sloveniju..a hrvatsku..ka rezervnu poslusnu igracicu..i uciteljicu..za balkanske tupine....i naravno triba im neki jaki i provjereni napadac ..moze bit i tup..nije bitno..ali jak napadac..a..srbija im je idealni..igrac..i jos uvik u igri i zelji..ali..bez rusa..ne ide..da skratim..a sta mislis..o ulasku rusa u eu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije