Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.11.2016. u 09:15

Revizionizam mogu zaustaviti sami antifašisti poticanjem otkrivanja pune istine i osudom svih zločina.

Rasprava o komunističkim ratnim i poratnim zločinima zakašnjela je i kontaminirana revizionizmom koji istodobno umanjuje i relativizira, a u ekstremnim slučajevima glorificira ustaštvo. Osim samih zločina, veliki krimen socijalističke i komunističke Jugoslavije bio je njihovo zataškavanje i represivna zabrana da se o njima otvoreno i slobodno govori, a kamoli da ih se ozbiljno proučava. U nezavisnoj i demokratskoj Republici Hrvatskoj bio je stoga upravo zadatak antifašističke ljevice, a poglavito organizacija poput Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABH) da predvodi proces otkrivanja i objavljivanja pune istine o tim zločinima, kao i njihovo ritualno okajavanje. Takvih je nastojanja bilo, ali u nedovoljnoj mjeri, čime je otvoren prostor radikaliziranoj hrvatskoj desnici da otvara tu temu na ispolitiziran, ideologiziran i revizionistički način. Tom načinu snažan vjetar u leđa dao je HDZ pod vodstvom Tomislava Karamarka čime se, na apsurdan način, na udaru revizionista našla i po tom pitanju prilično jasna politika Franje Tuđmana.

Tako je stvoren kontekst u kojem uklanjanje imena i spomena na Josipa Broza tek u manjoj mjeri znači ispunjenje pravde prema svim žrtvama Titova režima i njihovim potomcima i osudu svakog totalitarizma, a u mnogo većoj mjeri izvrtanje povijesti, odnosno pretvaranje hrvatskog sudjelovanja u pobjedi antifašističke koalicije u Drugom svjetskom ratu u poraz, a sramotnog sudjelovanja Pavelićeve NDH u nacističkom zločinačkom pothvatu u hrvatsku žrtvu i tragediju. Revizionizam se sastoji i u neprestano ponavljanoj laži o isključivo antihrvatskoj politici Titova režima, nasuprot činjenici da je hrvatska državotvorna ideja u sklopu SFRJ ne samo imala kontinuitet nego je, osobito Ustavom iz 1974., legalno osnažena, o čemu svjedoče tadašnje i današnje avnojevske granice hrvatske države. Ukratko, rasprava o Titovu naslijeđu i imenu poželjna je i potrebna, ali nipošto dok je predvode revizionisti s (filo)ustaških pozicija. U srazu s njihovom ideologijom, Tito je i danas, kao i 1941., na pravoj strani.

A revizionizam mogu zaustaviti sami antifašisti poticanjem otkrivanja pune istine i osudom svih zločina.  

>> Zašto HDZ u 25 godina nije riješio ime trga?

>> Mikulić: Zabrinut sam jer je Bandić promijenio stajalište o preimenovanju Trga maršala Tita

Komentara 17

Avatar TAJSAM
TAJSAM
11:38 08.11.2016.

Tko budi komunizam i Jugoslavenstvo. Tko od Hrvata spominje ustaše i II svjetski rat. Zaista je ne shvatljivo ovakva priredba svako malo na Hrvatskom tlu. Neki se nikad neče pomiriti da žive u Hrvatskoj pa na ovaj način bude duhove prošlosti. Nikako da se prime posla i rada već svakodnevno bude duhove prošlosti. Nadam se da neće još dugo mahati zastavama naj većeg zlotvora Hrvata. Pozdrav dobrim ljudima

DU
Deleted user
12:30 08.11.2016.

Od Pofucka se nije ni moglo očekivat drukčiji komentar. Tito je 1941. bio na strani Josifa Visarionoviča Staljina. Ako je Pofucku to prava strana, onda je jasno čijim perjem je i on zakićen.

MA
MarioG
11:18 08.11.2016.

Zašto sramotite Hrvatsku pisanjem ovih hvalospjeva komunističkom zločincu i diktatoru Titu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije