Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.05.2020. u 09:45

Ured za tisak Svete Stolice objavio je da je s tajnikom za odnose s državama mons. Paulom Richardom Gallagherom telefonski razgovarao pregovarač i glavni tajnik PLO-a Saeb Erekat o razvoju situacije

Vatikan i Njemačka već su odbacili izraelski projekt o aneksiji doline rijeke Jordan (Zapadne obale), a palestinsko veleposlanstvo u Rimu traži da tako postupi i Italija.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas (Abu Mazen) izjavio je da smatra nevažećima “sve sporazume s Izraelom i SAD-om nakon što je nova izraelska koalicijska vlada (s premijerom Benjaminom Netanyahuom prvih 18 mjeseci, a potom će ga naslijediti Benny Gantz, čelnik Plavo-bijele stranke) najavila da će pripojiti prostore palestinske države u Cisjordaniji od 1. srpnja”.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) i palestinska država odustaju od svih sporazuma potpisanih s Izraelom i SAD-om, koji podupire odluku izraelske koalicijske vlade o unilateralnoj aneksiji teritorija, izjavio je Abbas. SAD je glavni partner izraelske vlade u okupaciji palestinskih prostora i “tlačenja palestinskog naroda na njemu”, dodao je.

Ured za tisak Svete Stolice objavio je da je s tajnikom za odnose s državama mons. Paulom Richardom Gallagherom telefonski razgovarao pregovarač i glavni tajnik PLO-a Saeb Erekat o razvoju situacije na “palestinskim teritorijima i mogućnosti da izraelski suverenitet bude unilateralno primijenjen na dijelu tog prostora, što bi dodatno otežalo mirovni proces”.

Sveta Stolica potvrđuje nužnost poštivanja međunarodnog prava i rezolucije UN-a o priznatim međunarodnim granicama prije 1967. godine te sa zabrinutošću prati situaciju koja bi mogla kompromitirati nastavak dijaloga u Svetoj zemlji. Na dijelu palestinskog teritorija već su sagrađena nova izraelska naselja, a gradnja se i nastavlja.

Izrael nadzire taj dio teritorija koji je rezolucijama UN-a trebao ostati palestinski, a sada ga i formalno želi pripojiti. Dok je EU zaokupljen koronakrizom, kao i nesuglasicama oko financiranja obnove pojedinih država, na Bliskom istoku rastu napetosti koje bi mogle dovesti do novih palestinsko-izraelskih oružanih sukoba. Takav bliskoistočni scenarij nije nimalo ohrabrujući i ne bi ga trebalo shvatiti olako.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije