Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.10.2020. u 12:00

Glavna oporbena stranka već sad bi se trebala pripremati za nove parlamentarne izbore i ponuditi nešto novo nasuprot aktualne vlasti. Grbin i ostali razmeću se antifašizmom i crvenom petokrakom, trube o brizi za radništvo, svašta lijepoga pričaju kao i većina političara, ali gdje je sadržaj, gdje su konkretne ideje i programi?

SDP ima novoga predsjednika stranke. Peđa Grbin naslijedio je teškog gubitnika i nesposobnjakovića Davora Bernardića. I Grbin sad, dakako, zaziva da SDP bude kao jedan, da ništa neće biti kao prije, da će se SDP ponovno dignuti, što znači osvojiti vlast, a Grbin bi mogao naslijediti Andreja Plenkovića. Štoviše, neki drže da je Grbin opasan protivnik Plenkoviću. Njegovi partijski drugovi pak vele da je, između ostalog, sadržajan! Grbin sadržajan? Koji je njegov sadržaj? I uopće, koji je sadržaj SDP-a da bi opet pridobio većinu birača?

SDP već godinama razdiru klanovski odnosi i sukobi. Ti sukobi vode se još od odlaska Ivice Račana. Stranku je počeo uništavati njegov nasljednik Zoran Milanović. Kako je tada rasturao stranku, Milanović je kasnije rasturao državu kao premijer, a sada i kao predsjednik. Kako je uništio stranku, kako ju je podijelio, posvadio, kako je izbacivao ljude iz partije koji su mu kontrirali, dovoljno je samo prisjetiti se epizode o Milanoviću iz serijala o hrvatskim premijerima, kad na kraju te epizode Milanovićevi partijski drugovi jednoglasno zaključuju da je Milanović partiju ostavio u rasulu i totalno posvađanu. Grbin je samo izdanak jednog partijskog klana koji se sad nametnuo kontra ostalih. Koliko je SDP u rasulu, njegova partijska infrastruktura na terenu, dovoljno su pokazali i ovi unutarstranački izbori. Partija nije u stanju regulirati članstvo i naplatu članarina. Koliko je članova imalo pravo glasa? Za glavnu oporbenu stranku koja bi opet preuzela vlast to je minoran broj.

I ne samo to, stranka se i prije ovih izbora počela osipati na terenu. Ne samo da su otpali obični članovi, ili jednostavno prestali plaćati članarinu, nego su iz stranke otišli i viđeniji njezini lokalni dužnosnici, nezadovoljni stranačkom politikom. SDP ima i ozbiljnih problema s financiranjem. No prvo i osnovno, koja je to ideološka pozicija SDP-a na temelju koje bi opet htjeli osvojiti vlast? Prvi test su lokalni izbori. No glavna oporbena stranka već sada bi se trebala pripremati i za nove parlamentarne izbore, i ponuditi nešto novo nasuprot aktualne vlasti. Međutim, u ovoj kampanji i Grbin i ostali kandidati nisu dali do znanja ništa konkretno osim parola i parola. Grbin i ostali razmeću se antifašizmom i crvenom petokrakom, trube o brizi za radništvo, svašta lijepoga pričaju kao i većina naših političara, ali gdje je tu sadržaj, gdje su tu konkretne ideje, programi? Nema ih!

SDP nije jedini u takvoj bezidejnoj situaciji. On je samo jedan od primjera socijaldemokratskih stranaka u Europi koje su upale u glib bezidejnosti za budućnost. U Austriji su se pogubili, u Njemačkoj, i u drugim zemljama. Jedina je razlika u tome što su, recimo, u Austriji i Njemačkoj socijaldemokrati na vrhu političke scene zamijenjeni strankama zelenih. Zeleni su postali druga politička snaga. I zeleni su biračima ponudili konkretne programe kojima su ih osvojili, ili su birači ljevice jednostavno tražili nešto novo budući da su bili zasićeni i razočarani dosadašnjima. To se događa i sa SDP-om. Osim što se godinama zabavlja sam sa sobom, što vodi klanovske ratove, ni bazi ni biračima ne nudi ništa novo. Nudi i stara lica i stare floskule. Gdje ste čuli u zapadnim demokracijama da u 2021. netko nudi antifašizam kao program?

Čak ni nove stranke ljevice kod nas to toliko ne naglašavaju koliko SDP. I to će ga također koštati, i već ga košta. Hrvatskoj treba jaka stranka lijevog centra. HDZ-u se ne smije pustiti da radi što mu je po volji, da nema konkurenciju, da nema kontrolu. Dobru vlast čini i jaka oporba. Koja je sposobna preuzeti vlast ako treba. SDP to ne može ponuditi, i teško je vjerovati da će se s Grbinom na čelu to promijeniti. Realno je očekivati da će se klanovski sukobi nastaviti, da će se partija i dalje puno baviti sama sobom i da će se rezultat toga pokazati odmah na lokalnim izborima, kad bi SDP lako moguće mogao doživjeti novi fijasko. Možda SDP-u to i treba, da padne do dna, pa se možda oporavi i krene novim putem. Ili će se pojaviti neka nova snaga koja će ga istisnuti, kao što su zeleni istisnuli SPD u Njemačkoj. Grbin je još u kampanji pokazao svoj mentalitet, kad je rekao da će SDP podržati kandidata koalicije Možemo! za gradonačelnika Zagreba. To nije mentalitet pobjednika i vođe. Jer ako SDP ne može ponuditi vlastitog kandidata, onda bolje da ugasi svjetlo na Iblerovu trgu. Neće ga spasiti nikakva crvena petokraka!

Ključne riječi

Komentara 4

PE
peronja
13:11 05.10.2020.

oko 12000 članova stranke, a nas na HTV-eu (i nešto manje na ostalim javnim TV-eima) maltretiraju u svim informativnim emisijama prilozima o sdp-eu. Prije toga i smo morali trpjeti kod samoljubivog stankovića nedjeljom u dva, kao i u latinovom otvorenom. Na sreću postoji daljinski i internet te sam izbjegavao sve to, barem koliko sam stigao prebaciti.

HR
Hrvatina95
21:05 06.10.2020.

hahahhaha..ne da je tesko..nego s Grbavim sdp ce pasti na niskd grane kao nikada do sada..sramota...na svim lokalnim raznima sdp ce izgubit..ko moze za ovog glasat. 😂😂 mozda i istru svoju utvrdu izgube sa ovim grbavim sve je moguce Go pedja u propast ajmoooo

Avatar manjejeviše
manjejeviše
13:43 05.10.2020.

Peđa haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije