Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.07.2018. u 19:20

Porezna politika uz prikupljanje novca ima i funkciju kreiranja smjera gospodarstva

Odustajanje od smanjenja opće stope PDV-a i usmjeravanje rasterećenja na konkretne proizvode poput dijela voća i povrća te svježeg mesa potez je ministra financija Zdravka Marića i potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića koji valja pozdraviti.

Linearno smanjenje presije za jedan postotni poen potrošači ne bi uopće osjetili, a država bi takvim potezom iz blagajne izbila dvije milijarde kuna koje ne bi lako nadoknadila jer, ako nema pada cijena, nema ni povećane potrošnje. Struka je od početka upozoravala na besmislenost takvog poteza, koalicijski partneri i dio ministara njime nisu bili oduševljeni, ali je smanjenje PDV-a gurao premijer Andrej Plenković nastojeći ispuniti svoje predizborno obećanje.

Hvala Bogu da je pod pritiskom argumenata odustao. Linearna smanjenja nikada nisu dobra ideja, a naročito kod porezne politike koja uz prikupljanje sredstava za plaćanje potreba države i građana ima i ulogu usmjeravanja gospodarstva. Manjim opterećenjem na određene kulture voća i povrća, a pogotovo na svježe meso mogu se potaknuti domaća proizvodnja te povećati kvaliteta uvoznih proizvoda po cijenama priuštivim širem krugu kupaca. Takav efekt može biti samo pozitivan, a u konačnici priuštivije namirnice mogle bi potaknuti i potrošnju.

Nažalost, novi val rasta kupovne moći neće se osloboditi nižim opterećenjem rada. Ukupan efekt smanjenja doprinosa kretat će se oko 1 postotnog boda, što je premalo u odnosu na ukupni teret. Nastojanje da se zdravstveni proračun napuni većim izdvajanjima zaposlenika promašaj je karakterističan za domaću politiku.

S milijardu kuna, koliko će se prikupiti, neće se pokrpati dubioze prema veledrogerijama i u bolnicama, neće se zadržati liječnici većim primanjima niti skratiti liste čekanja jer se ti problemi mogu riješiti samo dubinskom racionalizacijom troškova sustava te efikasnijim korištenjem resursa i tehnologije. Na sreću, najboljim liječnicima možda će porasti plaća, kao i inženjerima i IT stručnjacima ako im se plaće prestanu oporezivati stopom od 36 posto, što je dobra poruka da ih ipak cijenimo i želimo zadržati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije