Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.09.2015. u 19:30

‘Plan B’ trajat će onoliko dugo koliko Mađarska bude preuzimala migrante iz Hrvatske. Znači, još kratko

Nije moguće da Zoran Milanović i njegov "krizni" ministar Ranko Ostojić misle da su se jednim potezom riješili izbjeglica te usto savladali i pobijedili Mađare. Da su preko noći pronašli "ljutu travu" za mađarskog premijera Viktora Orbana?

Što nije uspjelo još nikome u EU. I da je, kako slavi Ostojić, "u potpunosti uspio plan B hrvatske Vlade". Plan? Koji plan? Pa, budimo realni, Hrvatska je uspjela, nakon kaosa u Belom Manastiru i Tovarniku, "uvaliti" nekoliko tisuća migranata Mađarskoj, i to iz nekoliko razloga. Da bi Mađari dobili na vremenu i hitno nabacali kilometre bodljikave žice na hrvatsko-mađarsku granicu zato što su se Austrijanci Mađarima obvezali preuzeti njih 5-6 tisuća i zato što su bili zamoljeni iz Bruxellesa i/ili Berlina da puste na sebe malo "pare" u kojoj se izgubljena našla hrvatska Vlada. Zbog potpuno krive procjene da će u RH do zime ući nekih 4 do 5 tisuća izbjeglica i – to je to.

Milanović, kažu poznavatelji, ionako često zanemaruje sigurnosno-obavještajne procjene. Kao sa svakim "instant-planom", tako je problem i Vladina tzv. plana B u tome što će imati kratak vijek. Trajat će onoliko koliko Mađarska bude preuzimala migrante iz Hrvatske. A bit će to još kratko. Slovenija ovisi o akcijama RH, koja ih je poštedjela masovne najezde, pa se Slovenci sada ponašaju u skladu s očekivanjima EU, u prijevodu "zadržite bar koji dan, provjerite ih i šaljite dalje". A da Milanović uistinu misli da je ovdje riječ o svojevrsnom ratu s Orbanom, vidi se i iz njegove friške izjave "natjerali smo ih da prime izbjeglice tako što smo poslali ljude gore, to ćemo raditi i dalje". Naš premijer nije izrekao ovakvu "misao" u afektu, nego "hladne glave", kad je već, podsjetimo se "plan B potpuno uspio". Usmjeriti ovakvu ratničku izjavu prema, u principu dobrom susjedu, Mađarima, jest bezobrazno, a i nepametno. U redu, Milanović je u pravu kad kaže da ne želi poslati našu vojsku "da puca po ljudima".

Ali, tko to traži? Predsjednica? HDZ? Tražiti da se u mjere obrane sigurnosti naših granica uključe i vojnici ne znači da će oni upucavati Sirijce i Afganistance po šumama, nego da bi, shodno zakonu, privremeno dobili policijske ovlasti i pomogli uspostaviti kakav-takav red u graničnim područjima. U Vladi kažu da se vojska koristi "samo u ratu". Pa lani, u vrijeme poplava, Milanovićeva je vlada podignula vojsku i tek je tada bio uveden red u Gunji. Ovo je slična situacija. Jer, kao što bi bilo suludo slati vojsku "da puca po ljudima", jednako je suludo dopuštati da Hrvatskom trenutačno "po šumama i gorama", bez nadzora, luta desetak tisuća migranata. Nadalje, a što ako je u pravu predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, koja je najavila da idućih dana u RH stiže val od 40.000 novih migranata? A što ako baš tada Mađari hermetički zatvore granicu? Poznavatelji pak tvrde da se prema hrvatskoj ruti kreće i znatno veći val migranata od spomenutih 40 tisuća. Jedan dio tog vala mogao bi biti usmjeren na teritorij BiH, kanaliziran u smjeru Bihaća i Cazinske krajine, pa onda opet u RH, prema Sloveniji i Italiji. Kao i prema srednjoj Bosni, pa dalje na jug, prema Dalmaciji. Ima li tu istine, Milanovićevi su počeli slaviti preuranjeno. Skakati, usto bezobrazno, po premijerima susjednih država, kao i po predsjednici svoje, nije primjereno, pogotovu ako smo izloženi još jačoj ugrozi. A tada će trebati skupiti glave. S EU susjedima planirati akcije i koridore, a ne im "balkanski" podmetati. Ili su u Vladi već zaključili kako se EU raspala, pa onda i RH može postupati kao Srbija?

>>Nakon ovih izbora sa scene će nestati ili Milanović ili Karamarko

>>Kome Gotovinine 'tune' više koriste, Milanoviću ili Karamarku?

Komentara 56

RI
Rizlman
20:36 19.09.2015.

Koje rješenje? Tko slavi? Slave valjda oni kojima matematika ide kao Ostojiću i Vargi. Nek objasne, ako je 17 500 ušlo a 5000 izašlo, gdje je onih 12500? I onda danas Ostojić i Milanović defiliraju pred praznim kampom u Belom Manastiru sugerirajući da su rješili krizu. Mene samo zanima kakvi maloumni tipovi gutaju te priče? Isto tako, ako u tri dana imamo 17500 ulazaka, pitanje je otkud Vargi procjena da će z dva tjedna u Hrvatsku ući 20 000? Što se tiče Mađarske, oni već prave ogradu i on i imaju napraviti svega 40 kilometara, a ostalo ne rijeka Drava koja će s jesenjim kišama nabujati i to je onda prirorodna prepreka (ljudi koji su vojno školovani znaju što to znači).

PA
pavo
20:30 19.09.2015.

Jedno sjajno riešenje. Organizirati prievoz zrakoplovima u njemačke gradove, u Švedsku, Nizozemsku i sve europske zemlje koje su krajnji cilj migrantima i koje izjavljuju kako su ih spremne prihvatiti. Umjesto dovodjenja u prihvatne centre u Hrvatskoj migrante treba dovoditi u zračnu luku Osiek ili Zagreb. Ako imaju novaca za taxi sigurno će s radošću kupiti povoljne zrakoplovne karte i doći u ciljne zemlje ne mrcvareći se. Za one koji nemaju novaca treba osnovati fond, odnosno otvoriti račun, na koji će se iz cielog svieta moći uplaćivati donacije od čega bi im se mogle kupiti zrakoplovne karte. Moramo to učiniti čim prije. Na taj način bi se ostvario i ozbiljan prihod za Croatia airlines, koja bi mogla iznajmiti dodatne zrakoplove zajedno s posadama. Sjetiti će se toga netko i u Madjarskoj i u Srbiji, Makedoniji, Grčkoj ili Turskoj, pa će u Njemačku, Švedsku i t.d. migranti na taj način stizati uredno i bez muke,i moći će ih s lako primiti i evidentirati i razporediti. Prestati će potreba za bodljikavim žicama i izbjegnuti će se patnja stotina tisuća ljudi, a u zemljama kroz koje sad migranti prolaze, moći će se sanirati štete i nastaviti normalno živjeti. Ako Njemačka, Švedska i ostale ciljne zemlje objavile kako ne žele primati zrakoplove, onda bi tobarem značilo kako su promienile politiku i migranti im više nisu dobro došli. Ta informacija bi se proširila putem medija i većina budućih migranata bi prestali kretati na put.

GO
golub
20:22 19.09.2015.

Emigranti mogu slaviti Zauzimanje Evrope i islamizirati je, ali kad to slavi Milanović i Ostojić očito ne znaju što slave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije