Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.08.2015. u 12:00

General-ribar Karamarku je, u presudnom trenutku za lidera HDZ-a, pružio ruku, čak i jače nego predsjednici prije izbora

Mogu povjerovati da Zorana Milanovića, Kolindu Grabar-Kitarović, sada i Tomislava Karamarka, na susretu s Antom Gotovinom zanimaju i priče o farmi tuna, no političare ovdje tune ipak najmanje zanimaju.

Zanima ih "posudba" dijela karizme generala-ribara Gotovine, kao i medijska objava susreta. Gotovina je, otkako se vratio na slobodu, već sto puta poručio da se ne bavi politikom, no, nevažno, život će mu uvijek biti obilježen politikom. Ipak je on i dalje najjači autoritet u Hrvata. Gotovina se u proteklih nekoliko godina, kada je riječ o političarima, najviše družio s vladajućim, premijerom Milanovićem, a s ministrom Antom Kotromanovićem druži se toliko da, u šali kažu, provede više vremena s njim nego sa svojim ribama.

To što su njih dvojica nerazdvojni uglavnom jest i razlog što se tu onda, animiran od svog ministra, nađe i Milanović. Kako je i Gotovini Milanović očito "sjeo", podružili su se i ozbiljnije pa je premijer u lov na mlade tune odlazio s generalom i do Jabuke usred Jadrana. Tada se i bio pronio glas da su "Ante i Zoki kliknuli i po frajerskoj liniji". Ti su susreti javnosti prezentirani pokojom fotkom na facebooku i portalima. Kada se bila zahuktala kampanja za izbor predsjednika RH, na popisu želja kandidata bio je i susret s Gotovinom. Kotromanović se što je više mogao angažirao u promidžbi ponovnog izbora Ive Josipovića. No, njegov najbolji prijatelj, Gotovina, odigrao je ovako – s Josipovićem se nije susreo, ali s K. Grabar-Kitarović učinio je to nekoliko puta. Čak i par dana prije izbora, kada se ona obrela u njegovoj kući u Pakoštanima. Naravno, objavljene su i zajedničke fotografije.

Ova epizoda govori da Gotovina zna što radi, kao i da, svjestan svoje "uporabne vrijednosti" za hrvatske političare, pazi na ravnotežu. Sada se, s vremenske distance, može zaključiti da je taj – u prijelomnom trenutku izbora, pa i bez obzira na ljutnju prijatelja iz SDP-a – susret Gotovine s kandidatkinjom Grabar-Kitarović ipak "ponešto" vrijedio. U međuvremenu se, naravno, Gotovina sijaset puta pojavio na istim događajima s premijerom, koji generalovu karizmu dijeli na vojnom mimohodu pa u Sinju. No, onda opet dolazi do potrebe za "izravnanjem" pa je Gotovina odradio medijski najjači susret s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom u Zadru. Znao je general, naravno, što čini. Susret su popratile brojne kamere i mediji, dakle nisu se našli u konobi pa poslali fotke na fejs. Simbolika je bila jasna jer Karamarku je bilo bitno da se susret odigra baš na području toliko važnom HDZ-u na parlamentarnim izborima. Šef HDZ-a time je odagnao priče kako ga Gotovina izbjegava jer ga je Karamarko "locirao, dao uhititi i prepratiti u Haag". Gotovina, naime, zna istinu, koju Karamarko neće biti u prilici nikada do kraja ispričati, no recimo tek da je napisati kako je Karamarko "otkucao" Gotovinu velika zabluda jer stvari su se, daleko od očiju javnosti, te 2005. ipak odigravale drukčije. Potpuno.

General-ribar je Karamarku, dakle, u prijelomnom trenutku za lidera HDZ-a i njegovu stranku, uostalom, pružio ruku onako kako još nije ni jednom političaru. Hoće li to Karamarku na izborima "ponešto" vrijediti, ne ovisi o Gotovini, nego o Karamarku i HDZ-u. A Gotovina? Pa, on simbolizira ono neko zajedništvo koje su Hrvati uglavnom izgubili. On će i dalje bježati od politike. Ne i od političara jer njima se, izgleda, ne može pobjeći. Čak ni Gotovina.

>>Ante Gotovina popio kavu s Karamarkom, Kalmetom i Dilberom

Komentara 78

MA
mariosmajic
12:30 23.08.2015.

Najvaznije je jedinstvo koje nas moze izvuci iz krize. Ne trebaju nam i nicem ne koriste podjele koje radi partija. General je nasa legenda i heroj, pravi domoljub! Ovo koristi hrvatskom narodu, a to je ono najvaznije!

EL
Ela25
12:49 23.08.2015.

Sdp-ova vlada, dokazano najgora vlada ikad, nema apsolutno nikakve šanse na izborima.

Avatar ivan_horvat
ivan_horvat
12:28 23.08.2015.

SDP nema sanse pobijediti. Ova vlada je ocajna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije