Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.09.2019. u 10:10

Nisu stigli tableti, ali se zato za ministricu divjak izvodio pokus sa slonovom pjenom

Slonova pjena. Ima je puno pa veličinom podsjeća baš na tu životinju – jučer ujutro u Osnovnoj školi Gračani ministrici obrazovanja Blaženki Divjak jedna je sedmašica objašnjavala pokus koji je u tom trenutku izvodila. Pribor za njega izvadila je iz kutije koja od ove godine dolazi uz udžbenike, što je prvu ženu hrvatskog obrazovanja posebno razdragalo jer u spomenutu je zagrebačku ustanovu stigla upravo da osobno svjedoči primjeni “Škole za život”, one koja bi klince trebala potaknuti da razmišljaju kritički, a knjigu što manje koriste za puko štrebanje podataka.

Pokusi sa slonovom pjenom, da se vratimo na početak, išli su tako dobro da je posve razumljivo kako ministrica Divjak, hvaleći čitav projekt i njegovu primjenu, nije primijetila onog slona koji je sve vrijeme bio u prostoriji. Učitelji, pomalo zbunjeni, nisu znali točno kako će se njihov posao mijenjati u “Školi za život”, nisu dobili računala, baš kao što za đake nisu stigli tableti, roditelji učenika srednjih škola iz Zagreba bili su “nasekirani” jer će morati platiti “participacije u povećanim troškovima obrazovanja”, odnosno stotinjak kuna po djetetu da se ne dogodi da mu profesor nema na čemu isprintati ispit, a još su najgore od svega bile suze prvašića s autizmom iz Slavonskog Broda kojeg u školi nije dočekao asistent jer je “bio na obuci”.

Ministrica Blaženka Divjak posjetila Osnovnu školu Gračani
1/25

Da stvar bude još bolja, a ovo “bolja” je posve ironično, sama “Škola za život” počela je baš u trenutku kad djelatnici u obrazovanju traže povećanje plaće od šest posto i čekaju Vladu da im kaže jesu li ga zaslužili ili nisu. A dok to čekaju, iz Vlade im poručuju da ono što svakako jesu zaslužili jest veća autonomija u nastavi, virtualni programi, opisne ocjene te niz inovativnosti kojima će se morati baviti. I da se razumijemo, koje u teoriji nimalo nisu loše niti su pogrešno zamišljene.

Ono što se, međutim, treba zapitati jest koliko će potplaćeni učitelji i profesori za “životnu školu” uopće biti motivirani, baš kao i đaci koji u nju i dalje moraju u tri smjene, a i roditelji koji moraju plaćati za toaletni papir svom djetetu. Jer, kao i u pokusu B. Divjak, i slonu treba da naraste. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije