Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.08.2017. u 09:12

Velike sile, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, vuku svaka na svoju stranu

Sve opcije su na stolu, izjavio je američki predsjednik Donald Trump nakon što je šef Sjeverne Koreje Kim Jong-un lansirao raketu koja je nakon 2700 km leta pala u Tihi ocean istočno od japanskog otoka Hokaido, preletjevši ga.

Bila je to 18. raketa koju je u ovoj godini lansirala Sjeverna Koreja. Južna Koreja je na sjevernokorejsku raketu odgovorila lansiranjem osam bombi na granicu sa sjevernim susjedom.

Međunarodna zajednica više je nego zabrinuta. Čak je i Kina, koja je uvijek štitila Sjevernu Koreju, kritizirala ovaj potez, ali ipak poziva na “samokontrolu” od daljnjih zaoštravanja, odnosno davanja riječi oružju. Iz Moskve, pak, zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov daje do znanja kako daljnje sankcije ne rješavaju problem i poziva UN da jasno kaže “ne” vojnim rješenjima i unilateralnim sankcijama. Zapravo, velike sile, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, vuku svaka na svoju stranu. Moskva je protiv sankcija i pritom misli na sebe, odnosno da bi i Rusiji trebalo ukinuti sankcije. Kina želi zadržati Sjevernu Koreju jer se pribojava kako bi ujedinjenje Koreja približio taj azijski poluotok SAD-u.

Washington želi zadržati Južnu Koreju iz istih razloga, odnosno da poluotok ne bi pao pod kineski utjecaj. Sjeverna Koreja priopćuje kako će SAD “biti odgovoran za katastrofalnu posljedicu naše reakcije” na eventualni američki napad na režim u Pyongyangu. A, Trump drži kako je Pyongyang dosegao minimum prihvatljivog ponašanja na međunarodnoj razini. Japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono kazao je kako je raketa koja je preletjela japanski Hokaido bila oportunistička odluka Kim Jong-una jer da je gađao američki otok Guam, kao što je najavljivao, izazvao bi mnogo teže posljedice. Dakle, trebali bismo biti sretni zbog toga što Kim Jong-un nije lansirao raketu na Guam, no jesmo li sigurni da to neće učiniti? Kriza između Moskve i Washingtona bila je nešto drugo, tada se znalo da nitko neće lansirati nuklearnu raketu. Ali, može li se to reći i za Kim Jong-una?

Komentara 2

MX
Mister X
12:28 31.08.2017.

Velike sile, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, vuku svaka na svoju stranu , neke sile kažu joj kako dugo ne ratujemo evo gotovo potamanili Islamiste i poslali ih u EU sad dosadno a gle ovdje šansa novi nosač aviona dada se isproba kako spada . A svijet je demokratski i katolički shvatiti če da smo uništili bezvjerno zlo komunističko

MX
Mister X
12:22 31.08.2017.

Kriza između ""Moskve i Washingtona bila je nešto drugo""" tada se znalo da nitko neće lansirati nuklearnu raketu. (? odkuda se zna kad če nekome prekipjeti da ga se i da mu se djecu izgladnjije !??? ) Ali, može lie li se to reći i za Kima. Koji zna da je slabiji i da nema smisla se odupirati takvoj vojnoj sili sa kalašnjikovim kao islamska država ili naivni Gadafi...sa jeftinim topovima.. Kao i prevareni Sadam Husein vjerovao je ako ispili sve do zadnje rakete Skud da ga neće objesiti kao psa !!! Kim to sve zna ! Svjestan je da ako Ameri i njihovi prijatelji saveznici odluče da ga pošalju u raj da mu je kraj, ali se tješi time da če i on pogoditii barem nešto pošteno od njegove srane a ne da ispadne kao islamista a znamo da je komunista ! Okružen neprijateljima Kinom Ii Rusijom pa se mora dobro naoružati za budućnost. Takvih naroda se plaše i malo jače državice a kako ne bi S. Koreja !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije