Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Kim Jong-un srećom raketom nije gađao Guam. Zasad

Velike sile, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, vuku svaka na svoju stranu
30. kolovoza 2017. u 09:12 2 komentara 815 prikaza
Sjeverna Koreja
Foto: Reuters/Pixsell

Sve opcije su na stolu, izjavio je američki predsjednik Donald Trump nakon što je šef Sjeverne Koreje Kim Jong-un lansirao raketu koja je nakon 2700 km leta pala u Tihi ocean istočno od japanskog otoka Hokaido, preletjevši ga.

Sjeverna Koreja Nakon lansiranja Ne smiruje se napetost zbog Sjeverne Koreje, sve su opcije na stolu

Bila je to 18. raketa koju je u ovoj godini lansirala Sjeverna Koreja. Južna Koreja je na sjevernokorejsku raketu odgovorila lansiranjem osam bombi na granicu sa sjevernim susjedom.

Međunarodna zajednica više je nego zabrinuta. Čak je i Kina, koja je uvijek štitila Sjevernu Koreju, kritizirala ovaj potez, ali ipak poziva na “samokontrolu” od daljnjih zaoštravanja, odnosno davanja riječi oružju. Iz Moskve, pak, zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov daje do znanja kako daljnje sankcije ne rješavaju problem i poziva UN da jasno kaže “ne” vojnim rješenjima i unilateralnim sankcijama. Zapravo, velike sile, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, vuku svaka na svoju stranu. Moskva je protiv sankcija i pritom misli na sebe, odnosno da bi i Rusiji trebalo ukinuti sankcije. Kina želi zadržati Sjevernu Koreju jer se pribojava kako bi ujedinjenje Koreja približio taj azijski poluotok SAD-u.

Washington želi zadržati Južnu Koreju iz istih razloga, odnosno da poluotok ne bi pao pod kineski utjecaj. Sjeverna Koreja priopćuje kako će SAD “biti odgovoran za katastrofalnu posljedicu naše reakcije” na eventualni američki napad na režim u Pyongyangu. A, Trump drži kako je Pyongyang dosegao minimum prihvatljivog ponašanja na međunarodnoj razini. Japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono kazao je kako je raketa koja je preletjela japanski Hokaido bila oportunistička odluka Kim Jong-una jer da je gađao američki otok Guam, kao što je najavljivao, izazvao bi mnogo teže posljedice. Dakle, trebali bismo biti sretni zbog toga što Kim Jong-un nije lansirao raketu na Guam, no jesmo li sigurni da to neće učiniti? Kriza između Moskve i Washingtona bila je nešto drugo, tada se znalo da nitko neće lansirati nuklearnu raketu. Ali, može li se to reći i za Kim Jong-una?

'BUDITE SPREMNI' Najopasnija provokacija Sj. Koreje – ispalili raketu preko Japana! 'To je velika prijetnja našoj naciji' južnokorejska vojska Nakon provokacije Južna Koreja uzvratila i bacila 8 bombi kod granice, Trump: Sve su mogućnosti na stolu Ruski SU-33 prilikom vojne vježbe Rusija: 'Manevri su isključivo obrambenog karaktera, optužbe za invaziju lažne'
Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • Tihi:

    Velike sile, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, vuku svaka na svoju stranu , neke sile kažu joj kako dugo ne ratujemo evo gotovo potamanili Islamiste i poslali ih u EU sad dosadno a gle ovdje šansa novi nosač aviona da ... prikaži još!da se isproba kako spada . A svijet je demokratski i katolički shvatiti če da smo uništili bezvjerno zlo komunističko

  • Tihi:

    Kriza između ""Moskve i Washingtona bila je nešto drugo""" tada se znalo da nitko neće lansirati nuklearnu raketu. (? odkuda se zna kad če nekome prekipjeti da ga se i da mu se djecu izgladnjije !??? ) Ali, može li ... prikaži još!e li se to reći i za Kima. Koji zna da je slabiji i da nema smisla se odupirati takvoj vojnoj sili sa kalašnjikovim kao islamska država ili naivni Gadafi...sa jeftinim topovima.. Kao i prevareni Sadam Husein vjerovao je ako ispili sve do zadnje rakete Skud da ga neće objesiti kao psa !!! Kim to sve zna ! Svjestan je da ako Ameri i njihovi prijatelji saveznici odluče da ga pošalju u raj da mu je kraj, ali se tješi time da če i on pogoditii barem nešto pošteno od njegove srane a ne da ispadne kao islamista a znamo da je komunista ! Okružen neprijateljima Kinom Ii Rusijom pa se mora dobro naoružati za budućnost. Takvih naroda se plaše i malo jače državice a kako ne bi S. Koreja !