Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'BUDITE SPREMNI'

Najopasnija provokacija Sj. Koreje – ispalili raketu preko Japana! 'To je velika prijetnja našoj naciji'

29.08.2017.
u 08:11

Japanski mediji javljaju da se raketa raspala na tri dijela prije pada

Nove napetosti sa Sjevernom Korejom! U najnovijem incidentu Sjeverna Koreja lansirala je raketu u smjeru Japana

Projekti je preletio preko sjevernog dijela Japana i završio u moru, objavila je japanska vlada. 

Lokalni mediji javljaju da se raketa raspala na tri dijela prije pada, ali nije je pogodila japanska protuzračna obrana. Japanska je vlada upozorila svoje stanovništvo da se pripremi za eventualni napad raketama.

Pentagon potvrdio lansiranje sjevernokorejske rakete

Američki Pentagon potvrdio  je da je Sjeverna Koreja u ponedjeljak ispalila raketu koja je preletjela teritorij Japana, ali i naglasio da ona ne predstavlja prijetnju za Sjevernu Ameriku, dok je japanski premijer Shinzo Abe u kratkom obraćanju nakon lansiranja kazao da će učiniti sve što je u njegovoj moći  da zaštiti japanski narod. 

"Možemo potvrditi da je raketa koju je ispalila Sjeverna Koreja preletjela Japan", rekao je glasnogovornik Pentagona Robert Manning. Dodao je da američka vojska prikuplja dodatne informacije.

Sjevernoameričko zračno obrambeno zapovjedništvo (NORAD) utvrdilo je da projektil lansiran iz Sjeverne Koreje ne predstavlja prijetnju Sjevernoj Americi", rekao je Manning.

Japanski premijer Abe poručio je da će učiniti sve da zaštiti živote ljudi. "Uložit ćemo maksimalni napor da zaštitimo živote", rekao je  Abe uoči hitnog sastanka sazvanog zbog ispaljivanja rakete.

Glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga kazao je da je najnovije lansiranje rakete prijetnja na koju će Tokio oštro reagirati. "Izgleda da je ova balistička raketa preletjela preko našeg teritorija. To je bez presedana, ozbiljna i velika prijetnja našoj naciji", kazao je novinarima.

Japan najoštrije prosvjeduje zbog lansiranja rakete, dodao je Suga i naglasio da je to jasno kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda. Japan će blisko surađivati sa Sjedinjenim Državama, Južnom Korejom i ostalim zainteresiranim narodima te pravovremeno odgovoriti na odgovarajući način, rekao je.

Sjeverna Koreja lansirala je  oko 6 sati ujutro po lokalnom vremenu raketu koja je preletjela japanski teritorij, raspala se na tri djela i pala u Japansko more 14 minuta nakon lansiranja.

Abe i Trump dogovorili jačanje pritiska na Sjevernu Koreju

Japanski premijer Shinzo Abe i američki predsjednik Donald Trump dogovorili su se u utorak tijekom telefonskog razgovora kako će napraviti veći pritisak na Sjevernu Koreju.

Dvojica čelnika složila su se sazvati hitan sastanak  Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se razmotrile daljnje akcije protiv Sjeverne Koreje. Ranije ovog mjeseca Vijeće sigurnosti jednoglasno je nametnulo nove sankcije Sjevernoj Koreji kao odgovor na dvije velike rakete u srpnju.

"Predsjednik Trump kazao je da su Sjedinjene Države sto posto uz Japan", rekao je Abe novinarima. Abe je potez Sjeverne Koreje ocijenio "ozbiljnom i teškom prijetnjom, bez presedana" te poručio da je to bilo jasno kršenje rezolucija UN-a.

Južna Koreja također je osudila lansiranje rakete. "Snažno ćemo odgovoriti na temelju našeg postojanog savezništva sa Sjedinjenim Državama ako Sjeverna Koreja nastavi s nuklearnim i raketnim provokacijama", priopćilo je južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

Komentara 102

Avatar NoProfit
NoProfit
01:01 29.08.2017.

zanima me ima li u sjevernoj koreji antifa.

DU
Deleted user
01:42 29.08.2017.

znaci..stavili su malo vise baruta..

DU
Deleted user
00:30 29.08.2017.

Čačkanje mečke na desetu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije