Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.01.2018. u 11:47

Prije samo 30 godina tadašnja britanska premijerka Margaret Thatcher govorila je da “društvo ne postoji, već pojedinci”

Velika Britanija prva je država koja uvodi ministarstvo usamljenosti. Britanska premijerka Theresa May najavila je osnivanje tog ministarstva kako bi se ono sučelilo s “tužnom realnošću suvremenog života”. Ministrica će biti Tracey Crouch, sadašnja ministrica sporta i civilnog društva.

“Za previše osoba usamljenost je žalosna stvarnost suvremenog života i moramo se sučeliti s tim izazovom”, kazala je May. Prema procjeni britanskog Crvenog križa, više od devet milijuna osoba od 65,6 milijuna stanovnika Velike Britanije izjavljuje da je uvijek ili često usamljeno. Usamljenost je postala društvena epidemija. Uvijek je bilo usamljenih osoba. Još je Aristotel govorio da su oni koji su zadovoljni u usamljenosti ili divlje životinje ili bogovi.

Prije samo 30 godina tadašnja britanska premijerka Margaret Thatcher govorila je da “društvo ne postoji, već pojedinci”. No, tada je Thatcher provodila ekonomske reforme prebacujući obveze i odgovornosti za neku tvrtku s društva na pojedince. Govorila je i o “pučkom kapitalizmu” odnosno htjela je Britance pretvoriti u poduzetnike i vlasnike. Svaki pojedinac trebao je biti vlasnik i poduzetnik. Dakako da to nije uzrok izbijanja epidemije usamljenosti, ali kako kaže i papa Franjo, previše se zanemarilo društvo, solidarnost. Postoji svijet odbačenih, drži Franjo.

U Velikoj Britaniji ima 200.000 starijih osoba koje nisu progovorile ni riječ s nekim rođakom ili prijateljem više od mjesec dana. Usamljenost uništava zdravlje i povećava za trećinu rizik od prijevremene smrti. Utječe na zdravlje kao 15 popušenih cigareta dnevno. No, nisu usamljeni samo stariji. Posljednje istraživanje u Italiji pokazuje da jedna trećina stanovništva, 20 milijuna ljudi, živi sama. Prema statističkom zavodu (ISTAT) za 2016., u Italiji 4,8 milijuna ljudi (8% stanovništva) živi samo, a nisu udovice ili udovci. Dakle, odlučili su živjeti sami. U posljednjih 20 godina broj je samaca udvostručen. Živite li sami ne znači da ćete oboljeti od usamljenosti, ali ćete oboljeti – lakše.

Ovo su simptomi koje ne biste nikada povezali s tim da imate problema sa srcem:

kišobran
1/11

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije