Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.09.2017. u 13:27

Čini se da će se ipak ići prema ublažavanju, a ne naglašavanju i povećanju podjela

EU bi trebao donijeti mjere koje bi dale konkretne rezultate za boljitak građana, i to na osnovi agende iz Bratislave i izjave iz Rima, ali ostaje otvoren i za nove ideje. To je jedan od tri zaključka (drugi je da postoji odlučnost u nastavku zajedničkog hoda, a treći da će na osnovi konzultacija s kolegama za dva tjedna predložiti kako ići naprijed u radu) do kojih je došao predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk nakon razgovora u Tallinnu, gdje su se okupili šefovi država i vlada EU. U Tallinnu nije bio španjolski premijer Mariano Rajoy, koji je ostao u Madridu zbog najavljenog i zabranjenog referenduma o odcjepljenju Katalonije, pa i to pokazuje koliko ima otvorenih pitanja u Europi.

Ključne su teme trebale biti digitalizacija (ekonomska vrijednost podataka u Europi skočit će s 300 milijardi eura u 2016. na 739 milijardi eura 2020.) i uvođenje poreza (web tax) gigantima interneta (Google, Facebooke…), ali je u prvi plan izbilo pitanje budućeg zajedničkog života u EU.

Već postoji nekoliko ideja, koje se mogu nazvati imenima onih koji su ih iznijeli, odnosno predsjednika EK Jean-Claudea Junckera, predsjednika Francuske Emmanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel. Junckerova je možda najkompletnija i počiva na temeljima Europe zamišljene nekada – kao zajednice slobodnih građana. Nekada je bila utopija, ali sada je stvarnost EU bez granica unutar koje slobodno kolaju ljudi, misli, novac... EU je unija vrijednosti, tržišta i novca, kazao je Juncker. Vrijednosti su sloboda, jednakost u prilikama, solidarnost i pravna država. Sloboda ne pada s neba, za nju se moramo boriti u Europi i svijetu, kazao je Juncker i naglasio kako EU ima dvoja pluća, istočna i zapadna, te da mu za život trebaju oba jer u suprotnome će se ugušiti. Macron je govorio o jedinstvenoj obrani, a Merkel, oslabljena nakon njemačkih izbora, još se ne izjašnjava treba li uvesti europskog ministra financija. Činjenica je da se polako napušta ideja o EU s dvije ili više brzina. Čini se da će se ići prema ublažavanju, a ne naglašavanju podjela. 

Komentara 2

KA
KaraMarko
12:19 01.10.2017.

Europa u brzinama ili ne a kaj smo mi elektro auto jel? Stvarno smijesno sve...

VL
vladimir964
17:39 30.09.2017.

Bez zajedničke i jedinstvene financijske i porezne uprave, jednistvenoga PDV-a, bez jednakoga pojloprivrednog polticajnoga sustava cijeo projekat nema šanse opstati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije