Naslovnica Premium Kolumne

Šešelju Haag poručio: tko se zadnji smije, najslađe se smije!

Prema srbijanskom zakonu, Šešelju s osudom prestaje mandat u parlamentu
12. travnja 2018. u 08:04 14 komentara 4683 prikaza
Vojislav Šešelj
Foto: Srđan Ilić/PIXSELL

Ne znamo je li Vojislav Šešelj prespavao zadnji čin haaške predstave, kako je najavio, ili umire od smijeha, kako je kontemplirao o najvjerojatnijem uzroku svoje smrti “ako umre”.

Vojislav Šešelj proglašen krivim Šešelj osuđen i za zločine nad Hrvatima u Vojvodini

Međutim, iako se to na prvu i ne čini tako, nema razloga za smijeh. Iako već izdržana, kazna od 10 godina zatvora najveća je izrečena jednom “brbljavcu”. Pravda, koju je sve vrijeme ismijavao, na koncu se našalila s njime odredivši mu kaznu prema kojoj ispada da ju je za više od 20 mjeseci prekovremeno odradio.

Doktor pravnih znanosti osuđen je za poticanje zločina protiv čovječnosti huškačkim govorom u Hrtkovcima. Šešelj je prvi osuđeni srbijanski političar, i to za zločin nad Hrvatima i drugim nesrbima u Srbiji. Prema srbijanskom zakonu o izboru narodnih zastupnika, pravomoćnom osudom na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od najmanje šest mjeseci zatvora prestaje mu mandat, a ne može koristiti ni privilegij da još šest mjeseci prima zastupničku plaću. Poruka Šešelju je: “Tko se zadnji smije, najslađe se smije.”.

Dok se iz sažetka presude moglo zaključiti kako su progoni u Vukovaru, Zvorniku, Nevesinju i Sarajevu po uočljivom obrascu mogli voditi zaključku da su učinjeni sa zajedničkom zločinačkom svrhom, samo što Šešelju nije dokazano da je sudjelovao u tomu, iz same presude proizlazi da tužilaštvo nije uvjerilo ni žalbeno vijeće u postojanje zločinačkog plana. Što je znakovito u kontekstu za Srbiju najneugodnijeg predstojećeg slučaja Stanišić i Simatović.

I ova presuda govori o sporosti, prevrtljivosti, neprincipijelnosti i relativnosti haaške pravde. 

Presuda Šešelju Drugostupanjska presuda Šešelj osuđen na 10 godina zatvora, ali ne vraća se u Haag! 'To je opet farsa i politika – ružna politika' Vojislav Šešelj PRESUDA Šešelj: Ponosan sam na svoje ratne zločine i spreman sam ih ponoviti
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • kimi:

  I na kraju ispade da je Šeki osuđen za verbalni delikt i da je proveo u zatvoru skoro 12 godina, mnogo više nego Blaškić, Josipović, Mucić itd. koji su bili osuđeni za ratne zločine a Glavaša i da ne pominjemo. .

 • crocop97:

  Ipak ostaje cinjenica da je zabiljezen kao osudjeni ratni zlocinac .Ako ikada napusti Srbiju ,Hrvatska ili BiH mogu ga traziti tj. na osnovu ove presude dici optuzbu protiv njega. Ipak je odsjedio 10 god. u zatvoru. A davati mu dodatnu ... prikaži još!tnu medijsku paznju znacilo bi samo ici na ruku tom poremecenom cirkusantu.

 • Avatar Musashi
  Musashi:

  Srbi još od boja na Kosovu funkcioniraju po logici: „Izgubili smo bitku ali su si Turci otupili sablje na našim vratovima“, zato se ne treba čuditi Šešeljevu govoru, on najbolje pozna svoj narod, zna na što se pali, kako ga valja utješiti…