Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

SDSS utire put izbacivanju srpskog jezika iz službene uporabe u Hrvatskoj

Zastupnica Jeckov tako je posve nepotrebno lomila jezik jer je zakonski predviđeno da se u Saboru govori isključivo hrvatskim jezikom
25. listopada 2017. u 19:25 77 komentara 11134 prikaza
Dragana Jeckov
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Zastupnica srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Dragana Jeckov pokušala je u tom najvišem predstavničkom tijelu Republike Hrvatske govoriti srpskim jezikom. Nije joj to baš pošlo za rukom, ali za ubrati jeftine političke bodove kod populacije duhova u selima obraslima u korov i turista iz Srbije koji ljetuju i skijaju na biralištima diljem Hrvatske i ovo će biti dovoljno. Zaštitnica interesa hrvatskih Srba održala je jedan od najdosadnijih govora pred auditorijem od dvadesetak saborskih zastupnika na nekakvom srpsko-hrvatskom jezičnom bastardu. Alal joj vera!

Kako biti Srbin u Hrvatskoj Hrvatski Srbi između sumnje u lojalnost vlastitoj naciji i matičnoj državi

Članak 12. Ustava Republike Hrvatske i članak 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina službenu uporabu srpskog jezika u Hrvatskoj jasno stavljaju isključivo u lokalni kontekst, a članak 3. Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina dodatno precizira da se njegove odredbe „ne primjenjuju u postupcima koji se vode pred središnjim tijelima državne uprave, trgovačkim sudovima, pred Upravnim sudom, Visokim prekršajnim sudom i Vrhovnim sudom Republike Hrvatske, kao i pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske, te pred drugim središnjim tijelima državne vlasti, ako ustavnim zakonom, ovim ili drugim zakonom nije drugačije određeno”.

Zastupnica Jeckov tako je posve nepotrebno lomila jezik jer je zakonski predviđeno da se u Saboru govori isključivo hrvatskim jezikom. Ne radi se tu o nametanju većinske volje, nego o poštivanju države u kojoj svi zajedno živimo, njezinih zakona i institucija. 

Stvar je naravno i praktične prirode. Kad bi zastupnici nacionalnih manjina govorili svatko svojim jezikom, saborska bi rasprava bila još veća lakrdija nego sad. Zamislite li prosječnog saborskog zastupnika, prva vam asocijacija zasigurno nije poliglot. Tom bi se problemu vjerojatno doskočilo službenim prijevodom pa bi ionako preskupa lakrdija postala još skuplja. Jedina bi prednost bila to što bi se dio zastupničkih umotvorina izgubio u prijevodu. No premalo da bi se isplatilo.

Sličnost hrvatskog i srpskog jezika omogućila nam je da dobro razumijemo zastupnicu Jeckov, a iskustva iz prošlosti naučila su nas prepoznati i njezine prave namjere. U pozadini svega stoji kronično nepoštivanje hrvatskih državnih institucija i odbijanje činjenice da hrvatska država postoji i da su Srbi koji žive na njezinom teritoriju njezini građani. Imaju svoja prava i neka ih imaju, ali uz prava dolaze i određene obveze.

Dragana Jeckov ima obvezu i prema srpskoj nacionalnoj manjini koju predstavlja. Nije to klasičan odnos zastupnika i birača, nego posebna odgovornost u predstavljanju cijelog jednog naroda i očuvanju njegove posebnosti. To se ne može ostvariti samogetoizacijom i konfrontacijom s predstavnicima većine, već upravo suprotno – otvarajući se prema većini kako bi se tu srpsku posebnost ugradilo u građansko tkivo kao samorazumljivu i svima prihvatljivu.

Nepoštivanjem institucija koje su izraz volje većine hrvatskih građana iskazane na demokratskom referendumu 1991. i svjesnim kršenjem zakona u čijem su donošenju sudjelovali i predstavnici nacionalnih manjina ništa se konstruktivno neće postići. Dapače, SDSS-ovci time sami obezvrjeđuju sva ona prava za koja su se izborili upravo kroz institucije i zakone te stvaraju plodno tlo za smanjenje manjinskih prava u budućnosti. Postoji li išta što je u većoj suprotnosti s misijom manjinskih zastupnika u Saboru?
 
Inzistiranje na korištenju srpskog jezika u Hrvatskom saboru utiranje je puta njegovom izbacivanju iz službene uporabe i tamo gdje je danas dozvoljen i toga pripadnici srpske manjine moraju biti svjesni. Dogodi li se, bit će to njihova velika nacionalna tragedija za koju će ovog puta teško, čak i u najosebujnijim mitovima, moći kriviti Hrvate.

Sastanak prijatelja Vučić obećao Pupovcu dva milijuna eura za srpske centre Milorad Pupovac RENATA RAŠOVIĆ Ne, nije teško biti Srbin već Milorad Pupovac u Hrvatskoj Aleksandar Vulin SRPSKI MINISTAR OBRANE Vulin: Nikad se nećemo dogovoriti jer u svakom građanskom ratu ima istina koliko i strana
Maja Milan
život na vagi
Kakva razlika! U showu je izgubila 41 kilogram, a evo kako sada izgleda: 'Nema više pekare'
Ivanić-Grad
Grad po svačijoj mjeri
Ivanić-Grad: Moderna sredina pogodna za svakoga
 • etrao:

  Na bajakovo s njom pa nogom u straznjicu!

 • Avatar Mi ili Oni
  Mi ili Oni:

  Previse ocekujes od Srba. Tu su gdje jesu s razlogom.

 • Deleted user:

  Svaka čast autoru ovoga članka ! Ne mogu vjerovati da ovako nešto čitam na večernjem ! Svaka čast care ! Nadam se da nećeš imati problema radi ovoga ! Stvar je jasna u ovom slučaju .. kao što njihov Patrijarh ... prikaži još! Irinej misli da je srbija gdje god je barem jedan srbin tako i "naša" ceca jeckov nikad nije niti neće prežalit srpsku krajinu i ona naravno uz obilatu zaštitu i financijsku pomoć hdz-a(jer inače ne bi mogla) provodi velikosrpsku politiku u Hrvatskom državnom saboru i bez ikakvih sankcija krši Hrvatske zakone dok naši zastupnici u saboru bleje u nju kao tele u šarena vrata ! To je nažalost naša surova stvarnost i zbilja ! Borili smo se protiv te bande i krvavo izborili slobodu i danas se mi njima ispričavamo i dopuštamo da nas opet lagano navlače na svoje ! E moj narode .. na zaboravimo da je jeckov došla u sabor kao zamjena za milu horvata koji je preko hdz-a uhljebljen u neko ministarstvo za zaštitu nečeg .. koje li ironije ! To nam je naša borba dala !