Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sammir za Max

'S Modrićem se još nisam našao, a natjerat ću Kovača da me opet pozove'

19.09.2013., stadion Maksimir, Zagreb - Europska liga, skupina B, 1. kolo, GNK Dinamo - FC Cernomorec. Sammir. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
24.12.2014.
u 19:45

– I dalje nam je primarni cilj ostanak u ligi, no vjerujem da smo kvalitetni za nešto više, za izboriti mjesto koje vodi u Europu. Ove godine imamo dobru momčad

Kada se prošle zime pojavio na madridskom aerodromu Barajas, neki su ga, zbog viška kilograma, mogli zamijeniti za Djeda Mraza. Jorge Sammir Cruz Campos (27) tada nije izgledao kao netko tko bi pokretljivošću mogao oduševljavati publiku u najjačoj ligi svijeta. No sada izgleda drukčije. Prošli vikend je gurnuo loptu kroz noge Barceloninoj zvijezdi Piquéu, a južno predgrađe Madrida zapljeskalo je nakon što je utakmica protiv favoriziranih Katalonaca završila 0:0.

– Jako sam motiviran – ističe Brazilac s hrvatskom putovnicom. Ove sezone odigrao je 14 utakmica, dva puta je asistirao za gol, a jednom je i zabio.

– Napredujem i dobro se razvijam. Samo moram nastaviti tako i bit ću još bolji.

Kod Contre igra napadača

Na terenu je proveo 712 minuta, a lani 269. Trener Cosmin Contra (39) često ga koristi kao špicu i to mu ne predstavlja problem. O treneru - sve najljepše.

– Da sviđa mi se, bolji je od prethodnog trenera (Luis García Plaza, nap. a.). Puno razgovara s nama, na treninzima se intenzivno radi, želi da konstantno napredujemo – napominje Sammir.

Rumunj, koji je i sam igrao za Getafe od 2005. do 2010., preuzeo je ekipu pred kraj prošle sezone te je spasio od ispadanja. Nakon posljednje utakmice lani Contra nam je rekao kako Sammir nije u optimalnoj formi, no da na njega najozbiljnije računa ove sezone. U međuvremenu je prošao kompletne pripreme i došao na optimalnu kilažu. Contra sada kaže:

– Zadovoljan sam. Napreduje iz utakmice u utakmicu.

Zimske praznike Getafe je dočekao na 13. mjestu među 20 klubova. Igrači ne očekuju grčevitu borbu za opstanak, no zadatak im je jasan.

– I dalje nam je primarni cilj ostanak u ligi, no vjerujem da smo kvalitetni za nešto više, za izboriti mjesto koje vodi u Europu. Ove godine imamo dobru momčad.

To šesto mjesto drži Villarreal koji je u gostima sa 1:0 svladao prvaka Atlético i koji ima 11 bodova više od Getafea. Sammir je ove sezone ostavio dres s brojem 19 i odjenuo onaj s brojem 6. Možda mu on donese sreću pa Getafe zauzme mjesto kluba koji iznimno respektira.

– Osobno mi se sviđa kako igra Villarreal – ističe.

Ondje je Getafe izgubio 2:1, a uoči te utakmice Sammir je jedini put ove sezone izišao pred novinare.

– Ja najbolje govorim na terenu – napominje.

I danas se uz negodovanje sjeti kako su se novinari u Zagrebu bavili njegovim privatnim životom, optuživali ga za razvratni život te kako ističe „najmanje pratili ono što je radio na terenu". Zato i danas nevoljko razgovara s novinarima, no nema više bahatosti koju je znao odašiljati. O njegovu sadašnjem privatnom životu u Španjolskoj ne zna se gotovo ništa. Madrid je, doduše, neusporedivo veći od Zagreba, a u noćnom životu mnogi ga ne bi niti prepoznali. On, pak, ističe da ga se može vidjeti jedino na igralištu.

– Kao što sam rekao prilikom dolaska, ovdje sam došao igrati nogomet.

Nakon potpisa ugovora s plavima iz velegradskog predgrađa bio je napomenuo kako je "s glupostima gotovo". Vremena, kaže, nema niti za druženje s hrvatskim reprezentativcima Lukom Modrićem, koji mu je među prvima čestitao na dolasku u Getafe, i Marijom Mandžukićem. Napominje, međutim, da se odmah javio ozlijeđenom Modriću čim je ovaj napustio teren u Milanu gdje je Hrvatska igrala protiv Italije.

– Poslao sam mu poruku, no nisam ga vidio. Madrid je jako velik, a i nemamo baš mnogo slobodnog vremena.

SP doživio, želi i Euro

S Mandžukićem se uz obostrani smiješak pozdravio tijekom njihova međusobnog okršaja u Getafeu iz kojeg je Atlético iščupao pobjedu od 1:0 zahvaljujući Mandžinu golu. Modrić i Mandžukić ostali su udarni igrači hrvatske reprezentacije i nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu gdje je Sammir odigrao posljednje minute za Hrvatsku.

– Sretan sam što sam nastupio – naglašava Brazilac.

Suigrači su ga dobro primili i to ga čini zadovoljnim. Izbornik Niko Kovač nije ga, međutim, pozvao na utakmice protiv velikih momčadi Argentine i Italije.

– Nisam tužan što nisam bio pozvan na te susrete. Svjestan sam da moram mnogo raditi. Hrvatska je sada dobra momčad, a za te utakmice pozivani su i neki mlađi igrači.

Vjeruje da će o uspjehu Getafea ovisiti i njegova budućnost u kockastom dresu. Miran je i uvjerava da će opet zaigrati za Hrvatsku.

– Sada sam koncentriran na nastupe u Getafeu, dobro radim i uvjeren sam da ću ponovno igrati za Hrvatsku – kaže Sammir.

Izbornik Kovač posebno prati španjolsku ligu pa je to svakako prilika da ga uvjeri da mu je mjesto među najboljima.

Godina dana u Španjolskoj proletjela je, Sammir je svladao španjolski, ali i osjetio kako je to igrati s najboljima na svijetu.

– Ova liga je iznimno zahtjevna, čitavo vrijeme se igra intenzivno i, da bih mogao sudjelovati, moram biti fizički dobro pripremljen. U Španjolskoj se u svakoj utakmici može dogoditi nešto neočekivano, a posebno mi se sviđa kako se igra ovdje.

Bez pritiska u Madridu

Igra na kakvu je bio navikao tijekom sedmogodišnjeg boravka u Dinamu ovdje ne postoji.

– U Španjolskoj, ali i Brazilu gdje sam bio, igra se slično, neusporedivo brže nego u Hrvatskoj. Hrvatska liga je u tehničkom smislu drastično ispod španjolske.

Kada je došao u siječnju prošle godine, teško je pratio treninge. Novinar sportskog dnevnog lista Marca, José Antonio Giménez Monge, koji prati Getafe kaže:

– Sammir je svakim danom sve bolji. Sad se neusporedivo brže kreće.

Jutarnje treninge Getafea u 11 sati prati nekoliko novinara. Ovdje nema rezultatskog pritiska pa je i igračima lakše trenirati i igrati. Istovremeno se nalaze u atraktivnom izlogu. Vratar Atlético Madrida, Miguel Ángel Moyá (30), lani je branio za Getafe i jako se dobro sjeća Sammirova dolaska: – Odmah se vidjelo da ima oko, da zna gurnuti loptu i proigrati suigrače.

Prije dva mjeseca našli su se na protivničkim stranama nakon čega je Moyá sačuvao netaknutu mrežu. Uoči sezone napomenuo je da Sammira vidi kao najboljeg igrača Getafea ove sezone. To će već moći pokazati čim se vrate sa zimskog predaha. U Getafe 17. siječnja dolazi lider Real, za Sammira najveći favorit za osvajanje španjolskog naslova.

– Bolji su od Barcelone – dodaje.

Ne skriva da pomalo zavidi Modriću, Mandžukiću i Rakitiću na borbi za trofeje, no ne sumnja u sebe:

– I ja mogu igrati na toj razini. Na meni je da treniram i to dokažem.

Getafe prolazna stanica

Ugovor ima do ljeta 2017., no od početka su i njegov menadžer Božo Slišković, a i predsjednik Getafea Ángel Torres imali u planu proslijediti ga u neki veći klub i dobro zaraditi. Bliži se zimski prijelazni rok, no Sammir spušta loptu na zemlju:

Koncentriran sam samo na Getafe. Budem li dobro igrao, bit će i ponuda.

Njegov bivši klub gotovo ga uopće ne zanima.

– To je završena priča... – dodaje.

Niti sadašnja generacija, baš poput njega, ali i mnogih prije nije dočekala proljeće u Europi. Smatra da je pritisak uprave sputavao igrače dok je on bio tamo, što se odražavalo i na euro-nastupe. Dinamo mu se čini lošiji nego kada je on igrao u Zagrebu. No na to se ne želi osvrtati.

– Meni je oduvijek bio san igrati u Španjolskoj. Sada je vrijeme da dobrim igrama ostvarim sve što sam htio – zaključio je Sammir.

Komentara 9

IS
istina00
22:03 24.12.2014.

ma koga briga za tebe samire? dinamu si samo uzimao i ostao si dužan navijačima koji su godinama čekali da proigraš, a kad si otišao još i pljuješ po bivšem klubu! fuj!!!

CA
Catalonia
20:38 24.12.2014.

Pa da si mu iole bitan sigurno bi se Modric nasao s tobom.....ocito mu nisi bas neki vazan faktor u zivotu!!!!!

DU
Deleted user
20:41 24.12.2014.

Smijesan lik!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije