Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.06.2016. u 11:33

Naši dugovi donose zaradu koja je znatno iznad one koju nose papiri drugih država

Hrvatski štediše i dalje više vjeruju euru nego kuni pa je i dalje 82 posto domaće štednje zaštićeno deviznom klauzulom ili se direktno štedi u stranoj valuti. Po tome ostajemo rekorderi među članicama EU i, dok god je tako, ta će činjenica bitno odrediti pravac hrvatske monetarne politike.

Padne li tečaj previše, to će se osjetiti na zaradi izvoznika i štediša; ojača li, udarit će na još brojniju skupinu dužnika. I nedavno smo imali jednu deviznu intervenciju HNB-a, kako bi zaustavio jačanje kune prema euru, što je stabiliziralo tečaj domaće valute na oko 7,5 kuna za jedan euro. Ove je godine domaća valuta ojačala oko jedan posto, što je jednim dijelom i razlog za smanjenje ukupnog iznosa štednje, no događaju se i druga preslagivanja.

Hrabriji i upućeniji investitori koji nisu zadovoljni sve tanjom zaradom koju ostvaruju na kamatama vraćaju se na tržište kapitala, kupuju dionice ili ulažu novac u investicijske fondove. Tko se jednom opeče, puše i na hladno pa tako i hrvatski ulagači igraju na sigurno te uglavnom usmjeravaju novac u obvezničke fondove – financijske institucije koje žive od kupnje državnih vrijednosnih papira. Hrvatska je za njih još uvijek dobra prilika jer naši dugovi donose zaradu koja je znatno iznad zarade koja se može ostvariti na papirima drugih država. Nije to ovog puta nešto što nam služi na čast jer porezni obveznici skupo plaćaju višegodišnje neracionalnosti, pa i rulet koji se igra u visokoj politici. Dvorske spletke oko nove Vlade ovih će dana izbliza pratiti i rejtingaši koji su doputovali u Zagreb da se na licu mjesta uvjere u kom smjeru ide zemlja. Kad je riječ o kreditnom rejtingu zemlje, stvar bi manje-više bila sigurna za nas da se stanje mjeri samo po ekonomskim pokazateljima, no njima je pridodana i politička nestabilnost kojoj se ne vidi kraja. Svojevremeno je Bill Clinton aktere bosanskohercegovačke krize zatvorio u vojnu bazu u Daytonu i nije ih puštao dok se ne dogovore.

Naši ne moraju putovati tako daleko, ali moraju znati da svaki izgubljeni dan košta.

>>Hrvatski štediše: Muškarci do 39 godina koji vjeruju kunama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije