Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjedočanstva

Pogledajte dokumentarac 'Križni put - zločin bez kazne': Istina o bleiburškim marševima smrti

bleiburg
Foto: Križni put - zločin bez kazne
1/6
13.05.2016.
u 10:00

Scenarij filma temeljen je na strašnim sudbinama preživjelih svjedoka različite dobi i statusa, kao i svjedočanstava pripadnika partizanskih postrojbi

Drugi svjetski rat službeno je završen 9. svibnja 1945., no brojna pitanja i dalje su ostala otvorena. Ratni pobjednici morali su riješiti geopolitičke odnose i dominaciju na područjima koja su pripadala poraženoj strani, a njihova velika obveza bio je i odnos prema pripadnicima poraženih snaga.

Pismeni dogovori potpisani su za stolovima političkih konferencija i prije završetka ratnih operacija, no njihova provedba nije išla tako glatko. U taj kontekst treba smjestiti i događaje s kraja Drugog svjetskog rata i neposredno nakon završetka ratnih operacija koji su danas poznati pod nazivom Bleiburška tragedija. Taj naziv obuhvaća: opkoljavanje i zarobljavanje postrojbi Trećeg Reicha i Oružanih snaga Nezavisne države Hrvatske na području Celje - Slovenjgredec - Dravograd - Bleiburg, izručivanje zarobljenika iz savezničkih logora u Austriji (npr Viktring pokraj Klagenfurta) te križni put, tj. marševi smrti.

Dokumentarni film "Križni put - zločin bez kazne" cjelovita je priča o najvećoj tragediji hrvatskoga naroda u njegovoj novijoj povijesti.

Točan broj žrtava još nije utvrđen, no zasigurno se može reći da su pogubljeni deseci tisuća pripadnika neprijateljskih vojnika, ideoloških neprijatelja i civila.

Scenarij filma autora Miljenka Manjkasa temeljen je na strašnim sudbinama trojice preživjelih svjedoka različite dobi i statusa. Prvi je pripadnik domobranske postrobe, a poslije vojnik Wehrmachta,. Drugi, tada 17-godišnji pitomac domobranske vojne škole. Treći je bio 10-godišnji dječak kad je ranjen na izbjegličkom putu već prije Celja.

U filmu su zastupljena i svjedočanstva pripadnika partizanskih postrojbi. U filmu se pojavljuju i dnevnici OZN-e.

Pogledajte cijeli dokumentarac Križni put - zločin bez kazne:

Foto: VLm

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije