Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.01.2018. u 11:02

U dosad najsnažnijoj diplomatskoj ofenzivi – da ne kažemo diplomatskoj hajci na Hrvatsku – Slovenci su pokušali pomaknuti Junckera s pozicije koja ima razumijevanja i za hrvatske argumente o izlasku iz kompromitirane arbitraže prema slovenskim argumentima

Bio je to prilično impresivan pokušaj rješavanja stvari na hô-ruk. Slovenski predsjednik Pahor proveo je dva dana u Bruxellesu pokušavajući pridobiti predsjednika EK Jean-Claudea Junckera na slovensku stranu po pitanju hrvatskog nepriznavanja odluke ad-hoc arbitražnog suda o granici.

U dosad najsnažnijoj diplomatskoj ofenzivi – da ne kažemo diplomatskoj hajci na Hrvatsku – Slovenci su pokušali pomaknuti Junckera s pozicije koja ima razumijevanja i za hrvatske argumente o izlasku iz kompromitirane arbitraže prema slovenskim argumentima. Kao i kod svakog podizanja na hô-ruk, Pahor je uspio učiniti više nego u ijednoj slovenskoj diplomatskoj ofenzivi povezanoj s arbitražnom presudom, ali Slovenci nisu uspjeli podići cijelu stvar na željenu razinu. Postigli su nešto, ali ne sve. Postigli su to da je Juncker na početku zajedničkog obraćanja novinarima vrlo jasno rekao da granični problem između Hrvatske i Slovenije nije samo bilateralno pitanje, nego pitanje koje ima učinak na cijeli EU. To je glazba za slovenske uši. To su Slovenci željeli čuti tako nedvosmisleno iz Junckerovih usta još otkako je arbitražni sud objavio odluku.

Ali Juncker, kakav već jest, nije tu stavio točku, već je u ostatku svoje izjave, dok ga je Pahor gledao sa smiješkom koji se pretvarao u ravnu crtu, ponovo bio dvosmislen: nije baš rekao da se treba implementirati arbitražna presuda koju Hrvatska ne priznaje, već da se “opći principi arbitražnog suda” trebaju implementirati. Završio je obraćanje tvrdnjom da ovo pitanje ne zanima nikoga u EU, što je suprotna teza od izjave na početku. A na pitanje krši li Hrvatska europsko pravo odbijanjem implementacije arbitražne presude, Juncker je samo odgovorio da nema jednostavnog odgovora na tako jednostavno pitanje.

Da je Juncker ostao na prvoj izjavi, ili da je udovoljio Slovencima i na ovo posljednje pitanje odgovorio s “da, Hrvatska krši europsko pravo”, Pahorova hô-ruk ofenziva bila bi uspjela. Ali nije, barem ne do kraja. Pahorove izjave, rame u rame s Junckerom, bile su puno dramatičnije i kritičnije. Naravno, Pahor je svoje stavove mogao izreći i na presici u Ljubljani, ali Slovencima je trebala ovakva koreografija, u kojoj Pahor posjećuje Tuska u Europskom vijeću i Junckera u Komisiji pa koristi argument da su sva trojica kao premijeri bili supotpisnici pristupnog ugovora pa poantira optužbom da Hrvatska tako grubo krši vlastiti pristupni ugovor s EU. Tako upakirana priča, začinjena Junckerovim komentarima koji su dosad najpovoljniji za Sloveniju, trebala je stvoriti takav pritisak u kojem bi se hrvatska Vlada prestrašila i, kako je to otvoreno poželio Pahor, poslala signal da je spremna razgovarati o implementaciji.

Komentara 7

Avatar mos_mislit
mos_mislit
11:38 11.01.2018.

Gle do kojeg apsurda se HR. dovodi ?! Da neki cinovnik u EU moze rijec vi to dajete to i to. Hej dio zemlje . Ma ko moze potpisat takav akt u ime hrvatskog naroda.

BL
bljak007
13:26 11.01.2018.

Tko misli da u tuđoj kući može raditi što hoće, vsra se. Treba kao vlasnik kuće pokazati karakter i uljeza istjerati van, i točka! Slovenci su od uvijek pretendirali na hrvatski teritorij, inPiranski zaljev. Moj pokojni otac se u vezi takvih razmišljanja slovenaca davnih 1975 .svađao sa slovencima, da to neće oni doživjet, a hrvati nikad im to neće dati.

DU
Deleted user
17:18 11.01.2018.

Tko se sjeća onog Plenkovićevog govora u UN u svezi ove teme? Nitko. Tako će biti i sa ovom ofenzivom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije