Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Feljton

Paganizam u teoriji i praksi (2): 'Ljetna zemlja' je njihov raj

'pagani2_nnn_unu_260913'
Foto: ''
1/4
30.09.2013.
u 17:00

Puna je ugodnih mirisa, vila i vilenjaka, ali nije zadnja stanica

Paganizam nije samo puko vjerovanje u mnoštvo nepovezanih božanstava, kako to možda mnogi misle. Riječ je o puno kompleksnijem vjerovanju. Pagansko mnogoboštvo u biti predstavlja priznavanje mnogolikosti same prirode.

Vještičji panteon

Kako paganske božice predstavljaju pojedine aspekte Božice Majke, tako i bogovi predstavljaju pojedine aspekte Rogatog Boga. Njihovo međudjelovanje predstavlja tajnu do koje pagani nastoje doprijeti kontemplacijom i magijom. Upravo su magijske upute ono što ovu knjigu čini iznimnom i različitom od ostalog štiva.

Tijekom svog životnog puta pagani se vežu za jedno božanstvo, koje posebno štuju. No, to ne treba biti pravilo. Pagan nema obvezu štovanja određenog božanstva, on može jednostavno štovati prirodu kao takvu. Međutim, rijetki su pagani koji uspiju odoljeti magičnom zovu starih bogova. Izbor im je vrlo raznolik i bogat. Knjiga “Doktrina paganizma” daje nam detaljan uvid u brojne paganske panteone te iznosi detaljne opise i značajke brojnih paganskih božanstava.

Ovdje će se čitatelj susresti s mezopotamskom ubijenom i uskrslom božicom Ištar, čija životna i ljubavna priča i danas određuje smjenu godišnjih doba, ali i s bogom Thorom, moćnim gromovnikom iz germanske mitologije koji upravlja grmljavinom, munjama, vjetrom i kišom, kao i s mnogim drugim starim božanstvima.

Vještičarstvo je ključni element paganizma koji se proteže kroz sve tri knjige. Vještice predstavljaju posebnu pagansku skupinu. One slave Božicu Majku i Rogatog Boga, ali se u srednjovjekovnoj vještičjoj duhovnosti uvriježilo i obožavanje nekih specifičnih obličja.

Tako je nastao vještičji panteon u koji su svrstana ona božanstva koja su se tradicionalno povezivala s vještičjom duhovnosti. Knjiga čitatelju otvara pogled u skriveni svijet vještičjih božanstava koja štuju i današnje vještice.

Magija postaje nezaobilazna tema. Poznavanje osobina prirodnih elemenata predstavlja preduvjet bavljenja magijom. Zrak, vatra, voda i zemlja četiri su klasična elementa, odnosno, esencijalne tvari od kojih je sazdana priroda. Knjiga nam donosi podrobne opise svih elemenata i njihove korespondencije, kao i opise elementala, duhova elemenata. Upravo s elementalima pagani često pokušavaju uspostaviti odnos tijekom obreda, u stanjima meditacije ili boraveći u prirodi gdje ih slave kao manifestacije jedinstvene božanske energije.

Funkcija patnje i boli

Knjiga čitateljima otkriva i paganski koncept dobra i zla. Usporedbom koncepata dobra i zla u velikim svjetskim religijama autor otkriva pagansko vjerovanje da je zlo nastalo iz neravnoteže muških i ženskih energija.

U tome počiva odgovor na pitanje – zašto pagani pozivaju na ponovnu uspostavu kulta Božice Majke? Zato što u tome vide protutežu patrijarhalnom uređenju svijeta. U značajnija poglavlja koja se bave tumačenjem paganske doktrine zacijelo spada i poglavlje koje se bavi podrijetlom patnje.

Čitatelju je rastumačena problematika patnje u velikim religijama i paganski osvrt na nju. U ovom dijelu knjige autor se bavi funkcijom patnje i boli te problemom grijeha, otkupljenja i spasenja u zapadnim i istočnim religijama. Problematiku promatra kao objektivan promatrač jer su ova pitanja, koja predstavljaju temelj velikih religija, u paganizmu zapravo manje bitna.

Vrlo je intrigantno poglavlje o životu nakon smrti koje se bavi pitanjem smrti, evolucije duha, zagrobnog života i reinkarnacije.

Uz ostalo, tu doznajemo i o čudesnoj “Ljetnoj zemlji”, predivnom području koje podsjeća na kršćanski raj. To je fantastična bajkovita zemlja puna ugodnih mirisa, predivne prirode, ugodne temperature, svježeg i čistog zraka u kojoj duša uživa u druženju s biljkama, vilama i vilenjacima. No, za razliku od kršćana, pagani ne vjeruju da je ovaj raj njihova posljednja stanica. To je samo prolazna stanica u kojoj se promišlja o prethodnim životima i određuje strategija sljedećeg života.

>>Spas Zemlji je ženska energija, pagani krive patrijarhat

Komentara 1

KA
Kabaranko
16:39 15.01.2014.

Kakva ste vi to sramota od novina? U tiskanom izdanju 15.1.2014. preko čitave 28. stranice Zvonimir Despot, direktor i glavni urednik Despot Infinitus d.o.o., izdavača knjige Paganizam u teoriji i praksi, piše veliku reklamu za baš tu knjigu. Sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije