Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Pa zar ćemo sada upropastiti ovu uspješnu borbu?

Dovoljna je samo jedna pogreška i sve može biti uništeno. Zato ne budimo egoisti, čuvajmo naše starije sugrađane i ostanimo doma!
11. travnja 2020. u 16:08 1 komentara 772 prikaza
Koronavirus u Rusiji
Foto: Christian Thiele/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Nema sumnje kako se Hrvatska neočekivano dobro nosi s pandemijom novog koronavirusa, i to na svjetskoj razini.

UNHCR PROMO Koronavirus ne diskriminira. Nemoj ni ti!

Unatoč nezaustavljivom širenju opasnog virusa, Hrvatska je zadržala relativno nisku stopu dnevnog porasta broja zaraženih, kao i nisku stopu smrtnosti, i to zahvaljujući činjenici da je relativno rano detektirala prve slučajeve i otkrila i izolirala njihove kontakte, čime je spriječila nekontrolirano širenje virusa među stanovništvom.

Zahvaljujući svojim stručnjacima koji u ovoj krizi vode glavnu riječ, a uz potporu politike i razumijevanje najšire javnosti, Hrvatska je na vrijeme uvela brojne restriktivne mjere, zatvorila škole i vrtiće, zabranila javne događaje, ograničila promet i poslovanje, baš kao i u kretanje stanovništva.

Kada je riječ o reakciji na ovu krizu, koja je neusporediva sa svim iskušenjima kroz koja smo prolazili posljednjih desetljeća, Hrvatska je postala primjer puno bogatijim i organiziranijim zemljama, što se od osamostaljenja nikad nije dogodilo, osim možda u sportu. I zato je važno da i idućih dana i tjedana sačuvamo ove rezultate i ne ugrozimo nemjerljiv trud i žrtve svih onih koji su u prvim redovima ove borbe. Krešo Beljak KREŠO BELJAK: Opstanak banaka je upitan, koronavirus možemo nazvati modernom kugom

U samo nekoliko tjedana nevidljivi je virus zaustavio cijeli svijet i preokrenuo naše živote pa zašto onda ne bi promijenio i naše ustaljene blagdanske običaje? Dopustivši procesiju na Hvaru, Nacionalni krizni stožer napravio je opasan presedan, a slično je i s uskrsnim otvaranjem tržnica. Sve je to u proturječju s temeljnom porukom koju nam Nacionalni stožer već danima ponavlja – ostanimo doma, budimo odgovorni i čuvajmo i sebe i druge.

Prodor virusa u domove za starije i nemoćne također predstavlja nešto što se nipošto nije smjelo dopustiti znamo li da su stariji najranjivija i najpogođenija skupina u ovoj zdravstvenoj krizi, o čemu svjedoče tragični primjeri Italije, ali i susjedne Slovenije. Sada smo u najkritičnijoj fazi.

Pogledajmo samo što se dogodilo zemljama koje su se u početku odlično nosile s koronavirusom, poput Singapura i Japana, ali su se onda prerano opustile i sada se suočavaju s novim valom zaraze.

Čestice ostaju u zraku Video pokazao istinu: Znanstvenici pokazali kako kašalj brzo širi koronavirus

Dovoljna je samo jedna pogreška i sve može biti uništeno. Zato ne budimo egoisti, čuvajmo naše starije sugrađane i ostanimo doma!

VIDEO: Đikić: Hrvatska ulazi u kritičnu fazu borbe protiv koronavirusa

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh