Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.05.2016. u 15:30

Ako Karamarko izgubi većinu u vrhu stranke, neće moći nastaviti sa solo politikom, što će utjecati i na odnose u Vladi

Teško je vjerovati da Tomislav Karamarko nije spoznao kako davanje ultimatuma Mostu nema svrhe. Vrijeme je pokazalo, a ovo nije prvi “ultimatum” HDZ-a Mostu, da na zavijanje ruku, ucjene i nasilništvo mostovci reagiraju uvijek na jednak način – pružaju otpor, pa što bude. Pogotovu zato što je i laiku čudan sadržaj “ultimatuma”. Kakav je to ultimatum koji sadrži javnosti nejasan i sumnjiv stav da RH mora prekinuti arbitražu Ina – MOL, te dvije policijske pozicije moći s kojih se, ne budimo naivni, mogu pokretati, ali i blokirati istrage?

Dakle, ako su bili neuspjeli, zašto Karamarko nastavlja s politikom ultimatuma Mostu? Vjerojatno to čini jer ga pritišću događaji unutar HDZ-a. Gdje na terenu, koliko god da se to umivalo, traje rat hadezeovaca i zauzimanje pozicija za unutarstranačke izbore na izbornom saboru stranke koji se održavaju za dvadesetak dana. Premda su neki smatrali da je, nakon što je blitzkriegom Karamarko dobio izbore bez protukandidata za šefa stranke, samo stvar tehnike provesti i izbore za sve ostale funkcije, stvar se jako zakomplicirala. Sve je poremetila “neželjena” kandidatura Milijana Brkića koji se, očito mimo volje šefa stranke, kandidirao za mjesto zamjenika. Taj potez pokrenuo je akciju koju su nezadovoljnici unutar stranke samo čekali pa, prema informacijama s terena, raste broj onih koji nisu skloni prihvatiti želje šefa stranke oko kadroviranja budućeg vrha HDZ-a. Kažu, sve su manji izgledi da se u vrhu HDZ-a, dakle nakon izbora Predsjedništva pa Središnjeg odbora, ne dogodi i rekonstrukcija snaga. I da se od najavljivanog preslagivanja snaga u Vladi i Saboru dogodi jedino realno izvedivo preslagivanje – ono unutar HDZ-a.

U tom kontekstu treba shvatiti i objavu Dubravke Šuice, koja će na saboru stranke predložiti promjenu Statuta HDZ-a i izbore za sve funkcije po sistemu “jedan član, jedan glas”. Dogodi li se da Karamarko izgubi većinu unutar vrha stranke, jasno je da neće moći nastaviti sa svojom solo politikom, o kojoj se, kažu, ionako rijetko konzultira u vrhu stranke. Da se takav mogući rasplet već shvaća i šire, dokaz je što je i Most odaslao poruku koju su primijetili pažljiviji, a iz koje se da zaključiti kako i u Mostu prije “pucanja” čekaju – rezultate izbora u HDZ-u. To znači da i oni očekuju preslagivanje koje bi eventualno ojačalo utjecaj onih hadezeovaca (Brkića prije svega) koji će se početi dogovarati s Mostom drugim metodama, a ne nasilnički. Most vjerojatno već “drži fige” da se oslabi pozicija Karamarka, u kojega su izgubili povjerenje. Ne vjeruju mu i drže ga “remetilačkim faktorom”. Iste osjećaje prema Petrovu i Mostu, naravno, gaji i Karamarko.

A svjedoci smo kako funkcionira ova politička simbioza temeljena na – nepovjerenju. Snage koje shvaćaju da bi prijevremeni izbori pomeli partnere koji čine vlast, a da bi shizofrena preslagivanja u sabornici donijela samo novu nemoć, nadaju se da će to shvatiti i netko u vrhu HDZ-a. Zašto onda Karamarkov HDZ-a daje nove ultimatume Mostu? Odgovor leži u zaključku da je i on svjestan da mu razvoj situacije pred izbore u stranci ne ide naruku, pa je odabrao taktiku radikalizacije ne bi li doslovno prisilio svoje hadezeovce da stanu iza njega. Po sistemu – dečki, otišlo se predaleko, povratka nema, jedino vam preostaje stati iza mene. Time bi produljio, čini se, tek privid kako ipak stvari drži pod kontrolom. I u skladu s onom “vjeruješ li meni ili svojim očima” svoje ljude uvjerio kako će uspjeti odraditi nemoguće – izbaciti Most i Oreškovića iz igre i bez novih izbora oformiti “pravu” Vladu. 

>> Dok Hrvatsku pljačkaju, Orešković, Karamarko i Petrov gađaju se mobitelima

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar juricamesko
juricamesko
18:49 08.05.2016.

Ivankoviću uzalud ti trud.nikada se Milijan Brkić neće okrenuti protiv Karamarka niti obrnuto.prijateljstvo koje traje više od 20 godina ne baca se u vodu zbog nečega prolaznog kao Most.uostalom Brkić bi vjerovatno ovo stanje neefikasnost vlade još brže rasturio.vlada opstaje isključivo na Karamarkovu strpljenju i želji da se nešto za Hrvatsku napravi pa i na štetu njega i Hdz.

DU
Deleted user
17:34 08.05.2016.

Da, valja vidjeti kako će Milijan Brkić uzvratiti Karamarku za javno poniženje iznenadnom i mimo njegove volje kandidaturom za ministra branitelja, a nije isključeno (dobije li većinu, da se pokrene i opoziv Karamarka s funkcije predsjednika stranke. Problem je jedino što Brkić ne bi prema MOST-u vodio mekšu već tvrđu politiku. Kako bilo, što si je Karamarko u stranci zakuhao, uskoro će kusati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije