Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.08.2020. u 14:27

Mjeriti u 2020. tko je više stradao ne bi nam više trebala biti jedina preokupacija. Valjda je normalnije željeti bolje sutra nego ponavljati ono grozno jučer

U zadnjem ratu između Hrvata i Srba u Hrvatskoj ubijeno je oko 22.000 ljudi (15.800 Hrvata i 6200 Srba), deseci tisuća su ostali invalidi, a stotine obitelji s obje strane još traže mjesta gdje se nalaze tijela njihovih nestalih. Četvrt je stoljeća prošlo otkako su puške utihnule, Hrvatska je pobijedila i ostala u svojim granicama, a u njoj je ostala trećina predratnog broja Srba. Mjeriti u 2020. tko je više stradao ne bi nam više trebala biti jedina preokupacija.

U Kninu, na obilježavanju 25. obljetnice Oluje, hrvatske političke elite pokrenule su novo poglavlje u hrvatsko-srpskim odnosima, koji su do danas bili zacementirani na razini dostignutoj svršetkom rata i mirnom reintegracijom 1997. Sad, jesu li vlasti pogodile bilo naroda kad su procijenile da je 2020. pravo vrijeme da se počnu odmrzavati odnosi Hrvata i Srba - pa su prvo napravile mjesta u Vladi za pripadnika SDSS-a, političkog reprezenta srpske manjine u RH, pa s Borisom Miloševićem dogovorili da dođe u Knin kao potpredsjednik Vlade - osjetit će se vrlo brzo u svakodnevnom životu.

Što se simbolike tiče, Knin 2020. jest prekretnica. Kao što je to kazao predsjednik države Zoran Milanović - nije mala stvar to što je napravio Milošević jer činjenica je da u Kninu Hrvati slave pobjedu, a ne komemoriraju je. Zato je Milanović i govorio o 100 godina loše i ratničke povijesti između Hrvata i Srba. Lekcija je to velika, pa Milanović ne vjeruje u novi rat.

Govor Andreja Plenkovića vješta je pak politička "minijatura" u kojoj je rekao vjerojatno sve što je trebalo kazati. U tih par minuta govora stala je i pomirba i pijetet i uloga Tuđmana, i povratak stotina tisuća izbjeglih Hrvata, i poraz velikosrpske politike Slobodana Miloševića, spašavanje Bihaća, ali i žaljenje svih stradalih civila, ne samo Hrvata nego i Srba. Stalo je i žaljenje zbog zločina s hrvatske strane, tog "ružnog ožiljka", te da je to trauma za mnoge hrvatske Srbe.

Vukovarski je gradonačelnik Ivan Penava u Kninu ustvrdio da mu je ovo s potenciranjem Grubora (pet ubijenih staraca Srba) previše "kada samo u okolici Vukovara imate svako selo koje je deseterostruko stradalo u odnosu na Grubore". Brojke su mu na mjestu, puno je više stradalo Hrvata civila no Srba, no Grubori su ovdje simbolika koja daje osnovu za pomirenje i, uostalom, što bi onda trebalo poručiti Srbima - e, malo je to ubijenih, to se ne računa!?

U Hrvatskoj sada živi oko 180.000 Srba, 20 puta manje nego Hrvata, no kada u ratu pobiju nevine, to je jednak zločin bez obzira na to koliko je pobijeno "naših" i "njihovih". Zato je Ante Gotovina i apelirao da naučimo lekciju i budemo jači, bolji ljudi, s optimizmom za bolje sutra. Valjda je to normalnije nego ponavljati ono grozno jučer.

Ključne riječi

Komentara 28

Avatar Jopa
Jopa
14:51 06.08.2020.

Pa ne treba mjeriti kada se zna tko je agresor i kako je rat počeo, i kako je završio. Ne trebamo novu politički korektnu povijest, istina je uvijek istina.

DU
Deleted user
15:55 06.08.2020.

Što je to "nova normalna Hrvatska"? To je Plenkovićeva i Ivankovićeva Hrvatska koja će dozvoliti konsolidaciju velikosrpske politike na ovim prostorima?Komadanje Bosne? Neke nove autonomije u sjevernoj Dalmaciji? Gledao sam gostovanje Ivice Dačića,Pupovca,Petra Lađevića na RTS u emisiji OKO. I moram vam reći da mi je Dačićeva neumivena Miloševićevska retorika puno draža od latentnog kravata velikosrpstva. Tuđman je MORAO govoriti o pomirenju i oprostu 95.! U BIH je još bjesnio rat.Istočna Slavonija bila je okupirana.Nad Hrvatskom su visjele međunarodne sankcije! Trebalo je održavati disciplinu među vojskom. Danas,25. godina poslije,nakon ostvarenja svih vojničkih ciljeva i brijunskih zadataka dozvoliti zarad 3 saborska mandata i par "štipoguza" iz Brisela konsolidaciju Hrvatskih Srba nije ništa drugo do nacionalna veleizdaja! I ponovno ugrožavanje hrvatske državnosti. Umjesto da se hrvatska državna politika gradi na obuzdavanju Srbije i srpskog agresivnog čimbenika na ovim prostorima mi idemo u izjednačavanje naše i njihove žrtve???Izbjegavamo reći da je na Hrvatsku izvršena agresija??? Što je novosadski korpus tražio u Vukovaru?? Tuđman je bio jasan glede Srba u Hrvatskoj na brijunskom sastanku: Srbima treba nanijeti takav udarac...itd. Rečeno učinjeno.Plenković je tad bio u Londonu,a danas nam tumači što je Tuđman mislio i poziva se na Tuđmana?

Avatar FrancJunior
FrancJunior
14:32 06.08.2020.

Kada bi Hrvati bili bez srbijanaca u Hrvatskoj i u susjedstvu, to bi bilo lako ostvariti! Ali, sa tim iskompleksiranim narodom nikada nitko od susjeda nece mirno zivjeti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije