Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skrivali bogatstvo

Novac sa 78 računa podijelili klanovi Sanader - Šarić - Dojkić

'29.07.2007.,Dubrovnik - Premijera predstave Dum Marinu u pohode.Petra i Bruna Sanader Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL'
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/8
20.11.2012.
u 20:00

Sasvim (ne)obična obitelj: Što se sve događalo iza zidova vile u Kozarčevoj ulici.

Dok je bio na vlasti Sanader je i svoje najbliže upregnuo u prikrivanje gomilanja bogatstva. Sanaderova uža i šira obitelj potkraj 2010. imala je 78 bankovnih računa na kojima je bilo 11 milijuna kuna. Najviše računa imale su kćeri: Bruna ih je imala 14, Petra čak 20, a Sanader ih je imao sedam. Osuđeni bivši premijer Ivo Sanader presudu je dočekao sjedeći sam u sudnici, bez podrške obitelji. Sam je sjedio od početka suđenja. Jesu li ga supruga Mirjana, kćeri Petra i Bruna napustile kada je zagustilo? Ako je vjerovati Sanaderovim prijateljima, odnosi unutar obitelji Sanader skladni su. Bivši premijer objašnjavao je da obitelj ne želi izlagati pritisku javnosti. Njegova supruga Mirjana svakog ga je tjedna posjećivala dok je bio u pritvoru u Austriji, a s hrvatskim medijima nije komunicirala. Više je povjerenja imala u austrijski list Kurier kojem je otkrila da njezin muž nije kriv niti glup da učini sve što mu se implicira te je iz politike izašao jer nije Sloveniji želio ustupiti ni pedlja teritorija.

– Mi smo takoreći u kućnom pritvoru. Špijuniraju nas i prisluškuju iako nismo okrivljene. U Hrvatskoj vlada atmosfera straha, ne samo u našoj kući nego i u cijeloj zemlji – opisala je stanje u svojoj obitelji. Kada je izručen Hrvatskoj, supruga je posjetila tek nakon tri tjedna, a njegovi su odvjetnici tvrdili da on ne želi da mu dođe obitelj jer ih ne želi izlagati medijskom pritisku. Da je panično bježala od medija pokazala je kad je odlazeći iz Remetinca zaustavila nepoznatog vozača i uletjela mu u vozilo, sve da izbjegne novinare. Njegovi su najbliži nastojali nastaviti s normalnim životom bez obzira na to što im je suprug i otac u sudskom procesu stoljeća.

To je najbolje za rukom pošlo starijoj kćeri Petri koja je već prije otputovala u SAD na glumačko usavršavanje, dok mlađa Bruna studira medicinu i vodi mladenački život kao i njezini vršnjaci, a Mirjana uredno predaje Osnove ranokršćanske arheologije na Filozofskom fakultetu.

Imao povjerenja u zeta

No je li sveučilišna profesorica mogla biti toliko naivna da misli kako joj suprug s premijerskom plaćom može priuštiti Furline torbice od 100.000 kuna s kojima se šetala špicom? Da nije naivna, pokazali su kasnije otkriveni brojni računi i nekretnine koji su bili u vlasništvu obitelji Sanader i njezinih roditelja Karmele i Ive Šarića. U političkim krugovima bilo je poznato i da bivši premijer cijeni mišljenje svoje supruge te da ona kadrovira u sektoru kulture, utječe na to da se više novca izdvaja za arheologiju – sektoru njezina interesa – da se njezina knjiga "Antički gradovi u Hrvatskoj", prevedena na mađarski, besplatno dijelila na Tifonovim crpkama u toj zemlji, čiji je vlasnik MOL... Kad je bježao iz Hrvatske, pomogla mu je mlađa kći Bruna koja ga je odvezla u Sloveniju. U labirint računa, a nemoguće da cijela obitelj nije znala za to, uključen je bio i Andrej Dojkić, bivši dečko Petre Sanader, preko kojega je plaćan stan na elitnoj lokaciji u New Yorku.

Istražitelji su otkrili da je on direktor tvrtke Chemical Services Corporation, koja je osnovana preko Ježićeve švicarske tvrtke Dioki Holding AG, a koja je 2008. unajmila stan u poznatim Zeckendorf tornjevima na elitnoj lokaciji u New Yorku te da je zarada tvrtke otprilike jednaka cijeni najma stana. Kasnije je dao ostavku, a odvjetnici koji su preuzeli tvrtku isplatili su mu 35 tisuća dolara, od kojih je Dojkić pet tisuća eura vratio Petri i njenim roditeljima, a preko austrijskog računa Ive Šarića. Tast Šarić priznao je da je davao punomoći i kopije osobne iskaznice svome zetu jer je, preko svoje kćeri, imao povjerenja u njega. Bio je uvjeren u zetovu nedužnost. No kad su Sanaderove "nepodopštine" isplivale, zeta je nazvao "pizdunom" i opisao ga kao bahatu i arogantnu osobu. Ipak, na kraju su i on i supruga mu Karmela iskoristili zakonsku povlasticu i odbili svjedočiti protiv njega. Sanaderova uža i šira obitelj u trenutku njegova uhićenja potkraj 2010. imala je 78 bankovnih računa na kojima je bilo jedanaest milijuna kuna.

U raznim bankama u Hrvatskoj Sanader, njegova žena i kćeri te tast i punica imali su čak 73 računa. Najviše računa imale su kćeri – Bruna ih je imala četrnaest, a Petra čak dvadeset. Sanader ih je imao "samo" sedam, supruga Mirjana jedanaest, njezina majka K. Šarić devet, a otac I. Šarić dvanaest. Sanaderov tast imao je i pet računa te sef u Raiffeisenlandesbank Tirol u Austriji. Tako su istražitelji utvrdili da je Sanader u dvadesetak godina zaradio oko tri milijuna kuna. Kada se zbroje i prihodi ostalih članova obitelji, uključujući Šariće, dolazi se do 5,3 milijuna kuna. Kad se pokušavalo utvrditi odakle novac za skupu vilu na četiri etaže u Kozarčevoj, tast Šarić pokušao je opravdati kćer i zeta tvrdeći da je on kupio jednu etažu.

Sam u kući

On je, umirovljenik koji je radio u splitskom škveru, vlasnik dvije trećine vile, dok jednu trećinu ima njegova kći Mirjana. Nakon što su istražitelji otkrili, a mediji obznanili makinacije kojima se služio bivši premijer da zametne tragove, u što su očito bili uključeni i njegovi najbliži, svi članovi obitelji odmaknuli su se od njega i žarišta interesa javnosti te utočište našli u svojoj radnoj sredini.

Petra Sanader nijednom nije doputovala u Hrvatsku, već glumačku karijeru gradi u New Yorku (nije poznato kako se sada financira). Sestra i majka društvo su joj činile za božićne blagdane 2011. Tada su Sanadera ostavile samog, no on je ionako stalno bio zaokupljen pripremom obrane. Da ga se nisu odrekle potvrdile su nakon povratka, kad je u Kozarčevoj organiziran doček Nove godine s najbližim prijateljima – Jerkom Rošinom i Lukom Bebićem sa suprugama.

Komentara 23

Avatar tirolka
tirolka
15:34 22.11.2012.

Da se shvatimo , zla ima i na drugoj strani . Sanader zlo i zlo oko Sanadera nije jedino zlo , jer mnogi se bore da nema drugih zala. Što Ante reče : Gdje vlada zlo nemože se pokloniti ljubav.. Ili Ukradeno je tuđe . Drugim riječima . Ljubav je vratiti tuđe. ......

MA
Matej
19:25 23.11.2012.

Poštovanoj novinarki i autorici ovog teksta želim ukazati na riječ "tast" koja ne pripada hrvatskom jeziku jer za to imamo naš hrvatski izraz. Za roditelje supruge u Hrvatskoj kažemo punac i punica, a ne tast i tašta kao kod našihh komšija i još gore u tekstu je kombinacija "tast i punica" bratstvo i jedinstvo!?

GI
ginger24
19:43 21.11.2012.

sramota...balavicine pohlepne. evo vam sad.Nebi vam bila u kozi,sa svim tim sto ce vam ostati.Otac najveci kriminalac u drzavi. treba im podvezat jajnike da se ne mnoze lopovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije