Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiziraju svoju vladu

Njemačko vijeće mudraca: Tijelo koje bdije nad njemačkim blagostanjem

njemačka
Foto: DPA/PIXSELL
31.12.2013.
u 19:00

Prije točno 50 godina najmoćnije europsko gospodarstvo dobilo je tijelo koje bdije nad njemačkim blagostanjem

Dok je Angela Merkel trijumfalno predstavljala dogovor o formiranju velike koalicije, mala skupina odabranih poručila joj je: srljate u propast – velika socijalna koalicija bit će financijski neodrživa čak i za Njemačku! Odabrane, koji su nikad moćnijoj kancelarki na početku trećeg mandata poslali prvu kritiku, čini tim od pet uglednih ekonomista, u Njemačkoj nazvanih “vijeće mudraca”. Njihova je zadaća da bdiju nad blagostanjem najmoćnijeg europskog gospodarstva. A taj posao njemački ekonomski mudraci uspješno obavljaju točno pola stoljeća.

Kritike Angeli Merkel

U studenome 1963. njemačka vlada na čelu s kancelarom Konradom Adenauerom predložila je, a tadašnji predsjednik Heinrich Lübke imenovao, pet stručnjaka iz najuglednijih ekonomskih instituta u savjetodavno tijelo koje će znanstveno pratiti gospodarska kretanja i razvoj Njemačke. U vijeće se imenuje pet predstavnika ekonomskih instituta za industriju, trgovinu, predstavnika koji zastupa interes sindikata...

Otad pa sve do danas “vijeće mudraca” priprema redovno godišnje izvješće na nekoliko stotina stranica i predstavlja ga javnosti najkasnije do 15. studenoga. Od predočenja izvješća savezna vlada ima najviše osam tjedana da se očituje o navodima ekonomskih mudraca. Osim toga, vlada često od savjetodavnog vijeća traži i posebna izvješća o pojedinim područjima kada osjeti prijetnju svojim makroekonomskim ciljevima, kao što je bio slučaj za posljednje financijske krize 2008. koja je u Njemačkoj najbrže prebrođena i zato što su ekonomski mudraci davali savjete. Jedan od savjeta bio je da se ne otpušta radnike nego reže broj radnih sati i plaće, jer kriza će brzo proći i radnike koje bi otpustili opet će trebati zaposliti. Podsjetimo, kriza u Njemačkoj trajala je manje od godinu dana i ta se procjena pokazala točnom i isplativom. Dužnosti savjetodavnog ekonomskog vijeća i imenovanje članova uređuju se posebnim zakonom, a njihova je zadaća da procijene ukupni gospodarski razvoj. Zadaci uključuju analizu makroekonomske situacije i prognoze za budućnost. Stručnjaci imaju zadatak da “detektiraju devijacije i ponude rješenja kako bi se izbjegao gospodarski zastoj te dale preporuke za gospodarsku i socijalnu politiku”.

Sadašnji “vijeće mudraca” čine jedna žena i četiri muškarca: Claudia Buch, Peter Bofinger. Lars Feld, Volker Wieland i Christoph Schmidt, koji je predsjednik vijeća. Radi se o iznimno uglednim stručnjacima koji predaju ekonomiju na najeminentnijim njemačkim i svjetskim sveučilištima. Oni su 13. studenoga kancelarki Merkel predali ekspertizu pod znakovitim naslovom “Protiv ekonomske politike koja zaokreće unatrag”. U njoj nisu nimalo štedjeli planove buduće koalicijske vlade čiji socijalni program smatraju financijski neodrživim.

“Dobra njemačka pozicija u odnosu na zemlje eurozone pogođene krizom čini se da je znatno iskrivila pogled na velike izazove koji nas čekaju u budućnosti”, upozoravaju ekonomski mudraci s ocjenom da 2017. neće biti novca za financiranje svega što je obećano. Dogovor demokršćana i socijaldemokrata u kojemu su socijalna pitanja dobila prioritet ocjenjuju “štetnima za buduće generacije”. Među tim mjerama najviše kritiziraju povećanje najnižih mirovina i dopuštanje odlaska u mirovinu sa 63 umjesto 67 godina. Kritizirali su i uvođenje zakonski regulirane najniže plaće koja će “uzeti mnogo radnih mjesta i smanjiti konkurentnost gospodarstva”.

Međutim, po pitanju najniže satnice od 8,5 eura bruto vijeće nema jedinstveno stajalište. Lijevo orijentirani ekonomist Peter Bofinger već se dulje zalaže za uvođenje najniže nadnice koja bi svim zaposlenicima omogućila da mogu živjeti od svoga rada, a ne da uz plaću moraju primati i socijalnu pomoć.

– Osam i pol eura je podnošljivo. Po tome smo u međunarodnoj konkurenciji u sredini ljestvice. Mislim da je moglo biti i više – kazao je Bofinger i naljutio predsjednika vijeća Christopha Schmidta koji se zalaže za to da se najniža plaća ne određuje uredbom nego dogovorom poslodavaca i sindikata kroz kolektivne ugovore, različito za svaku branšu.

“Vijeće mudraca” jedinstveno je pak u kritici što Njemačka ove godine nije imala hrabrosti za odlučnije reforme.

Hrvatske vlade ignoriraju struku

“Savezna vlada ne bi smjela ostavljati dojam da od drugih zemalja očekuje bolne procese prilagodbe, a sama bježi od nepopularnih mjera”, kritizira ekonomsko vijeće. Kancelarka Merkel kazala je da će te kritike primiti na znanje i najavila skoru reakciju na izvješće vijeća ekonomista.

– Njemačko Ekonomsko vijeće je vrlo utjecajno. Osim tog vijeća, njemačka vlada često koristi usluge nekoliko njemačkih instituta, osobito münchenskoga Ifo instituta koji vodi najveći živući njemački ekonomist Hans Werner Sinn – ističe analitičar Damir Novotny. Hrvatske su vlade u proteklih 15 godina, nažalost, ignorirale ekonomsku znanost i ekonomiste. Bilo je nekih pokušaja u vladi HDZ-a da se aktivira i hrvatsko vijeće mudraca, ali su neslavno propali uz priznanje da nitko nikada nije pitao za savjet.

– Vlada Zorana Milanovića i on osobno ne uvažavaju ekonomiste i ekonomsku znanost, te sve svoje odluke podređuju dnevnopolitičkoj pragmatičnosti. Danas bi više nego ikada prije bilo potrebno formirati nadstranačko ekonomsko vijeće koje bi Vladi RH i javnosti sugeriralo i pomagalo u oblikovanju ekonomske politike – smatra Novotny.

Naime, ako se u Vladinim politikama ne primijeni najbolja suvremena praksa vođenja makroekonomske politike kao u slučaju Njemačke, hrvatsko gospodarstvo se neće brzo oporaviti, a posebno neće iskoristiti svoje potencijale za rast.

Komentara 2

Avatar DA.TI.CRTA.DA.VINCI.BI.SHVATIO
DA.TI.CRTA.DA.VINCI.BI.SHVATIO
21:46 31.12.2013.

...a sad si zamislite hrvatske "mudrace"...6 iz sdp,6 iz hdz....ali je pitanje dali bi ijedan zapravo bio mudrac ili samo falsificirani intelektualac?

Avatar why
why
10:14 02.01.2014.

Upravo suprotno. Društvu najprije treba ideološko određenje jer tek nakon toga (a) se može pozivati na ekonomske modele (b). Nema ekonomskog modela koji je ideološki neutralan. U Hrvatskoj nismo riješili to pitanje pod (a) pa onda nema ni mogućnosti da se rješava ovo pod (b).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije