Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promoviran u New Yorku

Nikeovi dizajneri otkrili tko im je najviše pomogao u izradi novog dresa hrvatske reprezentacije

Luka Modrić
Foto: Nike
1/8
30.03.2016.
u 12:10

Znamo koliko vam je nacionalni ponos važan, zato je dizajn majice u stilu zastave koja se vijori, rekli su nam u Nikeu.

Od svih dresova – nogometnih, košarkaških i atletskih; američkih, brazilskih, njemačkih, kineskih i brojnih drugih – izloženih na blistavom predstavljanju u newyorškoj zgradi Američke državne pošte, preko puta Madison Square Gardena, hrvatski se na Nike Innovation 2016. eventu izgledom izdvajao jer su jedino u slučaju njegove glavne verzije dizajneri moćnog brenda izašli iz okvira stroge jednostavnosti i dominacije jedne boje. Zvijezde ovogodišnjih Olimpijskih igara u Riju poput NBA košarkaša Kevina Duranta i Marcela Huertasa ili atletičarke Allyson Felix defilirale su i pozirale kraj izloženih dresova, a odmah uz ulaz bili su smješteni hrvatski – nogometni i atletski.

Nikeov dopredsjednik odjela nogometne opreme Scott Munson objasnio nam je u ime dizajnera kako su došli do konačnog rješenja nove vatrene opreme.

– Pri crtanju dresova, hrvatskog i svih ostalih, fokusirali smo se na zastave zemalja, a za Hrvatsku smo znali da crveno-bijela polja po uzorku šahovske ploče imaju snažnu simboliku. Htjeli smo ga napraviti u čast vašeg grba, a glavni cilj je ovaj put bio imati na dresu dojam brzine i pokreta. Kao što smo htjeli napraviti dres koji će igračima omogućiti da budu brži jer je napravljen od lakšeg materijala nego dosadašnji, tako smo s grafičke točke gledišta htjeli prikazati kretanje. Ako ga pozornije promatrate, izgledat će vam poput zastave koja se vijori – kaže Munson.

Podsjeća na slavni dres iz 1998. godine kad je Hrvatska osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu. Ovaj dres hrvatska reprezentacija nosit će na Euru ove godine, također u Francuskoj u kojoj je prije 18 godina hrvatski nogomet planetarno proslavljen...

– Vidite i sami da postoji poveznica u našem radu. Uvijek nastojimo pratiti rezultate i tradiciju naših klijenata, ali svakako želimo i da se sa svakim novim dresom gleda prema naprijed, da se unesu detalji novog vremena.

Prostor za broj

Ostavili ste po sredini prednjeg dijela bijelu prazninu. Je li to za medalju?

– Hahaha, bilo bi zaista čudesno da se to dogodi, ali iskreno nismo o tome razmišljali kad smo radili dres. Taj smo prostor ostavili za broj dresa, kao što uvijek radimo s opremom za hrvatsku reprezentaciju. Reakcija igrača za nas je bila vrlo zadovoljavajuća, a posebno su bili oduševljeni lakoćom dresa i kako odbacuje vrućinu, što je odlično jer želimo nultu stopu dekoncentracije igrača, a najveći nam je neprijatelj osjećaj težine pri igranju.

Na pričuvnoj garnituri plava je boja iznimno dominantna. Zašto?

– Da, pričuvni dres odlučili smo potpuno obojiti u plavo jer smo znali koliko je u Hrvatskoj plava boja važna. Htjeli smo postići poplavu plave boje koja djeluje dominantno na terenu. Igračima je važno da im dres donosi samopouzdanje, to su nam i rekli, naglasili su da im je ponos itekako važan i zato smo rekli “za Hrvatsku – sve plavo” – objasnio je Munson izgled plave verzije u kojoj su ostvarene neke od najvećih pobjeda, poput one za broncu 1998. te dvije pobjede nad Njemačkom...

Na newyorškoj promociji hrvatski je dres bio odmah uz turski, kao što će biti u 1. kolu EP-a u Parizu. Iz dizajnerskog kuta – koji pobjeđuje?

– Haha, za nas je to jako teško pitanje jer smo oba dizajnirali. Mogu samo reći da je i turski dres očaravajući poput hrvatskog, njegova grafika je vrlo zanimljiva. Imat ćete žestoki dvoboj.

Amerikanci najzahtjevniji

Pratite li hrvatsku reprezentaciju?

– Ne poznajem puno igrača, odrastao sam osamdesetih i devedesetih u Kanadi, ali Šuker mi je bio jedan od najdražih jer je bio globalna zvijezda. On mi je prva asocijacija na Hrvatsku. Sada najbolje znam Modrića koji nam je i najviše pomogao u pripremi dresa. Uz njega i Rakitića, imate odličan miks svjetski renomiranih i mladih igrača. Mislim da bi polufinale bilo sjajan rezultat za vas – zaključio je Munson koji nije morao puno razmišljati kad su ga pitali koji je savez bio najzahtjevniji u pripremi dresa za nacionalnu momčad.

– Naravno, američki.

>>Rezervni dres donio je veselje 1998., valjda će i potpuno redizajnirani

>>U ovom dresu će Hrvatska nastupati na Euru! Sviđa li vam se?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije