Naslovnica Premium Kolumne

Nemoguća misija za navodno svemoćnog Milana Bandića

Izgleda da Milan Bandić koji kontrolira i Vladu Andreja Plenkovića ne može izići na kraj s kulturnjacima
08. travnja 2019. u 08:22 0 komentara 1468 prikaza
Milan Bandić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Grad Zagreb očito ne može bez skandala. Još nije ugašen požar oko čudnovatog prijedloga dekana Muzičke akademije Dalibora Cikojevića koji je kao slobodni strijelac predložio da Zagrebačko sveučilište gradonačelniku Milanu Bandiću dodijeli počasni doktorat, a već je izbio novi. Bandićeva administracija naložila je zatvaranje kina Europa s datumom 1. lipnja. Dakle do 1. lipnja umjetnička organizacija Zagreb film festival mora napustiti zgradu uglednog i popularnog zagrebačkog kina jer navodno slijedi renoviranje zgrade o kojem, po dobrom starom zagrebačkom običaju, nitko ne zna ništa, kao da se radi o postavljanju drvene klupe u nekom gradskom parku.

Bandić obišao radove na izgradnji novog bloka Prirodoslovne škole Prirodoslovna škola V. Preloga 'Radimo i po kiši da bi tisuću đaka u školu išlo samo ujutro'

Ovim iznenadnim ukazom protiv kojega nema mogućnosti žalbe Zagreb ostaje bez kina koje je razmazilo zagrebačke filmoljupce, ali i bez kulturnog prostora najviše kategorije u koji su rado dolazili i književnici poput Amosa Oza ili Dubravke Ugrešić, u kojem je svirala Zagrebačka filharmonija i u kojem su održavani brojni i to ne samo filmski festivali, poput Frakturina Festivala svjetske književnosti. Naravno, Grad Zagreb je vlasnik ovog reprezentativnog prostora, uostalom, kupio ga je još 2007. godine za 21,9 milijun kuna, da bi ga godinu poslije dao na upravljanje Zagreb film festivalu i to na deset godina. Stoga grad Zagreb može i odlučiti hoće li ili neće produžiti ugovor sa Zagreb film festivalom, ali o tome javnosti mora položiti račune.

Dakle, mora objasniti zašto ne želi nastavak do sada uglavnom (barem za javnost) sretnog braka sa Zagreb film festivalom i kome će namijeniti unosnu gradsku nekretninu kada ona bude renovirana i kada dobije novi krov koji neće prokišnjavati te jeftinije i sigurnije grijanje na plin... Budući da građani Zagreba s Milanom Bandićem i njegovim nemuštim prčkanjima po središtu grada i to napose po Cvjetnom trgu imaju ekstremno loša iskustva, ne čudi novi zagrebački bunt protiv gradonačelnika i njegovih neprovjerenih ideja. Ne čudi ni snažna i jasna podrška koju je Zagreb film festivalu i njegovu načinu upravljanja kinom Europa dala ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Gradonačelnik Milan Bandić na otvaranju inovacijskog centra Svetina umjesto Karatovića Gradonačelnik Bandić daje zagrebačkom sportu dva milijuna kuna više

Ona je kino Europa nedvosmisleno nazvala najuspješnijim hrvatskim nezavisnim kinom. Hoće li kino Europa nakon eventualne obnove i nakon što dobije neke nove upravljače ostati uspješno i nezavisno? Ili će samo poslužiti za uhljebljivanje tko zna kojeg gradonačelnikova neraspoređenog i kruha gladnog suradnika? Na žalost, zagrebački Ured za kulturu na čelu ima vršitelja dužnosti, a taj kadrovski deficit s vršiteljima dužnosti traje već godinama.

Radnici Uljanika desetominutnom šetnjom pješačkim prijelazom blokirali promet Milan Ivkošić Banke, Agrokor, Uljanik... Hrvatska, mala zemlja za velike lopove

Izgleda da Milan Bandić koji trenutačno kontrolira i saborsku većinu premijera Andreja Plenkovića ne može naći nikoga tko bi suvereno i upućeno vodio zagrebačku kulturu iako se jako voli slikati s kulturnjacima. Očito, kulturnjacima nije lako upravljati jer među njima ipak ima ljudi s kičmom i integritetom koji se ne žele hrvati u Bandićevu političkom blatu. Kako izmanipulirati jednu Sanju Iveković ili pak Dunju Vejzović? Nemoguća misija, čak i za svemoćnog Bandića.

Sa spomenika Franji Tuđmanu uklonjen natpis "Bandić lopov" i "Mila"

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša