Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

'Neće se više izazivati sreću, Trg sv. Marka će se zatvoriti'

Neki su za izraelski model, s rendgenom kao za Zid plača, drugi za odvraćanje s policijom s dugim cijevima.
13. listopada 2020. u 06:32 36 komentara 2576 prikaza
Zagreb: Pojačana policijska patrola na Gornjem gradu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Opet smo u nevolji imali sreće, u napadu automatskom puškom na zgradu Vlade RH ranjen je policajac, a moglo je biti i puno gore, da su na ulazu bili članovi Vlade, službenici ili deseci novinara koji svakodnevno hodočaste na Trg svetog Marka.

Zagreb: Andrej Plenković u pratnji osiguranja odlazi s Markovog trga pitanje sigurnosti Kako osigurati Vladu i Sabor: Zatvaranje trga ili rendgen-kontrole?

Stoga, u Vladi više neće izazivati sreću i skloni su zatvaranju za javnost prostora na ovom, povijesno i turistički najupečatljivijem trgu u Zagrebu. Nažalost, to će biti posljedica saznanja da ovakvih atentatora-samotnjaka, a jer su vremena sve teža i napornija, neće biti manje, nego su izgledi da će ih biti sve više.

Da postoje mirni ljudi sa psihičkim poremećajima koji se radikaliziraju u svojim sobama putem interneta ili jednostavno “pregore” i počnu pucati, već dugo navodi i SOA, kao i to da je takve vrlo teško detektirati. A takvi su napadi posebno izraženi u situacijama širenja teorija zavjera.

Dakle, u situaciji u kakvoj smo danas. Kako bi za kompletno preseljenje Vlade i Sabora trebalo 10-ak godina i puno novca, realno je gotovo potpuno zatvaranje Trga, na kojemu više ne bi bilo stotina grupa turista, ali niti već tradicionalnih javnih prosvjeda.

Zagreb: Pojačana policijska patrola na Gornjem gradu
1 / 8
12.10.2020., Zagreb - Trg svetog Marka. Nakon jutrosnjeg napada i propucavanja policajca pojacana policijska patrola na Gornjem gradu. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vlada prije nije uspijevala zatvoriti Trg jer bi je optužili da su pobornici demokracije tipa Sjeverne Koreje, a nije im to dopuštao ni Ustavni sud.

Kako stvari stoje, Vlada je sklona tzv. izraelskom rješenju, režimu koji će podsjećati na ulazak na prostor Zida plača u Jeruzalemu. Znači, ima turista, ali tek onih koji prođu rendgen.

Nema sumnji da će, zatvori li Vlada trg, uslijediti jaki napadi na nju zbog “odnarođivanja”. Jedan stručnjak za sigurnost stoga Vladi predlaže, umjesto izraelskoga, model tzv. odvraćanja, koji primjenjuju u nekim europskim prijestolnicama na turistički važnim lokacijama, koje osiguravaju vidljive patrole policije ili vojske s dugim cijevima.

Zagreb: Policijski očevid na Markovom trgu gdje je pucano na policajca NAPAD PRED BANSKIM DVORIMA Četiri hica iz strojnice teško ranila policajca: Ne mogu izdržati, boli, pomozite..

Predsjednik države, Zoran Milanović, koji jedini od štićenih osoba nema takvih problema, jer Pantovčak je najzaštićenija lokacija, podržava “šarf” rješenje i zatvaranje za javnost Trga sv. Marka. Kaže da su ondje najviše državne institucije i da to nije turistička destinacija. Traži da se ograniči pristup. I tako će se, nažalost, to ubrzo izgledno i dogoditi. Još jedno “novo normalno”, koje znači redukciju starog i ljudskijeg normalnog.  

VIDEO: Stric napadača s Markova trga: "Da je divljak, pijanac ili agresivan, znalo bi to selo. On to nije bio. Shrvani smo."

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
 • mksdk:

  Ne treba zatvoriti Markov trg, nego lažljive javne medije koji kontinuirano šire laži i propagandu.

 • Avatar Dvoglavapartija
  Dvoglavapartija:

  Nek se seli vlada, koja je nelegitimna i koja se boji naroda a ne da prave nekakvo zaštićeno područje u središtu glavnog grada. Izbore su dobili i djelom zbog toga što su obećali prosvjede na Markovom trgu, a sad ga ... prikaži još!ad ga zatvaraju. Tvrde da je Hrvatska sigurna a ne mogu zaštititi ni sami sebe.

 • Mimosvijet:

  Zašto ne premjeste vladu negdje u Udbinu ili Buzin ili PM. Trg sv Marka je predragocjen da bi bio zatvoren.