Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Naši se ljudi vraćaju kući zbog ljubavi, zdravlja i koristi

Dok korone nije bilo, nisu ni razmišljali što će biti ako se razbole u zemlji u kojoj je zdravstvo skupo
06. travnja 2020. u 21:17 1 komentara 7001 prikaza
Pojačana kontrola na graničnom prijelazu Bregana zbog koronavirusa
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Do jučer smo svi bili građani jedinstvene EU, slobodni da se krećemo i nastanimo gdje želimo ili tamo gdje nas žele primiti, a danas su države zatvorene u svoje granice. Zbog korone mnogi su shvatili ili će tek shvatiti da je sad najbolje držati se svog doma. Ili domovine, barem dok kriza ne prođe, koliko god neki tu riječ smatrali zastarjelom. Vraćaju se iz svijeta naši poslovni ljudi, turisti, studenti, ali i iseljeni.

Krunoslav Capak 'TESTIRANJE' NACIJE Capak: Radit ćemo veliko istraživanje da vidimo je li netko prehodao koronavirus

Vraćaju se jer žele biti doma, s obiteljima i jer nisu sigurni hoće li, ako se razbole u Irskoj, Britaniji, Španjolskoj ili izvan EU, dobiti kvalitetnu zdravstvenu skrb kao i domaći... Vraćaju se i iseljenici koji su ostali bez posla, a nemaju ušteđevine za plaćanje najamnine dok kriza ne prođe. Dok korone nije bilo, zdravi nisu ni razmišljali što će biti ako se razbole, recimo u Irskoj u kojoj je zdravstvo skupo. Ovo je ipak njihova zemlja. Cinici će reći da se vraćaju iz koristi, a ne ljubavi, ali kako god, ova kriza skida ružičasti povez s očiju državama i građanima. Sve države EU brinu se za svoje državljane, da ih zdravstveno i ekonomski zaštite, a naši iseljenici odlučuju hoće li se vratiti ovisno o financijskoj situaciji i ovisno o tome na kakvu skrb u nuždi mogu računati tamo gdje žive. Naravno da će državljani Hrvatske koji već dugo žive vani, kao i oni etablirani u svom poslu, ostati u društvima u kojima se ne osjećaju kao stranci. Ali nisu svi u takvoj poziciji.

Čak i u skandinavskim državama s tradicijom duge demokracije, transparentne javne uprave, multikulturalnosti, pristup poslu u javnoj službi nije jednak za Skandinavce i strance.

Toronto Ispovijest Hrvata iz Toronta: 'Nitko me nije želio ni pogledati dok nije prošlo 15 dana'

No o tome se otvoreno ne govori, kao što se ne govori ni da u jedinstvenoj Europskoj uniji razvijene države cijelo vrijeme vode računa o svojim interesima. Hrvatska bi iz ove krize štošta morala naučiti. Zemlja se ne može razvijati samo na onima koji su ostali ovdje, mora zadržati mlade i stručne ljude i vratiti dobar dio iseljenih i to na obostranu dobrobit i korist. Sama ljubav nije dovoljna za opstanak nijedne zajednice. Ni one temeljne kao što je obitelj, ni države.

Aleksandar Petrović
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • Deleted user:

    Vraćaju se zbog jeftinijeg zdravstvenog.Sad pjevaju živila Hrvatska.