Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Capak: Radit ćemo veliko istraživanje da vidimo je li netko prehodao koronavirus

Populacijske studije nije još pokrenuo nitko, ali sigurno ćemo to raditi. Može se na dva načini: ili se uzme jedna cijela pokrajina pa pregledava ljude ili se napravi tzv. sentinel studija, uzmu se svi pacijenti jednog liječnika opće medicine i napravi se profil, rekao je Capak
05. travnja 2020. u 20:12 29 komentara 25530 prikaza
Krunoslav Capak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak objasnio je po kojim se kriterijima testira na koronavirus.

Koronavirus KORONAVIRUS U HRVATSKOJ U Varaždinskoj županiji prvi pacijenti s lokalnom transmisijom bolesti

– Mi smo se od samog početka držali smjernica Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, kao i Svjetske zdravstvene organizacije. Prvo je rečeno da se testiraju osobe koje su bile u kontaktu s pozitivnom osobom ili su boravile na žarišnim područjima i razvile simptome. Kasnije je ECDC promijenio naputke da treba testirati svaku tešku respiratornu bolesti pa onda opet prije 10-ak dana da se testira svaka akutna respiratorna bolest za koju se ne može utvrditi drugi uzrok – rekao je Capak za RTL Danas.

Najavio je da će se u Hrvatskoj raditi istraživanje na cjelokupnoj populaciji da će se vidi je li netko možda prehodao koronavirus.

– Sigurno će se raditi. Prije nekoliko dana pokrenuli smo pregled literature da vidimo kako će to izgleda u drugim zemljama. Znamo sigurno za kruzer Yokohamu, gdje je bilo puno pozitivnih osoba, a postotak onih koji nisu imali simptomi je prilično visok, no to su posebni uvjeti. Populacijske studije nije još pokrenuo nitko, ali sigurno ćemo to raditi. Može se na dva načini: ili se uzme jedna cijela pokrajina pa pregledava ljude ili se napravi tzv. sentinel studija, uzmu se svi pacijenti jednog liječnika opće medicine i napravi se profil – kazao je.

Cvjetnica DOČEKALA IH POLICIJA Župnik iz Splita: Ja sam pozvao vjernike da dođu na misu i uvijek ću ih pozivati

Kazao je i kako bi za nekoliko dana mogli ponovno otvoriti tržnice.

– Na poseban način će se morati postaviti klupe i kiosci te će biti organizirani drive-in OPG-ovi u kojima neće biti kontakta između prodavača i kupaca. Dobar primjer je zagrebačka Zelena tržnica na Žitnjaku koja je ogroman prostor na kojem se tako nešto može organizirati. Dali smo uvjete, sad su potrebne neke organizacijske prilagodbe. Mislim da će to biti kroz nekoliko dana – rekao je.

VIDEO Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija

arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • stefj:

  E to, napokon nešto što ima smisla. Jedino na taj način se može doći do točnijih podataka koliki dio populacije je bio zaražen, koja je smrtnost i sl. Ako se dođe do tih podataka, onda se mogu izraziti i razni ... prikaži još! modeli širenja, te se vjerojatno mogu olabaviti i mjere karantene... Na treba zaboraviti da se zdravstvo, policija i vojska financiraju iz gospodarstva, a gospodarska aktivnost je pala 60%. Uskoro neće biti novaca za liječnike, policajce, vojnike... Vlada će biti primorana puštati gospodarske tokove jer im u suprotnom prijeti raspad sustava. Nije bez veze što Austrija, a i neke druge zemlje planiraju smanjiti karantenu poslije Uskrsa...

 • Deleted user:

  Što virus hoda?meni se čini da trči sto na sat i da ga nikako ne mogu uhvtiti.

 • Avatar Ćičruk Inim Ami Nimda
  Ćičruk Inim Ami Nimda:

  Bas me zanima kako ce to oni otkriti da li sam ja prehodao coronu, kad doktoru ne idem niti cu im dati uzorak.