Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TESTIRANJE' NACIJE

Capak: Radit ćemo veliko istraživanje da vidimo je li netko prehodao koronavirus

Krunoslav Capak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
05.04.2020.
u 20:12

Populacijske studije nije još pokrenuo nitko, ali sigurno ćemo to raditi. Može se na dva načini: ili se uzme jedna cijela pokrajina pa pregledava ljude ili se napravi tzv. sentinel studija, uzmu se svi pacijenti jednog liječnika opće medicine i napravi se profil, rekao je Capak

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak objasnio je po kojim se kriterijima testira na koronavirus.

– Mi smo se od samog početka držali smjernica Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, kao i Svjetske zdravstvene organizacije. Prvo je rečeno da se testiraju osobe koje su bile u kontaktu s pozitivnom osobom ili su boravile na žarišnim područjima i razvile simptome. Kasnije je ECDC promijenio naputke da treba testirati svaku tešku respiratornu bolesti pa onda opet prije 10-ak dana da se testira svaka akutna respiratorna bolest za koju se ne može utvrditi drugi uzrok – rekao je Capak za RTL Danas.

Najavio je da će se u Hrvatskoj raditi istraživanje na cjelokupnoj populaciji da će se vidi je li netko možda prehodao koronavirus.

– Sigurno će se raditi. Prije nekoliko dana pokrenuli smo pregled literature da vidimo kako će to izgleda u drugim zemljama. Znamo sigurno za kruzer Yokohamu, gdje je bilo puno pozitivnih osoba, a postotak onih koji nisu imali simptomi je prilično visok, no to su posebni uvjeti. Populacijske studije nije još pokrenuo nitko, ali sigurno ćemo to raditi. Može se na dva načini: ili se uzme jedna cijela pokrajina pa pregledava ljude ili se napravi tzv. sentinel studija, uzmu se svi pacijenti jednog liječnika opće medicine i napravi se profil – kazao je.

Kazao je i kako bi za nekoliko dana mogli ponovno otvoriti tržnice.

– Na poseban način će se morati postaviti klupe i kiosci te će biti organizirani drive-in OPG-ovi u kojima neće biti kontakta između prodavača i kupaca. Dobar primjer je zagrebačka Zelena tržnica na Žitnjaku koja je ogroman prostor na kojem se tako nešto može organizirati. Dali smo uvjete, sad su potrebne neke organizacijske prilagodbe. Mislim da će to biti kroz nekoliko dana – rekao je.

VIDEO Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija

Ključne riječi

Komentara 30

ST
stefj
20:56 05.04.2020.

E to, napokon nešto što ima smisla. Jedino na taj način se može doći do točnijih podataka koliki dio populacije je bio zaražen, koja je smrtnost i sl. Ako se dođe do tih podataka, onda se mogu izraziti i razni modeli širenja, te se vjerojatno mogu olabaviti i mjere karantene... Na treba zaboraviti da se zdravstvo, policija i vojska financiraju iz gospodarstva, a gospodarska aktivnost je pala 60%. Uskoro neće biti novaca za liječnike, policajce, vojnike... Vlada će biti primorana puštati gospodarske tokove jer im u suprotnom prijeti raspad sustava. Nije bez veze što Austrija, a i neke druge zemlje planiraju smanjiti karantenu poslije Uskrsa...

DU
Deleted user
23:05 05.04.2020.

Što virus hoda?meni se čini da trči sto na sat i da ga nikako ne mogu uhvtiti.

Avatar Ćičruk Inim Ami Nimda
Ćičruk Inim Ami Nimda
21:32 05.04.2020.

Bas me zanima kako ce to oni otkriti da li sam ja prehodao coronu, kad doktoru ne idem niti cu im dati uzorak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije