Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.03.2015. u 12:00

Nakon 1460 dana vladanja, nelegalna Vlada odlazi ovoga tjedna. Za svoga su mandata napravili nesagledivu štetu

Jedan od dramatičnijih dana u povijesti BiH dogodio se na današnji dan prije četiri godine kada je uspostavljena nelegitimna federalna vlast bez legitimnih predstavnika Hrvata. Matematičkim i političkim manipulacijama potpuno je izbačena 90-postotna volja jednoga naroda. Tada je Lagumdžijin SDP pridobio neke minorne hrvatske stranke i njihovih nekoliko posto predstavio kao većinsku volju naroda. Nakon 1460 dana vladanja, odlaze ovoga tjedna. Počinili su za svoga mandata nesagledivu štetu. Financijski su iscrpili hrvatska područja, politički su razvlastili jedan narod, donijeli niz štetnih odluka koje će biti teško u budućnosti ispraviti. Od svega je najgore što su izazvali političku krizu, zatrovali odnose u BiH i akumulirali veliko nepovjerenje. BiH stagnira upravo zbog neriješenog hrvatskog pitanja koje je odlazeća vlast učinila gorućim problemom u zemlji. Njegovo rješavanje koče građanske stranke kojima su u ovakvom sustavu lak plijen nacionalne kvote, osobito najmalobrojnijeg hrvatskog naroda.

Stoga se mora jasno razgraničiti što kome pripada. Jer, umjesto izigravanja daytonskog duha, treba urediti državu u kojoj će se izbalansirati nacionalna i građanska prava. Jednako tako, nenacionalne građanske stranke ugrožene su poput Hrvata. Njihovi izborni rezultati su također podcijenjeni zbog kompliciranog izbornog zakona. Ovoga puta, zahvaljujući razumijevanju svih pregovarača, napravljen je kompromis. Komšićev građanski DF prihvatio je nacionalni koncept. Ipak, najjača zaštita nacionalnih prava Hrvata bilo je njihovo okupljanje oko Hrvatskog narodnog sabora sastavljenog od desetak stranaka predvođenih HDZ-om BiH. Osvojili su 90 posto glasova i imali jednako toliko hrvatskih mandata u federalnom Domu naroda. Nacionalni klubovi u tom parlamentarnom domu artikuliraju snagu svake stranke. HDZ i njegovi partneri ovim izbornim rezultatom dobili su pravo na sve hrvatske pozicije. Njih je u Vladi Federacije nekada bilo osam, a sada ih je samo pet. Ostala tri ministarstva oduzeo im je nekadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petritsch i dodijelio ih Srbima. U bošnjačkom klubu SDA ima oko 60 posto mandata. Stoga su morali tražiti partnera s kime će napraviti većinu u bošnjačkom klubu i podijeliti osam njihovih ministarstava. Našli su ga u građanskoj Komšićevoj stranci DF-u. Za partnerstvo su im dali bošnjačka dva ministarstva i omogućili im još dva srpska. Tako je SDA s osvojenih 60 posto mandata upravo toliko i dobio – 66% bošnjačkih ministarstava. Unatoč razumijevanju DF-a, dogovaranje nacionalnih kvota s građanskom strankom izazvalo je krizu u sastavljanju vlasti.

Različita tumačenja Daytona najveći su razlog zašto se tek danas pet mjeseci nakon izbora uspostavlja Vlada. DF ipak ne želi prihvatiti da je bošnjačka stranka. Na koncu, to i nisu. Stoga su u pregovorima tražili i hrvatske pozicije. Pri tome zaboravljajući da u hrvatskom klubu u Domu naroda nemaju ni jedan mandat. Formiranje vlasti pet mjeseci nakon izbora smatra se uspjehom u BiH. Ako se to gleda u kontekstu činjenice da je nakon prošlih izbora državna vlada uspostavljena nakon 450 dana, onda se to čak može i ustvrditi. Nove vlade moraju već na prvoj sjednici početi uklanjati loše i nastaviti dobre projekte svojih prethodnika. Osobito u izgradnji autoceste. Novim ministrima treba pružiti punu podršku, barem u prvih 100 dana. Ako se ne budu smjenjivali nesposobni (a već među kandidatima vidi se kako ima nekapacitiranih), zatvarali lopovi, kritizirali krivi potezi, onda ništa neće značiti što je BiH dobila vlast. Njihova uspješnost mjerit će se po ispunjavanju europskih reformi, promjeni izbornog zakonodavstva i otvaranju procesa ustavnih reformi. Iako u BiH politička podjela na lijeve i desne nije baš pouzdana, ovo su četiri godine u kojima prvenstveno "narodnjaci" (SDA, SDS, HDZ) imaju priliku stvoriti nove odnose u BiH. Devedesetih su zemlju uveli u krvavi balkanski rat, a sada imaju priliku osigurati joj dugotrajni mir i europsku budućnost. 

>> Hoće li BiH ikada dočekati nacionalni ponos kakav je bio na inauguraciji u RH?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije